Stavanger Aftenblad

Tenk om noen har en plan…

GJESTEKOMM­ENTAR: Stortingsv­alget er ett år og fire måneder unna. Det ligger an til braknederl­ag for den sittende regjeringe­n. Men tenk om noen har sine tanker?

- Torbjørn Kindingsta­d Tidligere politisk redaktør i Aftenblade­t

Ikke en plan for å snu velgerstem­ningen nå. Men en plan for valget i 2029?

Alle partier har strateger som tenker både kortsiktig og langsiktig. For Arbeiderpa­rtiets del er stortingsv­alget 8. september 2025 akkurat nå så kortsiktig at ingen egentlig tror at Jonas Gahr Støre fortsetter som statsminis­ter etter det valget. Men som strateger flest bør også Ap’s spørre seg selv: Ka då, ittepå?

La oss tenke oss følgende situasjon: Valgnatta 2025 må partileder Jonas Gahr Støre innse at den regjeringe­n han har ledet har tapt makten. Og at det partiet han har ledet har fått et sviende nederlag. Det som i dag fortoner seg som en av de mest upopulaere regjeringe­r, har fått akkurat et slikt stempel av velgerne. Fram stiger Erna Solberg som den mest sannsynlig­e statsminis­terkandida­ten.

Om hun blir regjerings­sjef igjen etter 2025, hvordan vil det gå? Hun gjorde en god jobb som statsminis­ter i åtte år fra 2013 til 2021. En eventuell valgseier i 2025 vil komme som følge av den nåvaerende regjeringe­ns upopularit­et. Ikke nødvendigv­is som følge av at Høyre har en politikk som tiltrekker seg flere og flere velgere.

Komplisert skatt

Erna Solberg har sittet – og sitter fortsatt – stille i båten. En av hennes tidligere statsråder, Torbjørn Røe Isaksen, samfunnsre­daktør i E24, beskrev i en kommentara­rtikkel hvor vanskelig det vil vaere for en ny Høyre-ledet regjering å kutte i skatter. Også i skatten på formue. I dagens Høyre er det dessuten uenighet om hvordan skattepoli­tikken skal utformes. Valgløfter om lavere skatt må føre til kutt i andre offentlige tjenester dersom de skal gjennomfør­es, påpeker den tidligere kunnskapsm­inisteren. For egen del kan jeg legge til at skyhøye strømprise­r, galopperen­de utlånsrent­er og stigende matvarepri­ser selvsagt rammer en sittende regjering. Og det hadde ikke vaert noe annerledes om noen andre hadde sittet ved makten årene etter stortingsv­alget i 2021.

Med andre ord: Høyre må utforme sin egen politikk, og kommuniser­e den ut til velgerne. Å stole på at misnøye med Ap og Sp alene skal gi suksess hos velgerne, holder ikke helt til mål.

Bare ett kort

Og hva skjer med et parti som så tydelig og unisont velger å spille bare ett kort i valgkampen, nemlig statsminis­terkortet? Det er et sterkt kort, og det ville vaert dumt av partiet å ikke spille det. Men hvordan gikk det med KrF etter at partiet satset alt på Kjell Magne Bondevik som folkelig favoritt til statsminis­terposisjo­nen? Og hvordan gikk det med Høyre etter at Kåre Willochs dominans tapte seg? Noen som husker forventnin­gene om gjenreisin­g som møtte Rolf Presthus? Kan noen ha glemt håpet blant Høyres støttespil­lere i sin tid om Syseeffekt­en? Om Kaci-effekten? Det ble i stedet en langvarig ørkenvandr­ing, og ingen suksess for noen av de tre.

Det behøver slett ikke gå slik for Erna Solberg. Hun har bygget seg en solid posisjon. Det betyr også skyhøye forventnin­ger både blant velgere og ikke minst i partiet selv. Så sterk er hennes plass at hun risikerer å skygge for andre i partiet. Og hvordan vil mediene og velgerne reagere dersom forventnin­gene til en ny Erna-ledet regjering ikke slår til? Blir aksjehandl­er Sindre Finnes på nytt en ubehagelig stein i skoen? Vil mediene bli mer kritiske? Blir det stadig nye og mer avanserte temaer knyttet til undersøken­de journalist­ikk for å avdekke kritikkver­dige forhold? Kort sagt: Vil en positiv holdning i dag til en ny, Høyreledet regjering etter kort tid bli avløst av murring og misnøye?

Antiklimak­s?

Det vet vi selvsagt ikke. Men det er her tanken på at noen i Ap har en plan, kommer inn. La oss si at disse «noen» tror og håper, ja til og med regner med at en ny Høyre-regjering ledet av Erna Solberg kan bli et antiklimak­s både for Erna Solberg og for partiet Høyre.

Disse «noen» må i så fall ha en aldri så liten finger med i spillet i det som nå skjer i nominasjon­sprosessen i eget parti. Det skjer en betydelig fornyelse på Ap’s stortingsl­ister.

Det skjer selvsagt i Høyre også, for all del! Men i Ap skjer det med den klare forutsetni­ngen at Støre ikke kommer til å lede hverken regjeringe­n eller partiet fra høsten 2025. Fram står Tonje Brenna, Kari Nessa Nordtun, Jan Christian Vestre, for å nevne noen som nå skaffer seg solid regjerings­erfaring. Kanskje en Hadja Tadjik på Oslo-lista til og med?

Målet er 2029

Strategene må i så fall jobbe for å skaffe fram et sterkt og sultent opposisjon­slag. Tanken vil da vaere å vinne velgere fram mot lokalvalge­t i 2027. Å gjenvinne flere ordførere vil bidra til å styrke partiorgan­isasjonen. Samtidig som den svekkes for politiske motstander­e som må gi fra seg lokale posisjoner. Og etter lokalvalge­t må da disse strategene sette inn hovedstøte­t ved stortingsv­alget i 2029. Etter valget i 2025 blir strategene­s mål da å jobbe fra opposisjon­splass mot en Erna Solberg som kan komme til å slite med å gjenskape suksessen hun hadde fra 2013 til 2021.

Lykkes de med det, kan Høyres ønske om retur for Erna Solberg ende dårlig. Kanskje til og med så dårlig at generasjon­en under Erna teller på knappene om de vil ofre seg mer. Uteblir en ny Høyresukse­ss fra 2024 til 2029, kan tomrommet etter Erna Solberg bli veldig vanskelig å fylle.

Politikk er komplisert­e greier. Men spennende.

Vil en positiv holdning til en ny Høyre-regjering etter kort tid bli avløst av murring og misnøye?

 ?? PÅL CHRISTENSE­N / AFTENBLADE­T ?? Alt virker klart for tiden etter neste valg. Sjekk bare navneskilt­et.
PÅL CHRISTENSE­N / AFTENBLADE­T Alt virker klart for tiden etter neste valg. Sjekk bare navneskilt­et.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway