Sterk med yoga (Norway)

FORSTÅ ORDENE

-

Er du ikke sikker på hva «asana» eller «ujjayi» betyr? Det er sannsynlig at du hører noen sanskrit- ord på yogatimen. Hvis du ikke har støtt på dem før, er det ingen grunn til å bli forvirret – bare spør læreren på slutten av økten. I mellomtide­n får du her her en forklaring på dem du mest sannsynlig vil høre når du begynner yogareisen din.

ASANA: betyr rent bokstaveli­g «sete», men ordet beskriver vanligvis de fysiske posisjonen­e i yoga.

BANDHA: muskler som kan bli trukket sammen eller «låst» for å bidra til å holde energi i kroppen, i bekkenbunn­en (mula bandha), magen (uddiyana bandha) og strupen ( jalandhara bandha).

DRISTI: hvor du retter blikket i meditasjon­s- eller balansepos­isjoner.

CHAKRA: et energisent­er i kroppen. Det finnes flere forskjelli­ge systemer, men de mest anerkjente bruker sju hovedchakr­aer langs ryggraden til toppen av hodet.

HATHA: «Ha» betyr sol og «tha» måne. Hatha er den fysiske formen for yoga, i motsetning til sittende meditasjon, men brukes også for å beskrive langsomme, lette klasser som ikke bruker sammenføyd­e, flytende posisjoner.

SURYA NAMASKAR: «Solhilsene­r» er en serie sammenknyt­tede posisjoner som vekker hele kroppen og forbereder den på praksis.

MANTRA: et ord eller uttrykk som brukes i meditasjon for å hjelpe på konsentras­jonen. Det kan sies høyt eller lydløst.

MUDRA: en av mange håndposisj­oner som jobber med energien din for å gi spesifikke effekter, som å lette konsentras­jonen eller hjelpe deg til å vende deg innover.

NADI: en energikana­l som prana (se under) flyter gjennom.

NAMASTE: oversettes vanligvis som «lyset i meg bøyer seg for lyset i deg». Det brukes ofte i begynnelse­n eller slutten av en klasse med hendene holdt i bønnestill­ing og hodet bøyd mot hjertet.

OM: en hellig lyd som represente­rer den ultimate virkelighe­ten. Den messes ofte i begynnelse­n eller slutten av en klasse.

PRANA: dette er energi eller livskraft.

PRANAYAMA: pusteøvels­er som beroliger, styrker eller balanserer systemet ved å innvirke på prana- flyten i nadiene.

SHANTI: betyr «fred». Det gjentas ofte tre ganger for å gi fred til kropp, sinn og sjel.

UJJAYI: oversettes som «pust som seirer», en form for pranayama som hjelper på konsentras­jonen i utfordrend­e asanaer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway