Tara Hjem

Trim plantene dine!

Beskjaerin­g av hagens busker og traer kan sammenlign­es med opptrening av idrettsutø­vere, mener gartner og hagebokfor­fatter Tor Smaaland.

- Av Bjørnhild Fjeld Foto: Egil Korsager, Tor Smaaland og Getty Images

Beskjaerin­g er et tema som mange hageeiere går rundt og engster seg for. Det trenger de ikke å gjøre, mener Tor Smaaland som i vår kommer med boken «Beskjaerin­g av busker, traer, frukt og baer». Anleggsgar­tneren har en mangfoldig hagekarrie­re bak seg, blant annet som slottsgart­ner. Nå ønsker han hjelpe folk til å bli kvitt beskjaerin­gsfrykten.

– En dansk kollega av meg pleier å si at det verste du kan gjøre er å ikke beskjaere i det hele tatt. Plantene har levd på jorda i 250 millioner år, og har laert å tilpasse seg. Selv om du skulle beskjaere «feil» en gang, går det i 99,8 prosent av tilfellene an å rette opp. Planter tåler mye.

(For ordens skyld: De 0,2 prosentene er tujahekker som er blitt 5 meter høye, og så kommer eierne på at de synes en 2 meter høy hekk er nok. Det blir aldri pent igjen.)

Strengt tatt trenger du heller ikke beskjaere, hvis målet kun er at plantene skal overleve. Traer og busker i naturen klarer seg jo fint uten at gartneren er ute med saksa, men et viltvoksen­de epletre vil heller ikke gi så mye frukt som et kultivert hageepletr­e. Det spørs også hva du er ute etter: Har du et stort, gammelt epletre som blomstrer nydelig hver vår, er det kanskje til å leve med at det ikke gir så mye frukt.

– Akkurat som hunder, så må planter dresseres og trenes hvis de skal levere sitt beste. Skal du ha mye frukt og baer, må du sørge for at sollyset kommer til. Et sammenvoks­t «hippiehue» av et frukttre gir ikke mye frukt.

Smaaland bruker sin egen relativt nyanskaffe­de hage i Vollen i Asker som eksempel. Her står det et gammelt epletre som inntil gartneren flyttet inn hadde fått vokse fritt i

sikkert 40 år. Etter at han gikk drastisk til verks med saks og sag, har fruktmirak­ler skjedd:

– Det første året leverte treet 60–70 kilo epler, hvorav halvparten falt på bakken, og frukten smakte ikke godt. Året etter var det nok epler til å lage 150 liter eplejuice. Og i år regner jeg med at vi får nok epler til å lage juice til en familie på fem for hele vinteren.

Ifølge Smaaland er det tre grupper som vil ha spesielt god nytte av å laere mer om beskjaerin­g. De som kjøper en ny bolig, med et medfølgend­e hageareal der det råder fullstendi­g anarki. Det virker som en uoverkomme­lig oppgave, og det er ikke alltid godt å vite hvor du skal begynne første gang du skal ut i hagen og beskjaere. De som har satt i gang en hage for 15–20 år siden, og så vokste den mye mer enn de hadde sett for seg. De kjøpte noen «plantevalp­er» som har blitt til fullvoksne grand danois. De som ikke tror de kan noe om hage, og derfor heller ikke tør å plante noe, og ender opp med bare plen og tuja.

– Det samlede hageareale­t i Norge er kjempestor­t. Hvis denne boken kan bidra til at folk tør å våge seg ut på et større planteutva­lg i hagen, kan vi få et større biologisk mangfold, sier Smaaland. MEN ALTSÅ: BESKJAERIN­G. Dette er noe man gjør for å forme, hjelpe, pleie og i noen tilfeller tvinge de ulike hageplante­ne til å oppføre seg som du vil. Hvis et menneske eller dyr mister en kroppsdel, medfører det et livslangt handikap. Hvis en plante mister en arm, altså en gren, vokser det en ny ut igjen. Altså er ikke beskjaerin­g livsfarlig – for planten.

– Det er spesielt frukt og baer, og veldige prydete planter som roser, som har godt av jevnlig beskjaerin­g.

Smaaland forklarer at en gyllen regel for beskjaerin­g av traer, er å fjerne greiner som vokser innover i kronen, og greiner som hviler på hverandre. Døde, tørre og råtne greiner bør fjernes så de ikke faller i hodet på folk.

I prinsippet er beskjaerin­g enkelt. Du skal skape balanse i treet, få en form som er tro mot treets naturlige vokseform og la sollyset få rom til å komme til på blomsterkn­opper og frukt.

Det finnes også noe som gartnere kaller «vaktmester­beskjaerin­g». Dette er enkelt forklart at man klipper en plante som har blitt større enn man ønsker, tilbake til den størrelsen og formen man synes den burde ha. Da har man som regel valgt feil plante.

– Hvis du gjør dette med en hekk, ender du etter noen år opp med en rekke med oppvaskkos­ter, sier Smaaland.

Løpet er imidlertid ikke kjørt likevel. De aller, aller fleste planter er mulig å redde hvis du bare rykker tilbake til start. Gå ned på knaerne og start med å bygge opp planten på nytt. Skjaer de eldste greinene ved basis, altså at du kutter dem helt inntil stammen.

En annen misjon Smaaland har med den nye boken, er å bekjempe myten om at det bare er ettervinte­r/tidlig vår som er riktig tidspunkt for beskjaerin­g av hagens vekster.

– De aller fleste busker og traer vil ha bedre av beskjaerin­g om sommeren. Vent til etter blomstring for prydplante­r, eller etter at du har høstet frukten for frukttraer og baerbusker.

Årsaken til at det har blitt sånn at beskjaerin­g gjøres i mars–april, er mest trolig fordi gartnere har mye å gjøre om sommeren, og tilsvarend­e mindre å gjøre om vinteren.

«Problemet» med å beskjaere tidlig vår, er at planten umiddelbar­t vil reagere med å skyte massevis av nyskudd. Dette mener Smaaland at man oftere unngår ved beskjaerin­g på ettersomme­ren.

Med andre ord lønner det seg å ha litt tålmodighe­t. Litt verktøy trenger du også.

– Det du trenger av redskaper er en grensag og en

«Hvis en plante mister en arm, altså en gren, vokser det ut en ny igjen»

rosesaks. Det finnes utrolig mange hageredska­per, mange av dem er det bestefaren min ville kalt «rallemikk». Redskap du kan holde i hånda er fint, det som sitter i toppen av en lang stang er som regel veldig vanskelig å bruke.

Har du en hekk og dermed skal beskjaere i metervis, koster en batteridre­vet hekksaks omtrent det samme som 3–4 fysioterap­i-timer, påpeker gartneren.

Når vi da ikke skal drive med beskjaerin­g om våren – hva skal vi gjøre da?

– Med en gang det blir lyst og varmt ute, så stormer folk til hagesenter­et og fyller opp bilen med busker og blomster. Jeg får kjeft hver gang jeg sier det, men jeg mener det: Ikke bli for vårkåte! Ikke dra på Plantasjen om våren, vent heller til juli–august, da får du kjøpt de samme plantene til halv pris.

OK, så ikke handle planter heller. Gartnerens råd er dette:

Ta deg en tur ut i hagen og tenk litt over hva du egentlig vil ha ut av denne grønne flekken du har råderett over.

– Det beste planleggin­gsverktøye­t er en stol. Sett deg ned og se på hagen. Trenger du egentlig all den plenen, eller går det an å bruke plassen til noe mer spennende? Litt mer planer, takk.

Tor Smaaland har tidligere skrevet boken «Late hager», og han synes det er en dårlig idé å lage en hage som ikke passer til ambisjonen­e. Hvis folk lager seg en hage som passer til livet de lever, går det som regel bedre enn motsatt.

– Det finnes massevis av planter som steller seg selv. Stauder, for eksempel, kan i praksis vaere vedlikehol­dsfrie. Etter at hagen er blitt voksen, skal den stelle seg selv. Men igjen, det kommer an på hva du velger. Jeg ser på planter som byggemater­ialer. Hvis du skal bygge en utedass på Dovre, setter du ikke opp den av gipsplater.

De siste årene har det blitt stadig mer trendy å dyrke spiselige vekster i alle tenkelige former. Hva vil gartneren anbefale?

– Dyrk baer! Busker er greie planter å ha med å gjøre, og baer vokser på busker. Solbaer, rips og stikkelsba­er er gamle klassikere i norske hager – og det er ikke uten grunn. Vil du prøve noe annet finnes frostherdi­ge kiwi, mange sorter druer, bjørnebaer og bringebaer.

Mange har hagen som en pasjon og trives med det. Det er flott! Men hva hvis du reiser på ferie i fire uker hver sommer?

Svaret gir seg egentlig selv. Verken tomater, salat, chili eller skjøre urter klarer seg uten stell hele sommeren. De trenger jevnlig påfyll av vann, naering og en kjaerlig hageeier for å yte sitt beste. For noen er dette perfekt, mens for andre blir det bare nok et hage-nederlag.

 ??  ??
 ??  ?? EKSPERTEN: Gartner Tor Smaaland har bl.a. jobbet som slottsgart­ner og vil g jerne hjelpe oss med beskjaerin­gsfrykten. Beskjaerin­g av busker og traer er en enkel – og nødvendig affaere for alle hageeiere.
EKSPERTEN: Gartner Tor Smaaland har bl.a. jobbet som slottsgart­ner og vil g jerne hjelpe oss med beskjaerin­gsfrykten. Beskjaerin­g av busker og traer er en enkel – og nødvendig affaere for alle hageeiere.
 ??  ?? VIKTIG REDSKAP: Svenskene kaller den for sekatør, men på norsk kalles den lille håndsaksen for rosesaks. Den er ditt viktigste verktøy for beskjaerin­g.
VIKTIG REDSKAP: Svenskene kaller den for sekatør, men på norsk kalles den lille håndsaksen for rosesaks. Den er ditt viktigste verktøy for beskjaerin­g.
 ??  ?? HEKK-SJEKK: En tujahekk må pleies og klippes jevnlig dersom den skal vaere pen. Hvis du venter for lenge med å klippe, er det for sent.
HEKK-SJEKK: En tujahekk må pleies og klippes jevnlig dersom den skal vaere pen. Hvis du venter for lenge med å klippe, er det for sent.
 ??  ?? SOMMERKLIP­P: Tor Smaaland mener de fleste busker og traer har best av å bli klippet på ettersomme­ren, ikke tidlig på våren.
SOMMERKLIP­P: Tor Smaaland mener de fleste busker og traer har best av å bli klippet på ettersomme­ren, ikke tidlig på våren.
 ??  ?? BRUK SAG: Store greiner bør beskjaeres med en god sag, pass på å få et rent kutt.
BRUK SAG: Store greiner bør beskjaeres med en god sag, pass på å få et rent kutt.
 ??  ?? AKTUELL: Tor Smaaland har skrevet ny bok om beskjaerin­g. Vigmostad & Bjørke, 369 kr.
AKTUELL: Tor Smaaland har skrevet ny bok om beskjaerin­g. Vigmostad & Bjørke, 369 kr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway