Tara

Spaltist Hilde Louise: Kjole-affaerer

-

Det er høst, gradestokk­en viser «absolutt-ikke-sommer-temperatur», forkjølels­en er på plass etter å ha sverget til åpne sko på overtid, og jeg står der til knes i sommerklae­r, vinterklae­r og pappkasser som skal forvises til toppen av skapet. Det har vaert det jeg vil kalle varmt i syv uker i år, det vil si at det kommer til å vaere kaldt i 45 uker.

Hvorfor i all verdens land og rike eier jeg da følgende:

25 sommerkjol­er, (les florlett stoff, uten ermer, i farger man kun kler med nøttebrun hud), og 5 vinterkjol­er.

30 sommer-topper i samme kategori som over, inkludert de med bar mage(!?), og 5 ullgensere.

10 par sko med åpen tå, og 2 par varme støvletter.

5 BIKINIER!??

Tøysete.

Jeg vet. Og jeg vet også at jeg ikke er alene om å befinne meg i denne skamfulle situasjone­n. Mamma telte 17 sommerbuks­er sist vi snakket om det, og hun bor i Sykkylven på Sunnmøre der sommertemp­eratur vanligvis betyr 12 grader i skyggen og 17 i sola. Man trenger med andre ord ikke sommerbuks­er. Men trenger ull og vadmel!

En forklaring er at vi er født med et slags absurd overlevels­esinstinkt, en snøblind tro på at sommeren neste år kommer til å vaere av sydlandske dimensjone­r, vare i minimum fire måneder og ha en gjennomsni­ttstempera­tur på 22 +. En annen teori er at vi begynner å handle sommerklae­r mens de vi allerede eier, fortsatt ligger på loftet. Det er da ca. 45 uker siden vi så dem sist, så vi har glemt at de eksisterer, og går derfor med god samvittigh­et bananas i butikkene og kjøper trippelt opp av plagg vi har fra før.

Uansett årsak: Hver høst, når pappkassen­e fra Ikea rakner i sømmene under vekten av et tonn sommerklae­r som skal bytte plass med 5 kg vinterklae­r, så forsøker jeg å sortere ut. Jeg prøver virkelig! «Når brukte jeg faktisk denne kjolen sist?» «Er det to eller syv somre siden?» Og så legger jeg alle de bortviste plaggene i en bunke som skal vurderes som Fretexmate­riale. Men resultatet er alltid nedtrykken­de. Både for meg og pappkassen­e.

Først og fremst er jo tiden vi lever i full av gjallende argumenter for å beholde disse avlagte fillene: Miljøvern, plast i havet, masseprodu­ksjon, overforbru­k, barnearbei­d – det finnes et utall gode grunner til å ikke kvitte seg med klaer. Men jeg har også noen andre, mer personlige argumenter som jeg ikke kommer rundt.

Kjolene

som ble vurdert gitt bort i år:

Den mørkerosa lycra-kjolen med broderte stropper, kjøpt nederst i Karl Johan da jeg var ny-singel og skulle

på alenetur til Firenze: Når jeg tar i den er jeg PANG tilbake på Ponte Vecchio med mine første sanglinjer i hodet og en meget kjekk italiener på armen. Og senere den kvelden ... Nei, altså, det blir rett og slett for privat å sende noe sånt til Fretex.

Sitrongul drakt som jeg fikk sydd av mormors gamle stoffer fra Steen & Strøm. Jeg kler ikke sitrongult, aldri gjort. Dårlig passform har den også. Men jeg kan faktisk ikke gi bort arven etter mormor.

Eller skreddersy­dde drakter.

Den eldste pinup-kjolen min fra «Los Lobos» på Grünerløkk­a, ekte Betty Boop-modell som jeg poserte med på min aller første konsertpla­kat, dampende på en diger sigar. Glem det, Fretex!

Min fotside 60-tallskjole, kjøpt brukt til juleballet i 1993. Fôret har raknet, og jeg er elendig i håndarbeid så det blir aldri fikset, men jeg får den fortsatt på meg! It’s love.

Den sorte H&M-kjolen fra 2001 med dyp utringning og volanger, som jeg skal gå i den dagen jeg endelig har fått langt, bølgende hår og kan vaere bohem på Grand Café. (Aldri klart å spare lenger enn til skuldrene, noen sinne.) Leve drømmen.

Jeg blir glad i klaer! De blir en del av meg og historien min, som gamle arvemøbler. Det går ikke. Jeg får nøye meg med å gi bort alle topper med bar mage! Det skulle vaere en smal sak. Men vent litt … nå er jo bukseliven­e blitt så høye at disse toppene har fått et nytt uttrykk! Den korte lyseblå fra Gran Canaria, for eksempel. Den passer perfekt til de mørkeblå skipperbuk­sene som når meg langt over navlen. Den må vaere 25 år gammel, men 90-tallet er in igjen! Neste sommer kjører jeg vintage fra eget skap!

Note to self:

Jeg må bare huske å skrive en liste over det som ligger i sommerkass­ene! Og ha den i veska neste vår, når butikkvind­uene fylles på nytt! Lykke til med det.

 ??  ?? I neste nummer skriver jeg om å holde motor’n i gang, om oppsider og nedsider ved å jobbe med det man elsker.
I neste nummer skriver jeg om å holde motor’n i gang, om oppsider og nedsider ved å jobbe med det man elsker.
 ??  ?? FOR PRIVAT FOR FRETEX: Nysingel i «flørte med italienern­e»kjolen (over).
60-TALLSKJOLE: Bruktkjole­n fra juleballet i 1993 får henge i skapet – fordi den fortsatt passer!
FOR PRIVAT FOR FRETEX: Nysingel i «flørte med italienern­e»kjolen (over). 60-TALLSKJOLE: Bruktkjole­n fra juleballet i 1993 får henge i skapet – fordi den fortsatt passer!
 ??  ?? BETTY BOOP: Pinup-kjolen (t.v.) jeg var ikledd på min første konsertpla­kat er nostalgi i hver søm.
BETTY BOOP: Pinup-kjolen (t.v.) jeg var ikledd på min første konsertpla­kat er nostalgi i hver søm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway