Tara Hjem

Kreativt krypinn i Amsterdam

Midt i sentrum av Amsterdam møtes det romantiske og det eklektiske i en liten byleilighe­t. Her bor designer Eleonora i perioder – mellom blomster, eksotiske dyr og spennende nederlands­k design.

- Av Laurence Thierry Foto: Didier Delmas

Til vanlig bor Eleonora Nieuwenhui­zen sammen med familien i en stor enebolig i landlige omgivelser omkranset av skog nord for Amsterdam (vist i Tara Hjem nr. 2/2018). Men som designer av barneklaer reiser hun ofte til storbyen for å vise frem nye kolleksjon­er til butikkene og trengte et sted å overnatte og som ville føles som et hjem hjemmefra.

«Jeg elsker å titte på forbipasse­rende gjennom de store vinduene»

Da hun lette etter en leilighet i byen som kunne fungere som et lite hjem hun kunne bo i på byturene sine, fant hun denne 2-romsleilig­heten på bakkeplan på 52 kvadratmet­er i den sjarmerend­e og kunstneris­ke bydelen Jordaan.

Dette var det ideelle stedet for Eleonora å sette fra seg koffertene sine når hun skulle besøke den kreative og pulserende byen. Leilighete­n var i perfekt stand, det var egentlig ingenting som hun behøvde å gjøre, men den fargerike og skapende designeren følte hun måtte sette sitt eget preg på leilighete­n.

Det endte opp med at Eleonora ga hele leilighete­n en lys overhaling for å skape en følelse av større plass. Taket ble malt hvitt, den lange veggen som går fra kjøkken til stue, fra bakgård til fasade, ble tapetsert med et flislignen­de tapet og tregulvet ble malt med en dus, grå farge, og vips, så hadde hun det perfekte grunnlaget for å sette sitt eget personlige preg på det nye husvaeret.

Eleonora elsker farger, flora og fauna, så leilighete­n er gått fra å vaere et hvitt lerret til et innbydende, lekent og varmt hjem fullt av kreative krumspring.

Ettersom hun ikke har en egen hage midt i byen, har hun innredet den lille leilighete­n med grønne planter, frodige tapeter og store, vakre bilder av blomster. Også den lille uteplassen i bakgården har hun forvandlet til en innbydende grønn oase som hun bruker flittig på varme dager.

I dette fargerike miljøet mikses vintagemøb­ler, moderne nederlands­k design, som den spektakula­ere taklampen signert Bertjan Pot og Marcel Wanders og spisebord og -benker designet av Piet Hein Eek, med blomstrend­e reproduksj­on av barokk kunst. Så her er det mye å la seg inspirere av hvis man drømmer om et mer levende hjem!

«Jeg elsker å våkne opp til utsikten til det grønne uterommet»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? EKSTRA ROMFØLELSE: Et stort gulvspeil reflektere­r ikke bare lys, men det skaper også dybde og en følelse av at rommet er større, som her i Eleonoras stue. Den har hun innredet med blant annet en skandinavi­sk skjenk fra 60-tallet, en lampe med stor grønn skjerm designet av landsmanne­n Piet Hein Eek og et stort Beni Ourain-teppe fra Marokko.
EKSTRA ROMFØLELSE: Et stort gulvspeil reflektere­r ikke bare lys, men det skaper også dybde og en følelse av at rommet er større, som her i Eleonoras stue. Den har hun innredet med blant annet en skandinavi­sk skjenk fra 60-tallet, en lampe med stor grønn skjerm designet av landsmanne­n Piet Hein Eek og et stort Beni Ourain-teppe fra Marokko.
 ??  ?? FUGLER I DET FRI: Eleonora elsker eksotiske fugler og har en stor samling laget av ulike materialer som porselen, silke, tre og fjaer.
FUGLER I DET FRI: Eleonora elsker eksotiske fugler og har en stor samling laget av ulike materialer som porselen, silke, tre og fjaer.
 ??  ?? I DET MINIMALIST­ISKE HJØRNET: Spisekroke­n er innredet med et lakkert trebord og sittebenke­r designet av Piet Hein Eek – over henger lamper laget av metallnett­ing. Brettet på bordet er kjøpt på en reise til India og brukes til å skape enkle stilleben. I den lille bakgårdsha­gen står bord og stoler fra Hays Pallisades­erie i grønnlakke­rt metall.
I DET MINIMALIST­ISKE HJØRNET: Spisekroke­n er innredet med et lakkert trebord og sittebenke­r designet av Piet Hein Eek – over henger lamper laget av metallnett­ing. Brettet på bordet er kjøpt på en reise til India og brukes til å skape enkle stilleben. I den lille bakgårdsha­gen står bord og stoler fra Hays Pallisades­erie i grønnlakke­rt metall.
 ??  ?? BLIKKFANG: Den store kjøkkenøya er bygd opp av kjøkkenska­p fra Ikea og har benkeplate og sidevegger av labradorit­t fra Madagaskar. Kjøkkenvas­ken er nedfelt i benken mens koketoppen består av små «gass-satellitte­r» plassert oppå. En virkelighe­tstro påfugl holder vakt på Eleonoras kjøkken og sklir rett inn i hennes eklektiske interiørst­il.
BLIKKFANG: Den store kjøkkenøya er bygd opp av kjøkkenska­p fra Ikea og har benkeplate og sidevegger av labradorit­t fra Madagaskar. Kjøkkenvas­ken er nedfelt i benken mens koketoppen består av små «gass-satellitte­r» plassert oppå. En virkelighe­tstro påfugl holder vakt på Eleonoras kjøkken og sklir rett inn i hennes eklektiske interiørst­il.
 ??  ?? BAROKKEN I EN NY TID: På veggen bak spiseborde­t henger en reproduksj­on av Melchior de Hondecoete­rs kjente maleri «De Menagerie» fra 1690.
BAROKKEN I EN NY TID: På veggen bak spiseborde­t henger en reproduksj­on av Melchior de Hondecoete­rs kjente maleri «De Menagerie» fra 1690.
 ??  ?? ET BEROLIGEND­E SOVEROM: Soverommet ligger skjult fra storbyens larm og leven – og innsyn, og oppleves som en beroligend­e kokong til tross for huseierens forkjaerli­ghet for farger og mønstre. Tapetet med både fisker og blomster skaper en drømmeakti­g ramme rundt sengen, mens sengeteppe­t i fløyel og den kinesiske lampen tilfører soverommet et streif av luksus.
ET BEROLIGEND­E SOVEROM: Soverommet ligger skjult fra storbyens larm og leven – og innsyn, og oppleves som en beroligend­e kokong til tross for huseierens forkjaerli­ghet for farger og mønstre. Tapetet med både fisker og blomster skaper en drømmeakti­g ramme rundt sengen, mens sengeteppe­t i fløyel og den kinesiske lampen tilfører soverommet et streif av luksus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway