Tara Hjem

Med historie i veggene på Fårö

Hvis det ikke hadde vaert for en gjeng kunstinter­esserte kyr, hadde ikke Lovisa Stannow og Geoff Robinsons feriehus på Fårö eksistert. I dag er det et elsket sted for avslapning, omgang mellom generasjon­er og skriving.

- Tekst og foto: Martin Nordström

Fårös nordkyst, høysommere­n 1947. Et møte skjer mellom noen kyr, en gotlandsk bonde og en malende ingeniør fra Danmark. Slik kan den litt enkelt sammenfatt­es, begynnelse­n på historien om hvordan Lovisa Stannow og Geoff Robinsons vakre sommerhytt­e i Ekeviken på nordsiden av Fårö ble til. Sannheten er faktisk ikke så veldig annerledes. For hvis ikke Lovisas danske farfar Jørgen hadde plassert seg med sitt staffeli på bondens eng (uten å be om lov), hvis han ikke hadde forlatt sitt halvferdig­e maleri ubevoktet, hvis ikke kuene hadde vaert nysgjerrig­e og slikket grundig på bildet før de deretter veltet hele staffeliet – så hadde ikke Lovisa og Geoff flere tiår senere sittet på tomten sin på Fårö og sett utover havet.

– Jørgen ble forskrekke­t, han trodde kyrne ville dø av oljefargen, sier Lovisa.

Og kyrnes eier ble like forskrekke­t, han trodde at

«Her blander vi besøk på loppemarke­d, bad i havet og turer til raukene i solnedgang­en med å skrive»

det ødelagte oljemaleri­et var verdifullt og at den danske mannen nå ville kreve ham for penger. I stedet kom de til enighet over en kopp kaffe og ble gode venner samtidig.

På 1940-tallet var Fårö omtrent så langt man kunne komme fra storbylive­t i Stockholm hvor Jørgens familie bodde. Men til tross for sine mange reiser rundt om på kloden syntes han at dette var det vakreste stedet han noensinne hadde sett, og det tok ikke lang tid før han kjøpte engen der kyrne hadde ødelagt maleriet. Slik gikk det til at familien bygget sin første sommerhytt­e på Fårö på nettopp den tomten. Rett ved siden av står nå Lovisa og Geoffs sommersted, et fredfullt og naturnaert hjem på 90 kvadratmet­er som både er stilrent og elegant.

Lovisa understrek­er at ferieparad­iset var det hennes foreldre som skapte. De bygget sitt hus på 1970-tallet med den karrige Fårönature­n som viktigste inspirasjo­n. Huset skulle smelte inn i naturen med trefasader malt i nøytralt grått. Innvendig er det en beroligend­e fargeskala og ekte materialer som gjelder. De fem rommene går i hvitt og taket inne er av ubehandlet furu med synlige bjelker.

Med årene har det kommet til nye bygninger, uteplasser og gjestehus i gotlandsk kalkstein. De vakre steinmuren­e, også de av samme type kalkstein, har Lovisas far Henrik bygget. Tomten er som laget for uteaktivit­eter. Langs husets ene kortside har Geoff bygget en ballettbar­re til familiens ballerina, datteren Sofia. Her øver hun på sine échappé sauté og plié med utsikt over havet og strandenge­ne.

Lovisas mamma Cecilia er interiørar­kitekt, og man ser fremdeles spor av hennes ideer om stil og estetikk. For eksempel den åpne planløsnin­gen fra 1970-tallet og de på den tiden så populaere små sovehytten­e som brukes også i dag. Huset har også store, åpne flater hvor man kan omgås, og mange innbydende uteplasser. Alt for å gjøre det naturlig og enkelt for barna å løpe ut og leke.

Innredning­en er sparsommel­ig, men personlig, med skandinavi­ske, klassiske møbler blandet med reiseminne­r og et og annet loppemarke­dfunn. Men etter mer enn 20 år med det enorme konsumentp­resset i USA forsøker Lovisa og Geoff aktivt å la vaere å kjøpe nye ting. Her på Fårö føles det spesielt viktig å ikke komplisere tilvaerels­en.

Lovisa og Geoff bor til daglig i Los Angeles og har hele verden som arbeidspla­ss. De reiser mye, ofte til utsatte steder som Øst-timor, Burma, Somalia, Botswana og Colombia. Geoff er født i Canada og har lenge vaert professor ved universite­tet UCLA, hvor han underviser i menneskere­ttigheter, politisk vold og forsker på folkemord i blant annet Sørøst-asia. Lovisa er sjef for Just Detention Internatio­nal, en organisasj­on som kjemper for menneskere­ttigheter i fengslene i USA og internasjo­nalt.

Somrene på Fårö blir mildt sagt en kontrast til livet i Los Angeles og verdens mange konfliktom­råder. Her kan alle aldre trykke på pauseknapp­en. Gå til stranden og bade. Snekre, male og drikke kaffe med slekt og venner.

– Når Sofia kommer hit, blir hun som en

kalv på vårbeite, sprelsk og full av energi, sier Lovisa. Her har hun en frihet som barn i Los Angeles mangler. Men samtidig er Los Angeles hjemmet vårt. Hun elsker begge steder like mye, og det gjør jeg også. Jeg vet at vi er utrolig heldige.

Men selv om huset på Fårö er et sted for ro, er det også en inspireren­de arbeidspla­ss for en familie med verden som arena. Flere politiske fagbøker og artikler for store amerikansk­e aviser er blitt skrevet i to bekvemme lenestoler akkurat her. De står ved en sjenerøs vindusvegg som vender ut mot Ekeviken og den storslagne naturen. Det er ikke for ingenting dette rommet og tilbygget kalles for «det vakre rommet». Det ble tegnet av Lovisas mor på 1990-tallet og bygget av faren Henrik ved hjelp av venner og barn.

For Lovisa og Geoff er det her de lader batteriene og finner kreativite­ten. Grensene mellom skrivingen og ferie er her like utvisket som grensene mellom inne og ute. Akkurat slik de vil ha det i sitt sommerliv.

– Her blander vi loppemarke­dbesøk, bad i havet og turer til raukene i solnedgang med å skrive, sier Lovisa. (Rauker er de vakre steinforma­sjonene langs stranden på Fårö.) I natt gjorde jeg for eksempel ferdig en debattarti­kkel til Washington Post som handler om å inkludere fanger i Metoo-bevegelsen.

Arbeid innendørs og jobbing i hagen renser også tankene. Geoff har nettopp hogget ned flere traer for å få inn mer lys på en av uteplassen­e. Måneden før ga han ut en bok om et nesten ukjent folkemord i Indonesia i 1965. Men akkurat nå er det viktigste for ham å få seg et kveldsbad sammen med Sofia.

 ??  ??
 ??  ?? MYE LYS: Fra kjøkkenet ser man ut gjennom den lyse hallen, og utenfor ligger steinmuren som Lovisas far Henrik har bygget. Stien fra Lovisa og Geoffreys hushjørne fører ned til stranden og Ekeviken.
MYE LYS: Fra kjøkkenet ser man ut gjennom den lyse hallen, og utenfor ligger steinmuren som Lovisas far Henrik har bygget. Stien fra Lovisa og Geoffreys hushjørne fører ned til stranden og Ekeviken.
 ??  ??
 ??  ?? EN SPESIELL HAGE: Kalksteins­murene som Lovisas far har bygget gir hagen karakter. Steinskulp­turen har de funnet på stranden.
EN SPESIELL HAGE: Kalksteins­murene som Lovisas far har bygget gir hagen karakter. Steinskulp­turen har de funnet på stranden.
 ??  ?? NYBYGG: Utvidelsen som Lovisas mamma Cecilia tegnet på 1990-tallet slipper inn lyset fra flere retninger og ble bygget av pappa Henrik. I «det vakre rommet» kan man sitte året rundt og la seg overvelde av utsikten. Valnøttree­t har familien plantet. Det trives godt på Gotland, men ikke på nordligere breddegrad­er. Stolen er et loppemarke­dfunn.
NYBYGG: Utvidelsen som Lovisas mamma Cecilia tegnet på 1990-tallet slipper inn lyset fra flere retninger og ble bygget av pappa Henrik. I «det vakre rommet» kan man sitte året rundt og la seg overvelde av utsikten. Valnøttree­t har familien plantet. Det trives godt på Gotland, men ikke på nordligere breddegrad­er. Stolen er et loppemarke­dfunn.
 ??  ??
 ??  ?? ÅPEN LØSNING: I allrommet ved den åpne peisen står et såkalt Buttleskap fra Buttle sogn på Gotland. På snekkerkas­sen står to gotlandske lokkefugle­r i tre. Til høyre legger Sofia og vennen Sighsten puslespill på en strandfunn­et kvernstein som ligger ved siden av g jestehytta.
ÅPEN LØSNING: I allrommet ved den åpne peisen står et såkalt Buttleskap fra Buttle sogn på Gotland. På snekkerkas­sen står to gotlandske lokkefugle­r i tre. Til høyre legger Sofia og vennen Sighsten puslespill på en strandfunn­et kvernstein som ligger ved siden av g jestehytta.
 ??  ?? ARVEGODS: Allrommets godt bevarte karljohans­sofa kommer fra barndomshj­emmet til Lovisas morfar. Bordet har bein fra biljardbor­det til farens foreldre og bordplaten er laget av to gamle vinduspost­er fra Slite steinbrudd. Stolene er designet av Alvar Aalto for Artek.
ARVEGODS: Allrommets godt bevarte karljohans­sofa kommer fra barndomshj­emmet til Lovisas morfar. Bordet har bein fra biljardbor­det til farens foreldre og bordplaten er laget av to gamle vinduspost­er fra Slite steinbrudd. Stolene er designet av Alvar Aalto for Artek.
 ??  ?? FOR GJESTER: Det lyse g jestehuset er koselig innredet med møbler i patinert tre. Sengeteppe­t har Lovisas mor sydd. Stolen er et loppemarke­dfunn, og det lille bordet er et settbord fra 1950-tallet.
FOR GJESTER: Det lyse g jestehuset er koselig innredet med møbler i patinert tre. Sengeteppe­t har Lovisas mor sydd. Stolen er et loppemarke­dfunn, og det lille bordet er et settbord fra 1950-tallet.
 ??  ?? FAMILIENS BALLERINA: Sofia trener ballett i hagen. I bakgrunnen ses g jestehuset av kalkstein som ble bygget på 1970-tallet.
FAMILIENS BALLERINA: Sofia trener ballett i hagen. I bakgrunnen ses g jestehuset av kalkstein som ble bygget på 1970-tallet.
 ??  ?? INNSPILLIN­G PÅ ØYA: Den berømte svenske regissøren Ingmar Bergman på sitt elskede Fårö sammen med sin tidligere samboer Liv Ullmann, fotografen Sven Nykvist og skuespille­ren Erland Josephson under innspillin­gen av «Scener fra et ekteskap». Bergman kombinerte ofte jobb og privatliv på øya. Foto: Scanpix
INNSPILLIN­G PÅ ØYA: Den berømte svenske regissøren Ingmar Bergman på sitt elskede Fårö sammen med sin tidligere samboer Liv Ullmann, fotografen Sven Nykvist og skuespille­ren Erland Josephson under innspillin­gen av «Scener fra et ekteskap». Bergman kombinerte ofte jobb og privatliv på øya. Foto: Scanpix
 ??  ?? NYDELIGE NABOHUS: I naerheten av familien Stannows hus ligger flere gamle fiskerbode­r.
NYDELIGE NABOHUS: I naerheten av familien Stannows hus ligger flere gamle fiskerbode­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway