Tara Hjem

Alt om hortensia

Vi har ikke oversikt over alle landets hortensia-hager, men den du finner i Seimbakken i Drøbak, må vaere blant de vakreste. Kanskje du har en tilsvarend­e hage der du bor?

- Tekst og foto: Torunn Pettersen

Denne fantastisk­e hage- og potteplant­en er blitt blant verdens mest populaere, kanskje fordi den signaliser­er noe romantisk og samtidig svaert fargerikt der den bugner i hvitt, lilla, rosa og himmelblåt­t. På tampen av sommerseso­ngen i fjor unnet vi oss et besøk hos Eva Mellquist som holder til i «Oberstvill­aen» i Drøbak, et navn på folkemunne ettersom den legendaris­ke oberst Birger Erichsen, kommandant­en på Oscarsborg (ref. filmen «Kongens Nei») bodde her fra 1938 til sin død i 1958.

Eva har eid stedet siden 1994, og i fjor sommer kontaktet hun lokalavisa Akershus Amtstidend­e og Turistkont­oret i Drøbak og opplyste om at alle de som har gått forbi og studert hagen, nå var velkommen innom. Og hundrevis av besøkende har det blitt. For å se på hortensiae­ne, «Anti ape-treet» (Chiles nasjonaltr­e), karpedamme­n, lysthusene og den fantastisk­e utsikten over Oslofjorde­n, sørover og mot Oscarsborg.

Tilbake til planten som preger hagen: Hortensiae­r, både enkle og krevende, i sine ulike varianter. De trenger «sur jord» og surhetsgra­den (ph-verdien) avgjør hvilken farge planten får. – Sur jord kan man kjøpe, sier Eva.

Eva forteller også at overvintri­ngen som regel går bra uten spesiell tildekning eller forholdsre­gler. Utfordring­en kan komme om våren; de må nemlig ha rikelig med vann og en tidlig vår med god varme i lufta før telen i jorda er borte, kan vaere kritisk. Da kan det vaere lurt å tildekke plantene for å stoppe blomstring­en inntil gode vanningsfo­rhold er gjenoppret­tet.

Eva, opprinneli­g fra Halden, ble Drøbakjent­e gjennom sitt ekteskap med Gunnar Simonsen. Sammen bygde de seg opp innenfor musikk- og kulturliv som etterhvert ble til legendaris­ke Smuget i Oslo. Først i Kirkegata og senere i Rosenkrant­z’ gate. Etablert i 1985, solgt i 2003. Og «alle» – og det er noen titalls tusen – har stått i kø og forsøkt å passere Eva som kontroller­te hvem som slapp inn på denne legendaris­ke klubben.

– Jeg har alltid elsket gjester, som besøkende på nattklubbe­n Smuget eller her hjemme. Så det er en gjentagend­e opplevelse for meg å ta imot både tilreisend­e og ikke minst mange lokale Drøbak-folk til hagen min. Det er slett ikke usannsynli­g at jeg gjentar invitasjon­en neste år, avslutter Eva.

 ??  ??
 ??  ?? HER BOR: Siden 1994 har Eva Mellquist bodd i det som kalles «Oberstvill­aen» i Drøbak. I over 20 år har hun jobbet med den imponerend­e hagen på fem mål.
HER BOR: Siden 1994 har Eva Mellquist bodd i det som kalles «Oberstvill­aen» i Drøbak. I over 20 år har hun jobbet med den imponerend­e hagen på fem mål.
 ??  ?? HAGEN I JULI: Eva Mellquist er en skikkelig hageentusi­ast. Fra tidlig vår begynner arbeidet med det som i juli ser slik ut.
HAGEN I JULI: Eva Mellquist er en skikkelig hageentusi­ast. Fra tidlig vår begynner arbeidet med det som i juli ser slik ut.
 ??  ?? HAGEN I APRIL: Vårens vaer er viktig for hvordan hortensiae­ne trives.
HAGEN I APRIL: Vårens vaer er viktig for hvordan hortensiae­ne trives.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway