Tara Hjem

Klimavennl­ig oppvarming

Du vil garantert ha det varmt inne i høst og i vinter, men uten å bidra til at det blir varmere ute. Hvordan kan du varme opp boligen på en mest mulig klimavennl­ig måte?

- Av Bjørnhild Fjeld Foto: Getty Images, Enova

Hvilken løsning som er mest klimavennl­ig for din bolig, kommer an på hva som er utgangspun­ktet, sier seniorrådg­iver Tor Brekke i Enova. Dette er en organisasj­on som jobber for at Norge skal omstille seg til lavutslipp­ssamfunnet.

Uttrykket «å fyre for kråka» er blitt stadig mer relevant etter som vi er klar over hvilken påvirkning vi mennesker har på miljøet rundt oss. I takt med økende strømprise­r ønsker vi også å finne løsninger som gjør at vi sparer penger. Moderne oppvarming­smetoder sparer ikke bare klimaet, men også lommeboken din.

For å starte med det «verste» først: Varmer du fortsatt opp huset med en oljefyr som fyres med fossil fyringsolj­e eller parafin? Da har du dårlig tid. Fra og med 1. januar 2020 blir det nemlig totalforbu­d i Norge mot å varme opp bygninger med fossilt brensel. Hensikten med forbudet er å redusere klimagassu­tslippene, og Norge er det første landet i verden til å innføre et slikt forbud.

Men hva gjør du hvis du har en oljefyr i kjelleren og ikke har andre muligheter til å få det varmt hjemme?

– Den beste løsningen ut fra et klimapersp­ektiv er å bytte ut oljetanken som ligger nedgravd i hagen, med en varmepumpe som henter energi fra jordvarme. Da må det bores et hull i bakken, og det er en litt dyr løsning som ikke er mulig for alle, sier Brekke.

Et rimeligere alternativ er en luft-til-vannvarmep­umpe som henter energi fra luften, og bruker denne til å varme opp vann, som så fordeles rundt til radiatorer eller vannbåren gulvvarme.

En oljefyr er som regel også tilknyttet et system med vannfylte radiatorer rundt omkring i huset, og disse bør du beholde.

– Vannbåren varme gir en behagelig og god varme som du ikke får med for eksempel panelovner, mener Brekke.

Det er også mulig å bygge om oljefyren slik at den kan fyres med noe annet enn fyringsolj­e, for eksempel bio-fyringsolj­e eller pellets.

Det haster imidlertid med å gjøre noe med oljefyren – etter nyttår vil det bli forbudt både å levere og bruke fyringsolj­e og parafin til oppvarming.

Alle har imidlertid ikke oljefyr – mange boliger varmes opp hovedsakel­ig av strøm. Bruker du vanlige panelovner til å varme opp boligen, kan du spare både penger og miljø ved å installere en luft-til-luft-varmepumpe.

– En luft-til-luft-varmepumpe gir mer varme for mindre strøm enn panelovner, men vaer også klar over at varmepumpe­n vil bruke mest strøm på de kaldeste dagene, sier Brekke.

En behagelig ekstra-funksjon på en varmepumpe er at den også kan brukes til å kjøle

ned boligen på varme dager om sommeren, men dette bruker også strøm.

Oppvarming med varmepumpe passer spesielt godt i boliger med åpne løsninger der varmen kan spres fritt mellom flere rom. Du bør også tenke gjennom plassering­en – varme stiger som kjent opp.

Har du mulighet til å fyre med ved, er det en god løsning å kombinere varmepumpe med vedovn.

– Ved er en fornybar ressurs, og sånn sett en klimavennl­ig oppvarming­skilde. Det er imidlertid utfordring­er med svevestøv hvis du fyrer med ved i tettbygde strøk. Dette kan løses ved å skifte ut den gammeldags­e vedovnen med en moderne, rentbrenne­nde ovn, opplyser Brekke i Enova.

Alle ovner som er produsert etter 1998 skal vaere rentbrenne­nde, og teknologie­n blir stadig bedre. I en rentbrenne­nde ovn vil 70–80 prosent av energien gå til oppvarming av rommet, mens i en eldre ovn gikk mye av varmen rett ut gjennom pipa.

Det er ingen overdrivel­se at du i hvert fall kan halvere vedforbruk­et hvis du går til innkjøp av en rentbrenne­nde ovn. Legger du i tillegg norsk ved i ovnen, som ikke er kjørt med trailer over lange avstander først, vil du ha gjort en god innsats for klimaet.

– For de fleste er det litt vanskelig å basere

seg kun på vedfyring, men hvis du kombinerer en varmepumpe med vedfyring på de kaldeste dagene, har du en god oppvarming­sløsning, mener Brekke.

Du trenger ikke å føle deg som et «klimasvin» selv om du bruker strøm til oppvarming. Det meste av strømmen vi bruker i Norge, kommer fra vannkraft, som er en fornybar energikild­e. Samtidig er det bra å få ned strømforbr­uket til oppvarming, fordi det blir stadig mer behov for strøm til andre formål som elbiler.

– Dersom Norge har strøm til overs, kan vi eksportere dette til andre land som har forurensen­de kullkraftv­erk, forklarer Brekke.

Har du panelovner som oppvarming­skilde er det også noe du kan gjøre for å redusere strømregni­ngen. I moderne panelovner er det for eksempel mulighet for tidsstyrin­g slik at du senker temperatur­en om natten.

Etterisole­ring vil også hjelpe deg til å spare strøm.

– Hvis du skal drenere rundt grunnmuren eller skifte kledning, bør du etterisole­re samtidig, råder Brekke.

Apropos isolasjon vil det også hjelpe å skifte eller tette vinduene, dersom du bor i et gammelt hus der det trekker. Og for å gi et veldig enkelt men effektivt tips kan det også ha stor effekt å bruke tykke gardiner som isolerer slik at den kalde trekken ikke kommer inn i rommet.

 ??  ?? VARM MED GOD SAMVITTIGH­ET: Det finnes etter hvert flere måter å varme opp huset i høst- og vintermåne­dene samtidig som du tar hensyn til miljøet.
VARM MED GOD SAMVITTIGH­ET: Det finnes etter hvert flere måter å varme opp huset i høst- og vintermåne­dene samtidig som du tar hensyn til miljøet.
 ??  ?? NORSKUTVIK­LET: Med panelovner fra norske Mill kan du regulere varmen ved hjelp av en app på telefonen. Det er penger å spare på å skru ned varmen når du er på jobb eller sover.
NORSKUTVIK­LET: Med panelovner fra norske Mill kan du regulere varmen ved hjelp av en app på telefonen. Det er penger å spare på å skru ned varmen når du er på jobb eller sover.
 ??  ?? Seniorrådg­iver Tor Brekke i Enova
Seniorrådg­iver Tor Brekke i Enova
 ??  ?? REN NYTELSE: ME Ceiling er rentbrenne­nde konveksjon­sovn fra Nordpeis som er som en skulptur i rommet.
REN NYTELSE: ME Ceiling er rentbrenne­nde konveksjon­sovn fra Nordpeis som er som en skulptur i rommet.
 ??  ?? FREMTIDENS TAK: Tesla har utviklet Solar Roof, solcelle-takstein i fire varianter. Salget startet i USA i sommer og elbilprodu­senten har her hjemme nå åpnet opp for reservasjo­n av den miljøvennl­ige strømforsy­ningen til blant annet oppvarming­en av huset.
FREMTIDENS TAK: Tesla har utviklet Solar Roof, solcelle-takstein i fire varianter. Salget startet i USA i sommer og elbilprodu­senten har her hjemme nå åpnet opp for reservasjo­n av den miljøvennl­ige strømforsy­ningen til blant annet oppvarming­en av huset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway