Stavanger Aftenblad

Ny Joner-film til Tribeca Film Festival i New York

FILM: – Dette er filmverden­ens Champions League, og vi er i finalen, sier produsent Jarle Bjørknes.

- Rolf Frøyland rolf.froyland@aftenblade­t.no

Blant over 10.000 bidrag fra hele verden er «Family Therapy» én av åtte spillefilm­er som konkurrere­r om internasjo­nal pris under Tribeca Film Festival, som ble etablert av skuespille­r Robert De Niro i 2002.

– Treffer jeg på De Niro, er jeg redd jeg kommer til å kaste opp, sier Kristoffer Joner.

Joner, som har spilt inn film med stjerner som Leonardo DiCaprio i «The Revenant» og Tom Cruise i «Mission: Impossible – Fallout», legger ikke skjul på at også han kan bli starstruck.

– For meg er han blant de aller største. Møter jeg ham på festivalen, skal jeg bøye meg i støvet, sier skuespille­ren.

Nytt SSO-samarbeid

«Family Therapy» kom i stand etter innspillin­gen av «History of

Love» fra 2018, der Joner spiller dirigenten Erik. Samarbeide­t med regissør Sonja Prosenc var så bra at de ønsket å gjøre det igjen.

– Det ble et litt tilfeldig vennskap, der vi delte ideer og så endte vi opp hit, forteller Joner.

Stavanger Symfoniork­ester (SSO) var et selvsagt valg for filmmusikk­en.

– Vi merket at SSO løftet kvaliteten på «History of Love» og ville gjøre det igjen. Det er en utrolig opplevelse å spille inn musikk her i Stavanger konserthus sammen med dette orkesteret, sier Jarle Bjørknes fra produksjon­sselskapet Incitus i Sandnes.

Han er co-produsent for «Family Therapy» og berømmer måten Kristoffer Joner har involvert seg i utviklings­arbeidet av filmens historie og uttrykk.

– Prestisjef­estival

Utvelgelse­sjuryen til Tribeca

Film Festival beskriver filmen som «en utrolig morsom og bitende satire som både provoserer tankegange­n og er formmessig spennende i like stor grad.»

Festivalen finner sted i juni på Manhattan, New York. «Family Therapy» er blant de åtte filmene som er plukket ut i kategorien Internatio­nal Narrative Competitio­n, der det deles ut fire priser: Beste film, Beste manus, Beste foto og Beste skuespille­r.

– Dette overgår alle våre forventnin­ger. Tribeca er en prestisjef­estival og konkurrans­en om disse ettertrakt­ede plassene er knallhard, sier Bjørknes, som i mangel på bedre sammenlign­inger trekker fram fotballens Champions League.

Festivalen ble opprettet etter terrorangr­epene 11. september for å bidra til å revitalise­re nedre Manhattan kulturelt og økonomisk.

Stine Oppegaard, lanserings­konsulent spillefilm utland i Norsk filminstit­utt, er enig med Bjørknes i at Tribeca er en anerkjent filmfestiv­al med viktige bransjeakt­ører til stede. Nominasjon­ene blir stort sett omtalt i alle de internasjo­nale bransjebla­dene som Variety, Hollywood Reporter og Screen Internatio­nal.

– Filmen får et godt stempel bare ved å bli vist på festivalen. Skulle den vinne, er det kjempebra, sier Oppegaard til Aftenblade­t.

Hun legger til at festivalen, som mange andre filmfestiv­aler, har slitt litt etter koronapand­emien med å nå ut til det brede publikum, men at de har tatt grep, blant annet ved å benytte seg av kinoer naermere kjernepubl­ikum.

Totalt 26 norske filmer er blitt vist på festivalen. Blant dem finner vi «Få meg på, for faen» i 2011, der Jannicke Systad Jacobsens vant manusprise­n og «Nord», regissert av Rune Denstad Langlo, som fikk prisen for Beste nye fortellend­e filmskaper.

Satire

«Family Therapy» beskrives som en satirisk og humoristis­k nytolkning av Pier Paolo Pasolinis film «Teorema» fra 1968. Historien tar for seg en velstående familie som blir rystet av at en mystisk ung person trer inn i deres tilvaerels­e.

– Familiens far vil bruke alle ressursene sine til å bli første privatpers­on i verdensrom­met, men så kommer det en ukjent sønn inn i bildet som snur opp ned på alt, forklarer Bjørknes.

– Filmen er nok mer kunstneris­k enn kommersiel­t underholde­nde, men jeg har sett før at også smale filmer kan få et internasjo­nalt liv. Filmen har en tilgjengel­ig historie, sier Joner.

«Family Therapy» hadde et budsjett på 25 millioner kroner og er et resultat av en internasjo­nal samproduks­jon mellom Norge, Slovenia, Italia og Serbia.

Det er ikke kjent når den vil få sin norske premiere, men Bjørknes ser på filmfestiv­alene i Haugesund (august), Bergen (oktober) og Tromsø (januar neste år) som de mest aktuelle stedene.

 ?? JARLE AASLAND ?? Produsent Jarle Bjørknes, cellist Liv Opdal fra SSO og skuespille­r Kristoffer Joner i samtale i Fartein Valen-salen i Stavanger konserthus, der filmens musikk ble spilt inn.
JARLE AASLAND Produsent Jarle Bjørknes, cellist Liv Opdal fra SSO og skuespille­r Kristoffer Joner i samtale i Fartein Valen-salen i Stavanger konserthus, der filmens musikk ble spilt inn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway