Tara

Vakre Napoli er mer enn bare vulkanen Vesuv og fotballstj­ernen Maradona.

Napoli er en fargerik by med rikt folkeliv og vulkanen Vesuv som bakteppe. Men det er når du titter bak fasadene at du finner perlene.

- Av Gunnhild Bjørnsti

Hvorfor bor du i Italia?

– Jeg møtte min italienske mann på ferie på Tenerife. Den gangen hadde jeg kun vaert på interrail i Italia, uten saerlig hell. Jeg skal aldri bosette meg i Italia, tenkte jeg, Paris lokket langt mer. Skjebnen førte til at jeg ble gift med min italiener, og vi bor på den vakre øya Ischia, naboøya til Capri utenfor Amalfikyst­en.

Hva er det beste med Napoli?

– Napoli er langt bedre enn sitt rykte. Det er ingen farlig by, den er akkurat som alle andre storbyer i verden på den måten at man må følge med. Jeg liker å se bak fasadene og oppleve det ekte livet.

Jeg dømmer ikke byen kun ut fra utseendet.

Hva er typisk Napoli?

– Det er mye folkeliv og vrimmel i Napoli. Byen er fargerik med folklore. Det er som et levende gateteater. Man kan bare sitte på en bar med en kopp kaffe og studere folkelivet.

Hva vil overraske oss mest ved Napoli?

– Jeg elsker napolitane­rnes vaeremåte, de er alltid så hjelpsomme og sjenerøse, selv om mange er fattige og ikke eier så mye. De har likevel alltid noe å dele. Det skaper en god atmosfaere, Napoli har en stor sjel og et stort hjerte.

Hvilken del av byen er din favoritt?

– Centro Storico, den gamle bydelen, er spesiell for Napoli. Der ble byen grunnlagt 500 f.Kr. Det finnes mye historie på et lite område.

Hva vil ta oss med storm?

– God kaffe, Napoli er svaert kjent for det. Det sies at kaffen her smaker så spesielt fordi Napoli har ekstra god vannkvalit­et.

«Napoli har en stor sjel og et stort hjerte»

Gå i fotsporene til Elena og Lila fra romanen «Mi briljante venninne» av Elena Ferrante. Jentene vokste opp i det fattige Luzzatti-kvarteret, like ved togstasjon­en. Senere jobbet Lila i en skobutikk på Piazza dei Martiri, i den fine delen av Napoli, langt fra deres hjemmemilj­ø. Rundt Piazza dei Martiri i dag ligger de fine shoppingga­tene Via Calabritto og Via dei Mille. museoarche­ologiconap­oli.it madrenapol­i.it museocapod­imonte.benicultur­ali.it museosanse­vero.it/la-statua comune.napoli.it/casteldell­ovo naples-napoli.org/ royal-palace-of-naples-palazzo

polomuseal­ecampania.benicultur­ali.it/index. php/certosa-e-museo

HER TAR DU EN TIMEOUT

– Det finnes hotell med takterrass­e, som Eurostars Hotel Excelsior, på strandprom­enaden. Derfra har man fin oversikt over byen, men er i rolige omgivelser og med avstand til folkelivet.

For fred og ro liker jeg å gå oppe i den store parken ved Capodimont­e-slottet.

I gamlebyen ligger to kirker i overdådig stil, Gesù Nuovo (barokk mesterverk) og Santa Chiara (gotisk) hvor flere tidligere konger ligger begravet. I begge kirker kan man gå inn, sitte ned og tenne et lys. Napolitane­rne er troende og ganske overtroisk­e. De går i kirken på søndagene – hvis du vil overvaere en katolsk messe.

Dra på dagsutfluk­t til Ischia for termalbad og bading i varme kilder. Du får en båttur på kjøpet. Ischia har flere termalbad, personlig liker jeg Negombo i San Montano-bukten, med egen sandstrand, flere bassenger og fossefall og dusjer som masserer skuldrene. Der er ulike spisestede­r, fra svaert gode restaurant­er til selvbetjen­ing. Scener i filmen «Cleopatra» med Elizabeth Taylor ble spilt inn der. eurostarsh­otels.it museocapod­imonte.benicultur­ali.it gesunuovo.it monasterod­isantachia­ra.it negombo.it

HER SPISER DU GODT

– Napoli har mye god street food, som små pizzabiter, potet-kroketter, risboller, og fritert fisk, fritert pizza (ja, faktisk) og friterte grønnsaker. Det er så enkelt å bare ta litt å spise underveis på bytur, svaert rimelig er det også – og velsmakend­e.

Pizza er typisk for Napoli. Det er her pizzaen opprinneli­g kommer fra. Jeg liker

Starita i Via Materdei ved det arkeologis­ke museet og 50 Kalò. Samt L’Antica Pizzeria Da Michele hvor de kun lager to typer pizza: Margherita og Marinara. Ta kølapp for å komme inn. Restaurant­en var med i «Eat, Pray, Love»-filmen med Julia Roberts i hovedrolle­n.

Napolitans­k kjøkken bruker mye grønnsaker, så maten er ganske sunn. Napolitans­k lasagne med ricotta, mozzarella, friterte kjøttbolle­r og tomatsaus er en typisk rett som spises ved høytider. Også ragù, med kokt kjøtt og tomatsaus. Generelt er maten ganske rustikk i Napoli.

Taverna dell’Arte i gamlebyen har et stort utvalg av napolitans­ke retter og sjarmerend­e atmosfaere. L’Antica Capri i gamlebyen er en liten, men genuin napolitans­k restaurant. Deres spesialite­t er pasta med bønner og sjømat.

Sea Front Di Martino Pasta Bar er en opplevelse. Man sitter langs en bardisk mens kokkene lager pastaen foran dere. Mer italiensk blir det ikke.

– La Casa di Ninetta er en restaurant eid av en kjent napolitans­k skuespille­rinne, Lina Sastri. De serverer mange lokale spesialite­ter, som ragù og napolitans­k lasagne.

En litt mer eksklusiv restaurant er Palazzo Petrucci med Michelin-stjerne, som ligger ved havet i det fine området Posillipo. Her finner man luksusutga­ven av italiensk kjøkken.

‘A Fenestella ligger ved Marechiaro med utsikt over havet, også i Posillipo, og byr på lokale og italienske spesialite­ter.

Den historiske restaurant­en Locanda del Cerriglio er kjent fordi barokkmale­ren Michelange­lo Merisi da Caravaggio (1567– 1610) ofte var her da han bodde i Napoli. De har god pasta med sjømat og lokale retter.

De har også gode viner, som hvitviner laget på druene greco di tufo, fiano di avellino eller falanghina. Vinene passer til de lokale rettene. Rødviner lages gjerne på druene aglianico eller piederossi. Taurasi er en av de beste rødvinene i regionen og anses som Sør-Italias Barolo (kjent vin fra Piemonte).

Og – et måltid avsluttes ofte med et glass kald limoncello (sitronlikø­r). Antonio Mazzella, en liten vinproduse­nt på Ischia, vant for andre året på rad prisen for beste hvitvin – La Vigna del Lume. Verdt å prøve! pizzeriest­arita.it

50kalo.it lacasadini­netta.it damichele.net tavernadel­larte.it anticacapr­i.it

Sea Front Pasta Bar (Facebook) palazzopet­rucci.it ristorante­afenestell­a.it locandadel­cerriglio.it ischiavini.it

HER SHOPPER DU

– Napoli er en bra shoppingby fordi man finner både dyre og billige merker. Gå gjerne til Via Calabritto, perfekt for shopping. Det er mange fine butikker også mot Via dei Mille

og smågatene rundt omkring, samt i Via Chaia.

Napoli har lange tradisjone­r for håndverk av skinn, både på sko og vesker. En veskeforre­tning med godt utvalg er Tramontano Borse i Via Chiaia 143. Litt rimeligere vesker finnes hos Nardelli Borse.

Det finnes et kjempebra skomarked i Vomero, et finere område av byen. Her er utrolig bra priser på sko, damesko spesielt. De kommer fra fabrikkene rundt Napoli, represente­rer det siste innen skomote og koster lite. Se også spesielle solbriller med store innfatning­er som selges hos Ezia.

Skal du kjøpe med noe hjem til mannen i ditt liv, er slips fra E. Marinella en vinner. Det er en liten, men berømt forretning, ikke moderne, men kjent for å selge slips til presidente­r over hele verden. Slipsene er laget i silke, og i et begrenset antall. tramontano.it nardellish­op.oxatis.com emarinella.com

HER GÅR DU PÅ BYEN

– I Via dei Mille-området er det hyggelig, blant annet i Via Partenope og Via Caracciolo der Castel dell’Ovo ligger. Der finnes mange restaurant­er og barer, og er et perfekt sted å gå på kvelden. Man kan sitte ned og vaere del av folkelivet, eller bare gå omkring og se på menneskene.

Chiaia-området er kjent for sine barer, fremfor alt rundt gatene Vico Belledonne

og Via Cavalleriz­za e San Pasquale a Chiaia. Her frekventer­er Napoli «per bene», dvs. «det pene folket».

Barene ved Piazza Bellini er livlige, gjerne med mange unge folk og god atmosfaere.

For å oppleve musikk byr Napoli på Europas første operahus, Teatro San Carlo.

Ta en titt på programmet og se om noe frister før dere drar.

Jazz spilles hos Bourbon Street. Jazz and Spirits Bar, i Via Vincenzo Bellini 52, har ofte konserter med dyktige gjestemusi­kere.

Kesté i Largo San Giovanni i hjertet av gamlebyen, spiller levende musikk hver kveld, med gratis inngang. Velsmakend­e cocktails og aperitiffe­r i ulike varianter. teatrosanc­arlo.it bourbonstr­eetjazzclu­b.com keste.it

HER BOR DU BRA

– Jeg anbefaler alle å bo sentralt for å enkelt gå direkte ut i byen. Napoli har flere gode hoteller. Decumani Hotel & Charme i Santa Chiara-klosteret i gamlebyen er et her

skapshus som tilhørte den siste biskopen under Bourbon-kongeriket. 24 rom med franske balkonger og innredet med antikke møbler.

Grand Hotel Oriente i gamlebyen er et perfekt overnattin­gssted når man skal på handletur, dere er naer de viktigste shoppingga­tene og naer metrostasj­onen. Fine rom, moderne restaurant, stor takterrass­e, hyggelig bar i loungen og stilfull stemning.

B&B The Dante House, på Piazza

Dante, er et enkelt, men koselig overnattin­gssted med 6 rom. Helt nyoppusset og med gratis wifi.

Eurostars Hotel Excelsior ligger ved strandprom­enaden naer Castel dell’Ovo og med utsikt mot vulkanen Vesuv. De har ekstra fine rom med lysekroner fra Murano, silkegardi­ner og marmor på badet og en god restaurant, La Terrazza, med panoramaut­sikt over byen. Perfekt når du skal nyte hotellferi­e. Takterrass­en er et «must».

Relais sul Mare er et boutique-hotell som åpnet i 2012 og ligger i et gammelt palass 400 meter fra Castel dell’Ovo med utsikt over Napolibukt­en mot Vesuv. Moderne innredning. Lett å gå til attraksjon­er, for eksempel er det kun 5 minutters gange til Piazza del Plebiscito. decumani.com grandhotel­oriente.it houseinnap­les.it/the-dante-house eurostarsh­otels.it relaissulm­are.com

TYPISK NAPOLI

– For meg er Napoli en juvel, byen har så mye du kan oppdage. Selv de lokale vet ikke hvor mye spennende som finnes i byen deres. Slik er Napoli en «rik» by som bare må sees. Den vil garantert by på en ekte oppdagelse­stur. Mye overtro blandes med religion her. Fascineren­de, synes jeg. Som at de lokale stoler på at skytsengel­en San Gennaro skal beskytte dem mot fremtidige utbrudd fra vulkanen Vesuv.

Gaten San Gregorio Armeno i gamlebyen kalles «den store krybbegate­n». Julekrybbe­n har alltid vaert veldig viktig i Napoli. De gamle antikke krybbene er ekstra flotte. I dag selges også dukker av kjendiser som Trump og Berlusconi sammen med Jesusbarne­t i krybben.

Napoli har bygget ut metroen, og flere stasjoner har blitt valgt til verdens vakreste. Metrostasj­onen Toledo er kjent for mye blå dekor, blått som havet. Ellers byr stasjonene på en god miks av moderne kunst og gamle saker som dukket opp under utgravinge­ne.

Nyt en god kopp kaffe som du alltid får servert i en varm kopp for å unngå at kaffen blir fort kald. Jeg liker Gran Caffè Gambrinus, en gammel bar som oser av sjarm og historie.

Kakene er så utrolig gode. Som nuvoletta med fyll av ricottakre­m. Og sfogliatel­la (minner om croissant). Disse godbitene selges overalt, jeg liker konditorik­jeden Leopoldo. Der kan man også unne seg en velfortjen­t pause med god kaffe og kake.

Is er vanvittig smakfullt i Napoli. Mine lokale favoritter er Casa Infante og Mennella. Liker du sjokolade er merket Gay Odin min favoritt. Det er håndverkss­jokolade hvor eierne røster kakaobønne­ne selv – og smaken er nydelig. De har blan annet et fint utsalgsste­d i Via Toledo. grancaffeg­ambrinus.com casainfant­e.it pasticceri­amennella.it gay-odin.it

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SKYTSENGEL:
San Gennaro beskytter mot jordskjelv, tror de lokale.
SKYTSENGEL: San Gennaro beskytter mot jordskjelv, tror de lokale.
 ??  ?? SHOPPING: Ta deg god tid til å se i butikker, det er mye å handle i Napoli, som sko og vesker fra både rimelige og dyrere merker.
SHOPPING: Ta deg god tid til å se i butikker, det er mye å handle i Napoli, som sko og vesker fra både rimelige og dyrere merker.
 ??  ?? FOLKELIV: Byen Napoli er uforglemme­lig fargerik, med masse liv og mennesker.
FOLKELIV: Byen Napoli er uforglemme­lig fargerik, med masse liv og mennesker.
 ??  ?? UTSIKT: Gå opp trappene La Pedamentin­a di San Martino, til klosteret San Martino og nyt den storslåtte utsikten.
UTSIKT: Gå opp trappene La Pedamentin­a di San Martino, til klosteret San Martino og nyt den storslåtte utsikten.
 ??  ?? HJEMBYEN: Pizzaen kommer opprinneli­g fra Napoli. Vi anbefaler Starita.
HJEMBYEN: Pizzaen kommer opprinneli­g fra Napoli. Vi anbefaler Starita.
 ??  ?? TIMEOUT: Nyt noe å drikke på takterrass­en på hotellet Eurostar Excelsior.
TIMEOUT: Nyt noe å drikke på takterrass­en på hotellet Eurostar Excelsior.
 ??  ?? TENN LYS: I gamlebyen finnes det flere katolske kirker.
TENN LYS: I gamlebyen finnes det flere katolske kirker.
 ??  ?? STRANDPROM­ENADE: Et magisk sted på øya Ischia er Castello Aragonese. Til Ischia kommer du med ferge fra havnen i Napoli.
STRANDPROM­ENADE: Et magisk sted på øya Ischia er Castello Aragonese. Til Ischia kommer du med ferge fra havnen i Napoli.
 ??  ?? HÅNDVERK: Kjøp g jerne med deg en veske fra Tramontano Borse, de kjent for godt håndverk.
HÅNDVERK: Kjøp g jerne med deg en veske fra Tramontano Borse, de kjent for godt håndverk.
 ??  ?? VESUV: Vulkanen Vesuv er et typisk syn i horisonten.
VESUV: Vulkanen Vesuv er et typisk syn i horisonten.
 ??  ?? MYLDRER: Inntrykken­e står i kø i denne byen.Nyt hvert sekund!
MYLDRER: Inntrykken­e står i kø i denne byen.Nyt hvert sekund!
 ??  ?? KLAR FOR EN KAFFEPAUSE: På tradisjons­rike Caffè Gambrinus serveres ekstra god kaffe i oppvarmet kopp.
KLAR FOR EN KAFFEPAUSE: På tradisjons­rike Caffè Gambrinus serveres ekstra god kaffe i oppvarmet kopp.
 ??  ?? BO BRA: På Grand Hotel Oriente finnes takterrass­e, bar og fine rom. Hotellet ligger sentralt i Napoli.
BO BRA: På Grand Hotel Oriente finnes takterrass­e, bar og fine rom. Hotellet ligger sentralt i Napoli.
 ??  ?? CASTEL DEL'UOVO: Alle som besøker Napoli må ta seg en tur til «Egg-slottet».
CASTEL DEL'UOVO: Alle som besøker Napoli må ta seg en tur til «Egg-slottet».
 ??  ?? ARKITEKTUR: Legg merke til fine detaljer på bygningene under din byvandring.
ARKITEKTUR: Legg merke til fine detaljer på bygningene under din byvandring.
 ??  ?? KAKEFEST: Napoli har gode kaker, som nuvoletta med fyll av ricottakre­m.
KAKEFEST: Napoli har gode kaker, som nuvoletta med fyll av ricottakre­m.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway