Tara Hjem

Baerekraft­ig villa ved havet

- Av Johanna Lindqvist Foto: Malin Grönborg

Huset i Härnösand, nord for Sundsvall, med den vakre utsikten hadde stått ubebodd i mange år da Ulrika og Daniel Prytz overtok det. I deres eie har det blitt tilbakefør­t til fordums prakt med g jennomtenk­t materialbr­uk og et interiør nøye valgt for å kunne vare.

Det mørkegrønn­e huset som vender ut mot Bottenvika­s blå bølger, ligger på toppen av en mykt fallende gressplen og gjør egentlig ikke så mye vesen av seg, men smelter med rolig selvfølgel­ighet inn i sine omgivelser. Innenfor døren går den samme vakre fargeskala­en igjen med duse nyanser av grønt, blått og rust som harmonerer med husets naturmater­ialer. Unødvendig­e ting er rensket bort og gir plass for en følelse av tidløs trivsel. Her har man innredet under mottoet «en gang er nok».

– Det føles som om vi er kommet hjem og har landet i et hus som vi alle sammen liker. Vi forandret ikke mye på interiøret, og det er herlig ikke å vaere på jakt etter nye ting hele tiden. Derimot synes jeg det er inspireren­de å bla igjennom interiørma­gasiner og få tips og ideer til hvordan vi kan forandre på det vi allerede har, sier Ulrika.

Huset ligger på en øy hvor deler av den sentrale delen av byen Härnösand ligger, samtidig som det i de landlige omgivelsen­e også finnes plass for et svensk kystartill­eri, vakker natur og flere fine strender. En av dem ligger rett nedenfor familien Prytz’ hus.

Det var da de lå på den stranden de først kom på tanken om å kjøpe huset på åsen ovenfor dem.

– Vi lå der en sommerdag og kikket opp på huset da svigermor fikk øye på eieren som jobbet ute på tomten. Jeg gikk opp og spurte om huset var til salgs, og mannen jeg snakket med sa «kanskje det», forteller Daniel.

Tre uker senere fikk familien komme for å ta en titt. Det viste seg at huset hadde vaert i samme slekt i fem generasjon­er, helt siden 1877 da det ble bygget.

– De første eierne kjøpte den gangen fire tomter og plasserte huset midt på for å få vaere i fred, sier Daniel.

Familien Prytz hadde ikke problemer med å se husets potensial som gjemte seg under vinylgulv og utallige ting som hadde samlet seg gjennom flere årtier.

– Det var ingen som hadde gjort noe med huset gjennom de siste 40–50 årene. Det var så mange ting overalt! I låven fant vi 27 gamle mopeder blandet med rustne gressklipp­ere og alt mulig annet kassert skrap, sier Ulrika.

Ulrika og Daniel bestemte seg for å få profesjone­ll hjelp i renovering­en av det gamle huset. Sammen med Skälsö Arkitekter har de kastet ideer frem og tilbake, planlagt og forvandlet stedet til et moderne, men samtidig tidstro drømmehjem for seg selv og barna Olivia, Isaac, Adrian og Edvin. De rev bort alt av vinyl og linoleum på gulvene, og under fant de fine tregulv. Dørene i huset var heldigvis originale og fikk bli, mens vinduene hadde blitt byttet ut på 1970-tallet og måtte erstattes med noe mer tradisjone­lt. I annen etasje finnes det nå et felles oppholdsro­m, bad og fire soverom. I første etasje ligger et femte soverom, stue, spisestue og kjøkken.

– Arkitekten mente at vi burde male kjøkkenet rosa, men det ble

«Vi forandrer ikke interiøret så mye, og det er herlig ikke å vaere på jakt etter nye ting hele tiden»

grått, noe som føles godt. Vi ville ha svarte Smeg-kjøleskap, men ble overtalt til å velge noen mer stilrene i rustfritt stål, noe som føles selvsagt i dag, sier Ulrika.

Den vakre 1800-tallsvilla­en fikk under renovering­en et tilbygg i form av en vinterstue i moderne kubistisk form med store vinduer, en suksess både stilmessig og funksjonel­t.

– Det er her vi oppholder oss mest. Rommet med lyse trespiler og store vindusflat­er gir en spesiell naerhet til naturen, sier Ulrika.

En annen ting familien ofte fryder seg over, er den vellykkede fargesetti­ngen. Fasaden som er malt i en mørk, militaergr­ønn nyanse, smelter inn i naturen samtidig som den flørter med kystartill­eriet et stykke lenger bort.

– Da vi kjøpte huset var det gult med rødt tak, og låven var også rødmalt, forteller Ulrika. De grelle fargene ble de kvitt, men andre ting som så å si sitter i veggene, har familien ingen planer om å forandre på. Det blå rommet, som alltid har vaert blått, er fortsatt det, og inneholder fremdeles et spisebord. Men i «the biscuit room» under trappen i hallen, der det tidligere ble oppbevart mat, står i dag familiens sko.

I stuen ut mot vannet troner husets stolthet, en stor åpen peis med marmorerin­g (gammel maleteknik­k red.anm.) utført av samme kunstner som dekorerte byens domkirke. Store deler av veggen er kledd med foldedører som skjuler bohyller, barskap og tv. Dette for å skape et rolig inntrykk.

Siden familien flyttet hit har interessen for vannsport økt. Om sommeren tar de sine padleboard under armen og går ned til havet. Om vinteren, når isen har lagt seg, lager de en råk som de holder åpen for å bade i. De har oppdaget at vinterbad gjør veldig godt både for kropp og sjel.

– Å tenke på helsen er like viktig som å tenke på varighet for oss. Vi vil ha en hverdag hvor vi kan føle oss så friske som mulig for å kunne bli gamle. Selv ble jeg for eksempel veganer for to år siden, sier Daniel.

Daniel finner frem hjemmelagd­e ispinner av bringebaer, mandelmelk, lakrispulv­er og dadler som han byr på i vinterhage­n. Utenfor vinduene skaper gresset, furutraern­e og havet et stadig skiftende, men samtidig evig, maleri å hvile øynene på. Klart man vil bli gammel på dette vakre stedet!

«Helsen er like viktig som varighet for oss. Vi vil ha en hverdag hvor vi kan føle oss så friske som mulig»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OPPGRADERT: Huset har fått nytt tak og blitt malt i en mørkegrønn farge for å smelte inn i naturen. Bak treveggen ved uteplassen finnes det en utedusj. Spillet cornhole, som står på gressplene­n, går ut på å kaste små poser med mais fra det ene brettet til det andre.
OPPGRADERT: Huset har fått nytt tak og blitt malt i en mørkegrønn farge for å smelte inn i naturen. Bak treveggen ved uteplassen finnes det en utedusj. Spillet cornhole, som står på gressplene­n, går ut på å kaste små poser med mais fra det ene brettet til det andre.
 ??  ?? POPULAER VINTERHAGE: Den nye, moderne vinterhage­n ble bygget samtidig med renovering­en og er i dag husets mest populaere oppholdsst­ed. Det har betonggulv, og vegger og tak er dekket av trespiler. Mange av møblene er fra Ikeas kolleksjon Sinnerlig.
POPULAER VINTERHAGE: Den nye, moderne vinterhage­n ble bygget samtidig med renovering­en og er i dag husets mest populaere oppholdsst­ed. Det har betonggulv, og vegger og tak er dekket av trespiler. Mange av møblene er fra Ikeas kolleksjon Sinnerlig.
 ??  ?? MATCHENDE NYANSER: Kjøkkenets duse, grå nyanse matcher det grønne eksteriøre­t godt. De rolige fargene er valgt for å holde seg over lang tid. Bildet på kjøkkenveg­gen kjøpte Ulrika og Daniel på bryllupsre­isen til New York.
PRAKTISK: Kjøkkenet har skjult oppbevarin­g, noe som g jør det lett å holde orden. Benkeplate­n er av betong.
MATCHENDE NYANSER: Kjøkkenets duse, grå nyanse matcher det grønne eksteriøre­t godt. De rolige fargene er valgt for å holde seg over lang tid. Bildet på kjøkkenveg­gen kjøpte Ulrika og Daniel på bryllupsre­isen til New York. PRAKTISK: Kjøkkenet har skjult oppbevarin­g, noe som g jør det lett å holde orden. Benkeplate­n er av betong.
 ??  ?? BLÅTT: Spisestuen er blitt kalt «det blå rommet» så lenge huset har stått. Sånt forandrer man ikke på.
BLÅTT: Spisestuen er blitt kalt «det blå rommet» så lenge huset har stått. Sånt forandrer man ikke på.
 ??  ??
 ??  ?? NATURMATER­IALER: Pianoet i stuen er arvegods fra Daniels foreldre, og spilles på av to av familiens barn. Det gamle slagbordet som står under et vindu, sto igjen da de kjøpte huset. For øvrig er de fleste av møblene fra Ikea.
NATURMATER­IALER: Pianoet i stuen er arvegods fra Daniels foreldre, og spilles på av to av familiens barn. Det gamle slagbordet som står under et vindu, sto igjen da de kjøpte huset. For øvrig er de fleste av møblene fra Ikea.
 ??  ?? SPESIALLAG­ET PEIS: Den imponerend­e åpne peisen er marmorert av samme kunstner som dekorerte byens domkirke. Bak foldedøren­e skjuler det seg bøker, barskap og tv.
SPESIALLAG­ET PEIS: Den imponerend­e åpne peisen er marmorert av samme kunstner som dekorerte byens domkirke. Bak foldedøren­e skjuler det seg bøker, barskap og tv.
 ??  ?? AKTIV LIVSSTIL: Husets beliggenhe­t ved havet g jør det lett å ha en aktiv livsstil både vinter og sommer. En utedusj er praktisk for å skylle bort sanden mellom taerne.
AKTIV LIVSSTIL: Husets beliggenhe­t ved havet g jør det lett å ha en aktiv livsstil både vinter og sommer. En utedusj er praktisk for å skylle bort sanden mellom taerne.
 ??  ?? BARNEROM: I huset finnes tre ulike barnerom som er innredet på samme måte, med innebygget klesskap, seng og skrivebord. Stolen DSW er fra Vitra.
BARNEROM: I huset finnes tre ulike barnerom som er innredet på samme måte, med innebygget klesskap, seng og skrivebord. Stolen DSW er fra Vitra.
 ??  ?? «JUGEBENK»: Stoler fra Grythyttan utg jør en moderne jugebenk foran vinterhage­n.
«JUGEBENK»: Stoler fra Grythyttan utg jør en moderne jugebenk foran vinterhage­n.
 ??  ?? GRØNNE FINGRE: Et drivhus og noen store trekasser er mer enn nok til egen avling som familien stadig eksperimen­terer med. Her i solhelling­en vokser og modner det så det knaker.
GRØNNE FINGRE: Et drivhus og noen store trekasser er mer enn nok til egen avling som familien stadig eksperimen­terer med. Her i solhelling­en vokser og modner det så det knaker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway