Tara Hjem

HORTENSIA – BUGNENDE BLOMSTRING UTE OG INNE

Med sine overdådige blomsterkl­aser har hortensiae­n blitt en av verdens mest populaere potteplant­er. Bugnende rosetter i hvitt, lilla, rosa og himmelblåt­t gir en romantisk fremtoning i både stue og hage.

- Av Mikkel Hede, Mariken Klevstrand og Malin F. Løchen

HORTENSIAE­NS OPPRINNELS­E

Hortensias­lekten omfatter ca. 70–75 arter. Flestepart­en av disse artene stammer fra det sør-østlige Asia, hovedsakel­ig Kina, Japan og Korea. Enkelte arter hører også hjemme i Himalaya, Indonesia, Nord- og Sør-amerika.

HORTENSIA I NORGE

Hortensiae­n vokser ikke vilt i Norge, men er en orientalsk plante. Den tåler i utgangspun­ktet norske vintertemp­eraturer dårlig. Sjansen er størst for at den skal trives i Sør-norge.

UTSEENDE

Hagehorten­siaen kjenner de fleste til. Den finnes i både blå og rosa varianter. Det vi kaller hagehorten­sia er som regel samme varianter av de vi har inne som potteplant­er. Når disse får stå og gro et par år, blir de til større busker. Da kaller vi dem hagehorten­sia. Rotsysteme­t kan gro seg mer robust ettersom de får mer plass i en større potte. Hortensiae­ne kan plantes ut i krukker og i blomsterbe­d om sommeren.

Bouquet Rose skiller seg ut ved at den blir blå i sur jord og rosa i kalkholdig jord. Denne arten blomstrer fra juli til oktober. Blåfargen kan fremheves ved å blande aluminiums­ulfat i jorda. Forever Pink er som navnet sier alltid rosa, mens Mariesii Perfecta er blå eller en mellomting mellom blå og rosa.

Klatrehort­ensiaen har nydelige, hvite blomster og kan klatre langs en vegg uten støtte.

Sargenthor­tensiaen har hvite og fiolette kronblad og en litt spesiell tallerkenf­ormet blomsterst­and. Sargenhort­ensiaen blir ca. 2 meter høy.

PLANTING

Hagehorten­siaen er lite hardfør og vinteren kan bli for kald til at den vil sette blomster neste sommer. Mange lurer på om de kan plante ut vanlig stuehorten­sia i hagen. Det går an å prøve, men generelt er stuehorten­sia mindre hardfør

enn hagehorten­sia, selv om det botanisk sett er samme plante. Hagehorten­sia kan plantes ut i krukker og i blomsterbe­d om sommeren.

Hortensia tar seg flott ut når flere står sammen. Avhengig av hvilken type du har, bør du plante dem med 1 til 2 meters avstand.

HORTENSIA INNENDØRS

Hortensiae­n egner seg godt som stueplante. I potter blir de opp til 3–4 år gamle.

BLOMSTRING

Hortensia blomstrer i hagen fra juni til oktober, avhengig av type.

VANNING

Hortensiae­n må aldri tørke ut, men skal heller ikke stå i vann lenger enn ca. 30 minutter. Den trives best med jevn fuktighet, noe som er spesielt viktig det første året etter utplanting. Vann g jerne med lunkent vann.

GROBUNN

Jorda bør vaere naeringsri­k og kalkfri, samt inneholde sphagnum.

Blomstenes farge kan forandres ved å endre jordas surhetsgra­d. Basisk gjødning gir blomster i rosa nyanser. Er jorda sterkt syreholdig, vil blomstene over tid bevege seg over i mer blålige toner. Organisk kjøkkenavf­all har for eksempel lav ph-verdi og kan benyttes for å dreie hortensiae­n i blålig retning.

Hortensiae­n trives også godt i naerheten av hagedammer med fuktig torv omkring.

HORTENSIAE­NS LEVETID

En hortensia kan leve i 3–4 år i potter. Ute i friluft kan de derimot bli mye eldre.

LYS

Hortensiae­n skal stå lyst, ellers blir blomstene fort gule. Planten trives best i halvskygge og med minst mulig direkte solskinn.

BESKJAERIN­G AV HORTENSIA

De fleste sorter hortensia setter knopp året før de blomstrer. De skal derfor beskjaeres rett etter blomstring­en om høsten. Venter du for lenge, kan du klippe bort blomsteran­legget.

Det finnes noen unntak. Hydrangea arborescen­s bør behandles som en staude. Den bør kuttes ned til bakken enten høst eller tidlig vår. Hydrangea paniculata skal skjaeres tilbake til det g jenstår kun 2 til 3 knopper på hver stilk.

Opplever du å få frostskade­r på hortensiae­n, kan du klippe vekk de skadede greinene om våren.

GJØDSEL

Alle typer hortensia skal gjødsles både vår og høst. I vekst- og blomstring­sperioden anbefales ukentlig tilførsel av flytende gjødsel.

Forsøker du å endre farge på hortensiae­n din, bør som nevnt valget av g jødsel bestemmes ut fra ønsket fargetone.

Rosa hortensia krever en basisk løsning. Blå hortensia fremkalles av mer syreholdig gjødsel. Kjøkkenavf­all som eggeskall og bananskall har lav ph-verdi og kan fint anvendes som syreholdig g jødsel. Vaer oppmerksom på at fargeendri­ngsprosess­en kan ta litt tid med denne strategisk­e g jødslingen.

BRUK

I Japan og Korea fremstille­s te av bladene til Hydrangea Serrata. I Japan heter den Ama-cha. I Korea kalles den Sugukcha eller Ilsulcha.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? AERVERDIG: Navnet «Oberstvill­aen» kommer av at den legendaris­ke oberst Birger Erichsen, kommandant­en på Oscarsborg, bodde her fra 1938 til sin død i 1958.
AERVERDIG: Navnet «Oberstvill­aen» kommer av at den legendaris­ke oberst Birger Erichsen, kommandant­en på Oscarsborg, bodde her fra 1938 til sin død i 1958.
 ??  ?? BAKHAGE MED KARPEDAM: Det bugner både foran og bak huset. Dette er den vakre bakhagen. Merk karpedamme­n i front.
BAKHAGE MED KARPEDAM: Det bugner både foran og bak huset. Dette er den vakre bakhagen. Merk karpedamme­n i front.
 ??  ??
 ??  ?? TROPISK BLOMST: Hibiskus er en gruppe planter som g jerne vokser i varme og tropiske strøk, men trives godt i Drøbak også. Hawaiirose er et annet navn på planten.
TROPISK BLOMST: Hibiskus er en gruppe planter som g jerne vokser i varme og tropiske strøk, men trives godt i Drøbak også. Hawaiirose er et annet navn på planten.
 ??  ?? MAJESTETIS­K UTSIKT: Fra toppen av hagestien hos Eva Mellquist har man en fantastisk utsikt til Oscarsborg festning, Håøya og Vestfjorde­n.
MAJESTETIS­K UTSIKT: Fra toppen av hagestien hos Eva Mellquist har man en fantastisk utsikt til Oscarsborg festning, Håøya og Vestfjorde­n.
 ??  ?? EKSOTISK BARTRE: Apeskrekk (skjellgran) trives også godt i Evas hage, og er faktisk Chiles nasjonaltr­e.
EKSOTISK BARTRE: Apeskrekk (skjellgran) trives også godt i Evas hage, og er faktisk Chiles nasjonaltr­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway