Tara

SUNNERE MED SAUNA

Er du en av dem som dropper badstuen når du er i svømmehall­en eller på spa? Kanskje du gir saunaen en ny sjanse etter å ha lest om disse fem sunne grunnene:

-

# 1 Virker (nesten) som trening

Det høres nesten for godt ut til å vaere sant, men en tysk studie viser at hvis du oppholder deg 20 minutter i badstue, innvirker det på samme måte både på hjerterytm­e og blodtrykk som hvis du tar en tur på sykkelen i moderat tempo. Forklaring­en er at blodgjenno­mstrømning­en øker like mye som ved kondisjons­trening. Det skal likevel tilføyes at du ikke bruker musklene dine når du er i badstuen.

# 2 Styrker den mentale helsen

Et opphold i saunaen demper både nervesyste­met ditt og hjertefrek­vensen (pulsen) din. Det betyr at hvis du føler deg litt urolig og trist, mener forskerne at saunabadin­g gjør deg både gladere og roligere. Kroppen slapper rett og slett av, og det smitter over på psyken din.

# 3 Senker blodtrykke­t

Amerikansk­e forskere har påvist at saunabadin­g senker risikoen vesentlig for å utvikle for høyt blodtrykk – med opp til 50 prosent – hvis du tar badstue minst fire ganger i uken. Forklaring­en er at hver gang du gjør det, stiger kroppstemp­eraturen din, noe som åpner blodkarene dine – som igjen forbedrer blodgjenno­mstrømning­en og på den måten senker blodtrykke­t.

# 4 Styrker immunforsv­aret

Akkurat nå er vi i starten av høysesonge­n for både forkjølels­er og influensa. Og det har vist seg at bare 15 minutter på den varme benken kan stimulere immunforsv­aret ditt. Det er kroppens sjokk over den voldsomme varmen som presser immunforsv­aret og tilfører det ekstra styrke.

# 5 Utvider ditt sosiale liv

Kanskje blir du kjent med nye mennesker, kanskje klarer du å overtale venninner eller kolleger til å bli med i badstuen? I hvert fall kan det vaere både en moro og givende måte å sosialiser­e på, og samtidig blir det en mulighet for et nytt fellesskap.

 ??  ?? NYT VARMEN: Sett av tid i badstuen og nyt ikke bare varmen, men helsegevin­sten også.
NYT VARMEN: Sett av tid i badstuen og nyt ikke bare varmen, men helsegevin­sten også.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway