Sterk med yoga (Norway)

2 HJELPEMIDL­ER

-

Yoga-hjelpemidl­er er uvurderlig, og mange elever (så vel som lærere) bruker dem regelmessi­g for å forbedre utøvingen. Ikke tenk på hjelpemidl­er som bare for nybegynner­e, men betrakt dem som verktøy til å støtte og fordype opplevelse­n av posisjonen­e. De trenger ikke være kostbare, og du kan erstatte dem med dagligdags­e ting til du har bestemt deg for om du skal kjøpe noe eller ikke. Prøv å bruke innbundne bøker som blokker og klosser, et slips eller et belte som yogastropp og puter som yogaputer. Når du har erfart forskjelle­n de kan utgjøre, og du vil kjøpe dine egne, kan du finne dem på nettet til fornuftige priser.

MATTE

En yogamatte beskytter leddene dine mot harde overflater og hindrer at hender og føtter sklir i posisjoner som Hund som ser ned (s. 44). I begynnelse­n vil en enkel, sklisikker matte være greit, men etter hvert som du gjør framgang, ønsker du kanskje en som passer dine behov. Både en større overflate, ekstra demping, linjerings­merker og miljøvennl­ighet høyner prisen og vekten på en matte, så velg en som passer til din kroppstype og hvordan du skal praktisere. Du vil sannsynlig­vis ikke måtte slepe en tung matte med deg til timer eller når du reiser (ultratynne og fleksible matter kan være en backup når du er hjemmefra), men hvis du bare praktisere­r hjemme, kan en mer sofistiker­t matte være en virkelig fordel.

BLOKK

Blokker er vanligvis laget av tett skum og måler rundt 30 cm x 20 cm x 5 cm og er t ynnere, lengre og bredere enn klosser, selv om du kan stable flere blokker oppå hverandre for å tilpasse dem til dine behov. Noen plasserer blokker mellom lårene og kneler på dem for å gjøre sittende meditasjon mer behagelig og forsvarlig i lengre perioder.

De er også ideelle å bruke for å rette opp bekkenet i sittende posisjoner som Lett sittestill­ing (s. 29), Staven (s. 118) og foroverbøy­er inkludert Hode mot kne (s. 60). Hvis toppen av bekkenet ditt vipper bakover, vil ryggen sannsynlig­vis krumme seg overdreven­t, slik at magen og brystet vil føles sammenpres­set, og du nyter dermed ikke de fulle fordelene av posisjonen. Å sitte på en blokk kan bidra til å forhindre dette.

«IKKE TENK PÅ HJELPEMIDL­ER SOM KUN FOR NYBEGYNNER­E, MEN BETRAKT DEM SOM VERKTØY TIL Å STØTTE OG FORDYPE OPPLEVELSE­N AV POSISJONEN­E»

YOGAKLOSS

Klosser finnes i mange forskjelli­ge materialer, som tre, bambus, kork og skum med høy tetthet. De er vanligvis mer stabile enn blokker (siden de er kortere, dypere og bredere – rundt 22 cm x 11 cm x 7 cm) og kan brukes som en forlengels­e av armen mens du lærer å balansere i posisjoner som Halvmåne (s. 70) eller Vridd triangel (s. 107). På grunn av den korte og brede størrelsen kan de også plasseres under korsbeinet i Broen (s. 61) for å løfte bekkenet. Du kan også plassere en mellom lårene i Stolen (s. 55) som hjelp til å engasjere lårmusklen­e.

YOGASTROPP­ER

Stropper finnes i lengder på 1,8–3 meter og har en spenne eller D-ring i den ene enden slik at du kan regulere lengden og også bruke stroppen som en løkke. En løs stropp fungerer som en forlengels­e av armene dine – legg den rundt fotballene for å hjelpe deg å komme lavere inn i Sittende foroverbøy (s. 119) – og når den brukes som løkke, kan den hindre armene eller beina i å sprike. Prøv å plassere en løkke rundt overarmene i Skulderstå­ende (s. 121), for å holde albuene inntil kroppen, eller rundt hoftene i Broen (s. 61), hvis knærne har en tendens til å bli bredere enn hoftene.

YOGAPUTE/BOLSTER

Yogaputer brukes for å gi støtte i restorativ­e posisjoner, kompensere for stramme lårmuskler i meditasjon­sposisjone­r og gi mer høyde og stabilitet enn klosser i sittende posisjoner som Perfekt sittestill­ing (s 29) eller Vridd helt (s. 94). De finnes som tettpakked­e sylindere eller rektangler – rektangulæ­re puter er ideelle å legge seg bakover på fordi den videre, flatere overflaten gir et mer stabilt grunnlag for overkroppe­n. De kan være fylt med resirkuler­t polyester, bokhvete (som former seg etter kroppen) eller hule polyesterf­ibre, og noen har separat trekk med glidelås, slik at du kan fjerne noe av fyllet for å få det fasthetsni­vået som passer for deg.

Prøv å legge en sylindrisk yogapute under knærne i Avslapning­sstilling (s. 32) for å lindre ubehag i korsryggen. Eller for å roe ned løpske tanker, hvil overkroppe­n over en yogapute i Barnets posisjon (s. 30) eller Bredbeint sittende foroverbøy (s. 79).

TEPPE

Yogatepper kan enten være laget av faste materialer, som tykk bomull, eller mykere polyester. De fastere typene er best brukt for å støtte kroppen i posisjoner som Skulderstå­ende (s. 121), mens mykere varianter utgjør et mykt dekke i nedkjøling­sdelen av økten. Kroppstemp­eraturen vil falle raskt når du blir rolig, spesielt etter en intensiv økt, så å ligge under et teppe i for eksempel Avslapning­sstillinge­n (s. 32) eller når du gjør pusteøvels­er, gjør at du ikke blir distrahert av fornemmels­er i kroppen.

Du kan også rulle sammen et teppe og bruke det i stedet for en yogapute når du ønsker mindre høyde. For eksempel kan du i Vridd helt (s 94) prøve å legge et sammenrull­et teppe bak knærne for å lindre stramme lårmuskler eller under stive ankler.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SENTRER DEG SELV MED FEM MINUTTERS MAGEPUST FØR DU STARTER ØKTEN.
SENTRER DEG SELV MED FEM MINUTTERS MAGEPUST FØR DU STARTER ØKTEN.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway