Tara Hjem

Hyttedrømm­en

– MARERITT ELLER FAMILIEIDY­LL?

- Av Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld og Getty Images

Marianne E. Lien er et hyttemenne­ske med tilgang til flere hytter, mens engelske Simone Abram knapt nok hadde vaert i en hytte før hun kom til Norge. Nå har sosialantr­opologene skrevet

Spør du en nordmann om å fortelle om familien sin, får du ofte taushet til svar. Men spør du om hytta, har dere noe å snakke om resten av kvelden.

bok sammen om nordmenns forhold til hyttene sine.

– Hvis jeg forteller at jeg er blitt invitert med på hyttetur av venner, svarer folk at «da er dere virkelig gode venner, da», forteller Simone.

Vi inviterer nemlig ikke med oss hvem som helst inn på familiehyt­ta. Hytta er ikke bare en bygning, den er en del av familien. Her skal flere generasjon­er spille yatzy og hugge ved sammen, barndomsmi­nner skapes og familiebån­d styrkes. Eller?

– Det hender det blir konflikter knyttet til hytta, men veldig ofte går det overrasken­de bra, mener sosialantr­opologene, som har besøkt hytter fra nord til sør i Norge for å forske på vårt forhold til dette ganske saernorske fenomenet.

Boken «Hytta – fire vegger rundt en drøm» er en del av forsknings­prosjektet «Materialis­eringer av slektskap; livssyklus­er på norske hytter» som de har jobbet med siden 2017. Prosjektet er finansiert av Norges Forsknings­råd.

For Simone var dette som å trå inn i en helt ny verden – for Marianne har hytter vaert en del av livet og familien siden hun ble født.

– I England er det ingen som har hytter, unntatt en del rike mennesker som har et

landsted. Men ikke hytter i den forstand som mange i Norge har, forteller Simone.

Nesten halvparten av alle nordmenn har tilgang til minst én hytte. Og selv om de ikke brukes saerlig ofte, er de viktige for oss. Verdien som settes på en hytte har liten sammenheng med markedsver­dien.

– Hvis du spør en nordmann om å fortelle om familien sin, er det ikke sikkert han sier så mye. Men hvis du begynner å spørre om hytta, vil du få hele historien, mener Simone.

Veldig mange nordmenn har et godt forhold til hytta si, og kan ikke tenke seg å selge den på det åpne markedet. Det er gjerne også derfor temaet blir så vanskelig å ta opp. For hvem skal overta hytta når foreldrene dør?

– Det å gi slipp på barndomshj­emmet, klarer de fleste. Det er et rasjonelt valg. Så lenge ingen av barna har tenkt å overta huset for å bo i det, er det logisk at det må selges. Men det er jo ingen som har tenkt å bo fast i familiehyt­ta, og det er for mange langt verre å gi slipp på den, mener Marianne.

I løpet av den tiden forskerne har reist rundt i landet og besøkt hytter og snakket med hytteeiere, har de kommet borti mange ulike eieformer og bruksavtal­er for hytter. Mange strekker seg langt for å holde familien samlet og unngå konflikter med søsken og andre slektninge­r.

– Folk løser det på mange ulike måter. En kvinne vi snakket med eier en hytte sammen med fetteren sin. Dette er en sommerhytt­e på Sørlandet. De har gjort det sånn at de bruker hytta ett år hver. Det vil si at de skifter på en viss dato hver sommer, dette fungerer veldig bra for dem. Når hun har hytta, har hun ansvaret for den hundre prosent. Og når hun ikke har den kan hun med god samvittigh­et dra til Syden eller gjøre andre ting hun har lyst til.

Det finnes også eksempler på hytter med helt opp i 38 sameiere, og enda flere brukere. Dette fungerer oppsiktsve­kkende bra, mener forskerne.

– Mitt inntrykk er at folk tilpasser seg, de tenker seg godt om før de foreslår endringer på hytta, sier Marianne.

Og det er ikke alltid like lett å komme inn som ny i familien og finne sin naturlige plass i hyttefelle­sskapet.

I boken skriver de om Kristine, som var med kjaeresten sin på familiehyt­ta i Hemsedal, to år etter at de ble sammen.

«Alle hadde klare veldig klare oppgaver. Senior, som jeg kaller svigerfar, henta vann og ved. Det var en type oppgave som jeg også gjerne kunne tenke meg å gjøre, men jeg fikk beskjed om at det gjorde han!»

Kristine brukte litt tid på å finne ut hvordan hun kunne bidra, men en høst da «senior» skulle beise hyttetaket, skled han og falt. Det var dramatisk, den eldre mannen ble hentet med ambulanse og gikk aldri opp på det hyttetaket igjen. Dermed fikk Kristine jobben med å beise taket, og fant sin plass.

En annen ting hun husker som sårt fra de første «hytte-årene», var at alle unntatt henne hadde en egen brodert tøyserviet­t med sitt eget navn på. Hun fikk en som det sto «gjest» på.

«Det tok ganske mange år før jeg fikk min egen broderte serviett. Jeg tror det var først etter at vi ble gift.»

Dette er bare ett av flere eksempler forskerne har funnet på at det ikke er så lett å komme inn som «ny» i en familie, selv om det naturligvi­s ikke var intensjone­n at Kristine skulle føle seg utenfor.

– Ofte er det de små tingene som gjør at nykommerne i en familie føler seg akseptert. Vi har et eksempel på et par med to kvinner. Bodil var veldig nervøs da hun skulle bli med på hytta til Janickes foreldre for første gang. Men Janickes mor tok imot henne med åpne armer. Hun hadde til og med sydd nye, like nattkjoler til dem begge, laget en ny serviettri­ng og tannglass med Bodils navn på, og kjøpt en kopp med «Bodil» på som matchet de andre medlemmene i familien. Hun følte seg så velkommen, forteller Simone.

Det er likevel ingen tvil om at en felles familiehyt­te ikke bare skaper familielyk­ke, men også bitre familiefei­der.

– Det såreste er nok når noen i familien vil selge, mens andre ikke klarer å forstå hvordan man kan sette en pris i kroner og øre på noe som betyr så mye, mener Marianne.

Det blir heller ikke mindre komplisert når hyttefelle­sskapet etter hvert også inkluderer «dine, mine og våre barn», nye kjaerester, ekser og stadig fjernere slektskaps­forhold. For en ting er å eie en hytte sammen med dine søsken, men hva

når medeierne blir tre- og firmenning­er?

Forskerne nevner i boka også eksempler på at familiehyt­ter er blitt solgt fordi søsken ikke har ønsket å bli uvenner. Det å bevare et godt søskenforh­old blir ansett som viktigere enn å overta en hytte, hvis det ikke er aktuelt å eie hytta sammen.

Og apropos penger, så er de aller fleste hytter en veldig dårlig økonomisk investerin­g. Hvis vi regner med alle arbeidstim­er og utgifter til vedlikehol­d og oppgraderi­nger, er døgnprisen høy. Det å leie en hytte ville for de fleste lønt seg.

Men hyttefolk tenker som regel ikke sånn – for mange er det å selge hytta helt utenkelig. Det blir som å selge sin egen barndom.

– Uansett hvilken standard det er på hytta, er det klart for alle at hytta er noe annet enn hjemme. Vi kan for eksempel akseptere et helt annet interiør på en hytte enn det vi ville hatt hjemme, mener forskerne.

Det er likevel veldig forskjelli­g hva nordmenn legger i hytte-begrepet. Noen forbinder hytte med køyesenger, vannbaerin­g og utedo, mens andre synes det er topp med en hytte som har finere standard enn boligen deres. Det er likevel ingen tvil om at de er på hytta. Og hytta er og skal vaere et annet sted enn der vi bor til daglig.

– Hver generasjon har sin kamp. På 1980-tallet gikk diskusjone­n på om det skulle vaere tv eller ikke på hytta. Nå er det internett som er tema, forteller Marianne.

Og mange har nok allerede opplevd å måtte gi etter for «internett-kampen», hvis ikke nekter tenåringen­e å bli med på hytta.

 ??  ??
 ??  ?? IKKE BARE IDYLL: Sosialantr­opologene Simone Abram og Marianne E. Lien har et like forskjelli­g forhold til «hytta» som de mange de har intervjuet i forbindels­e med bokprosjek­tet. Det norske feriehuset er både en kilde til lykke som til krangler.
IKKE BARE IDYLL: Sosialantr­opologene Simone Abram og Marianne E. Lien har et like forskjelli­g forhold til «hytta» som de mange de har intervjuet i forbindels­e med bokprosjek­tet. Det norske feriehuset er både en kilde til lykke som til krangler.
 ??  ?? PÅ HYGGETOPPE­N: En åpen peis er det mange som forbinder med hyttekos, mener Simone Abram og Marianne E. Lien, som har skrevet bok om nordmenns forhold til hytta. Begge er sosialantr­opologer.
PÅ HYGGETOPPE­N: En åpen peis er det mange som forbinder med hyttekos, mener Simone Abram og Marianne E. Lien, som har skrevet bok om nordmenns forhold til hytta. Begge er sosialantr­opologer.
 ??  ?? ET DYPDYKK I FOLKESJELE­N: Forfattern­e har besøkt hytter i hele Norge på jakt etter livene som utspiller seg der. Kagge, 399 kr.
ET DYPDYKK I FOLKESJELE­N: Forfattern­e har besøkt hytter i hele Norge på jakt etter livene som utspiller seg der. Kagge, 399 kr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway