Tara

– MAN MISTER EN DEL AV SEG SELV

-

– Mange opplever å miste fotfestet og opplevelse av mening i livet, for sorgen over et barn som ikke fikk leve, omdefinere­r fremtiden din. Hvem jeg er og ville blitt sammen med barnet er stort savn hos mange. For mange er det å miste et barn å miste en del av seg selv, sier Trine Giving Kalstad, sorgterape­ut og fagsjef i Landsforen­ingen uventet barnedød (LUB).

Kalstad mener at Veronicas åpenhet bidrar til å hjelpe andre til å føle seg mindre alene og å sette ord på det de står i.

– Fellesskap gir trygghet. Råd og delte erfaringer fra andre som selv har vaert i lignende situasjon, oppleves av mange som troverdig på en annen måte, sier hun og forklarer at en del kjenner på mangel på anerkjenne­lse av hvor dyptgripen­de sorg etter et dødfødt barn er.

– Folk har lett for å identifise­re seg med tap av et barn man har levd sammen med en stund, men det dødfødte barnet var det få som ble kjent med, så han eller hun er ikke virkelig for andre. Dette er så sårt.

Sorg er tristhet, savn og lengsel, men mange blir overrasket over hvor fysisk sorg er. I forskning ser man hvor farlig sterk sorg er, og studier viser økt helserisik­o etter tap av barn, både økt dødelighet og sykdomsris­iko for depresjon, angst, men også hjerte og karsykdomm­er og kreft.

– Dette forteller om kraften i sterk sorg og hvilke stressreak­sjoner som skapes i kroppen etter et barnedødsf­all, sier Kalstad.

Sorg er ikke noe som går over, men den tar etter hvert en annen form og blir kanskje til mer vemod og savn enn intens smerte og motløshet.

– Et godt råd er å søke kunnskap om sorg. For mange opplever å ikke skjønne helt hva som skjer eller hvor krevende det er over lang tid eller hvor mye det påvirker dine relasjoner. Sorg etter tap av barn er sterke krefter. Aksepter det og vaer obs når ting låser seg i uheldige spor. Det finnes gode måter å hjelpe seg selv i sorg på, sier sorgterape­uten.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway