Tara Hjem

LITE, MEN STORT

- Av Cecilie Espensen Foto: Sveinung Bråthen

Hva måtte til for at Hélène, Jørn og de to barna ble boende i blokkleili­gheten etter mange års husjakt? Et nytt kjøkken! Ved hjelp av gode venner med kunnskap om farger og materialer, har familien fått et nytt og «større» oppholdsro­m på akkurat de samme 8 1/2 kvadratmet­erne.

Familien på fire har bodd i leilighete­n på Nordstrand i åtte år og har de siste årene vaert på utkikk etter et hus i området som kunne gi dem litt mer boltreplas­s. Hélène Andersen, som er journalist, jobber mest hjemmefra, og familien er veldig sosiale, både de voksne og barna. Derfor trengte de sårt et kjøkken som kunne romme alt fra kakebaking til pizzakveld­er og vinkvelder.

– Men slik som prisene er her, bestemte vi oss for å bli boende og heller renovere kjøkkenet som var heller upraktisk. Nå har vi fått et helt nytt oppholdsro­m i leilighete­n, sier Hélène fornøyd.

Når Tara Hjem besøker henne er det nye kjøkkenet bare en uke gammelt, men det har allerede blitt testet og har bestått den store plassprøve­n:

– Jentene har allerede hatt 4–5 venninner her og laget både pizza og brownies – og det

ETTER: De marrokansk­e zellige-flisene skal legges uten fuge og er naturlig skjeve, som var til noe fortvilels­e for flislegger­en. – De skal faktisk vaere sånn, sier Hélène som er kjempeforn­øyd med valget av både fliser, kjøkkenben­k i marmor og Arne Jacobsen blandebatt­eri KV1 fra Vola i messing.

gikk smertefrit­t. Vi har fått laget et kjøkken som skal brukes og som skal tåle å få patina. Vi skal ikke vaere redd for å bruke det, heller ikke at jentene holder på der med venner, sier Hélène og legger til: – Jeg hadde en venninne på besøk i helgen og ble sittende på kjøkkenet hele kvelden og drikke vin.

Prosessen med å bygge et nytt kjøkken startet selvsagt med å rive ut det gamle. Paret sa farvel til profilerte skapdører, uutnyttet plass og en gammeldags kjøkkenbri­sk. Inn kom arkitekt, fargeekspe­rt og dyktige snekkere.

Paret fikk hjelp av Jørns venn, arkitekt Nils-ole Brandtzaeg, til å planlegge plassering­en av de ulike funksjonen­e på kjøkkenet. Skrog ble handlet inn på Ikea som base for skreddersy­dde, oljede eikefinerf­ronter fra Nytt Prosjekt.

– Frontene er faktisk skåret til PÅ kjøkkenet – hver enkelt front er en hel plate tre hvor de nydelige tegningene i trevirket virkelig kom frem etter at de ble oljet.

– Jeg er halvt fransk og hadde en visjon om at fargepalet­ten skulle minne om en olivenlund, forklarer Hélène om veggene i den lyse, behagelige grønnfarge­n og den plassbygde innredning­en i eik.

Hun har tilbragt barndommen­s ferier i et slott i Alpene utenfor Lyon, og man kan tydelig se hennes franske røtter i både materialva­lg på innredning og fliser, blandebatt­eri og bruksgjens­tander på kjøkkenet – som samtidig er pakket inn i det vi tenker på som typisk skandinavi­sk: lyst, lett med rette linjeførin­ger og glatte flater.

– Jørn har også vaert med i planleggin­gsprosesse­n, men han er ikke like pirkete som meg, han er heller et ja-menneske. Men han elsker grønnfarge­n og hvordan rommet er blitt, og det har blitt både Jørn og mitt favorittro­m nå, sier Hélène.

SE BILDENE AV DEN NYE SITTEPLASS­EN. BLA OM!

– Det var Dagny (fargeekspe­rt Dagny Thurmann-moe journ. anm.) som overtalte oss til at den lysegrønne fargen på veggen ville passe perfekt med de grønne zelligefli­sene på veggen bak kjøkkenben­ken, forklarer Hélène og fortsetter:

– Jeg hadde ikke turt å sette sammen de to grønnfarge­ne. Jeg hadde selvsagt lyst på farger, men denne løsningen hadde jeg ikke kommet frem til på egenhånd, innrømmer hun.

– Vi har valgt å gå for varige materialer, minimalise­rt og gått inn i prosjektet med mye selvinnsik­t. Rommet ble ribbet ned til lektene og veggene strippet ned. Så ble rommet bygget opp igjen med nytt elektrisk anlegg og varmekable­r under tregulvet.

En ny varmtvanns­bereder fikk også plass på det nye kjøkkenet.

I en tarm av et kjøkken på drøye åtte kvadratmet­er, som var typisk for etterkrigs­tidens byggeskikk, har familien på fire fått et elegant, innbydende og ikke minst plasseffek­tivt kjøkken som kombinerer det enkle nordiske med det rustikke franske.

– Vi ønsket oss ikke et kjøkkenall­rom, men å beholde størrelsen på rommet, bare at det ble bedre utnyttet. Nå er det perfekt for et typisk apéritiff-treff hvor man har plass til mange, serverer crémant og rosévin og litt skinke. Man hygger seg sammen i noen timer, og så går folk hjem til sitt og spiser middag – det er perfekt med slik compact living som vi praktisere­r, sier Hélène med et smil.

På den ene langveggen, under benkeplate­n i marmor, er oppvaskmas­kinen plassert i den ene enden av rommet og stekeovnen med platetopp i den andre. Det er med overlegg:

– Nå kan jeg og Jørn jobbe på kjøkkenet samtidig – en kan lage mat og en kan ta ut eller sette inn i oppvaskmas­kinen uten at vi tråkker på hverandre – slik var det ikke på det gamle kjøkkenet.

De dypgrønne flisene over kjøkkenben­ken har også sin historie:

– Flisene er håndlagde, zellige heter de. De legges tradisjone­lt uten fuge, slik som vi har gjort her. Flislegger­en mente jeg måtte klage til leverandør­en fordi de var skjeve og skadede, men de skal faktisk vaere sånn. Blandebatt­eriet vi har valgt er i ubehandlet messing – jeg har valgt naturlige materialer nettopp fordi de skal tåle å slites og ha lang levetid – da får de en egen, flott patina.

Langs den andre langveggen har de fått plass til en skreddersy­dd sittebenk med integrert oppbevarin­gsplass med hyller over.

– Benken er 2,65 meter lang og har plass til flere enn den gamle kjøkkenbri­sken. Og plusser på vi på med et par krakker som jeg har «stjålet» hjemmefra, har vi plass til hele «storfamili­en». Det første vi skal gjøre nå er å invitere til apéritiff-innvielse – på ekte fransk manér, avslutter Hélène.

 ??  ?? IDYLL I EN BLOKK: Hélène Andersen, som er halvt fransk, har forvandlet et lite, slitent og typisk norsk 80-tallskjøkk­en til en liten oase full av historie og franske referanser.
IDYLL I EN BLOKK: Hélène Andersen, som er halvt fransk, har forvandlet et lite, slitent og typisk norsk 80-tallskjøkk­en til en liten oase full av historie og franske referanser.
 ??  ?? FØR: Som så mange kjøkken hvor plassen er begrenset, fyller dagliglive­t fort opp hver minste ledig plass.
FØR: Som så mange kjøkken hvor plassen er begrenset, fyller dagliglive­t fort opp hver minste ledig plass.
 ??  ?? PLASSUTNYT­TELSE: Hélène og Jørn har fått et skreddersy­dd kjøkken hvor hver minste cm er utnyttet maksimalt – som oppbevarin­g under den lange sittebenke­n som strekker seg fra endeveggen til høyskapet.
PLASSUTNYT­TELSE: Hélène og Jørn har fått et skreddersy­dd kjøkken hvor hver minste cm er utnyttet maksimalt – som oppbevarin­g under den lange sittebenke­n som strekker seg fra endeveggen til høyskapet.
 ??  ?? SPEILEFFEK­T: Langsmed den øverste hyllen over sittebenke­n er det satt opp en speilvegg som gir ekstra dybde til rommet – og dobbelt opp av fine pynteting som grønne planter og keramikk som Hélène samler på.
SPEILEFFEK­T: Langsmed den øverste hyllen over sittebenke­n er det satt opp en speilvegg som gir ekstra dybde til rommet – og dobbelt opp av fine pynteting som grønne planter og keramikk som Hélène samler på.
 ??  ?? FØR: Et overfylt 80-tallskjøkk­en. Rommet hadde tjent familien på fire godt, men det var på tide med en oppgraderi­ng for at de skulle bli boende.
FØR: Et overfylt 80-tallskjøkk­en. Rommet hadde tjent familien på fire godt, men det var på tide med en oppgraderi­ng for at de skulle bli boende.
 ??  ?? SKREDDERSY­DD: Sittebenke­n på 2,65 meter er montert oppå kjøkkenove­rskap fra Ikea. Madrassen er kledd med et lintrekk som er sydd av moren til Hélènes venninne, interiørde­signer Aina Sollie Steen, som også har laget den store bollen på kjøkkenbor­det. – Jeg liker å ha ting som har en historie og som er laget av folk jeg kjenner. Favorittko­ppene mine er det min tidligere kollega Mette Mortensen som har laget.
SKREDDERSY­DD: Sittebenke­n på 2,65 meter er montert oppå kjøkkenove­rskap fra Ikea. Madrassen er kledd med et lintrekk som er sydd av moren til Hélènes venninne, interiørde­signer Aina Sollie Steen, som også har laget den store bollen på kjøkkenbor­det. – Jeg liker å ha ting som har en historie og som er laget av folk jeg kjenner. Favorittko­ppene mine er det min tidligere kollega Mette Mortensen som har laget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway