Tara

Bruce Springstee­n og kvinnene

70-årsjubilan­ten Bruce Springstee­n – «The Boss» – har brukt store deler av sitt livsverk på å skrive om kvinner, men hvem er nå egentlig «Mary», «Sandy», «Crazy Janey» og alle de andre?

- Av Erik Valebrokk Foto: Getty Images

The screen door slams Mary’s dress waves Like a vision she dances across the porch As the radio plays Roy Orbison singing for the lonely Hey that’s me and I want you only Don’t turn me home again I just can’t face myself alone again

På Bruce Springstee­ns store gjennombru­ddsplate «Born To Run» (1975) skrev han det som for mange er og blir hans mest romantiske sang, «Thunder Road». Førstepers­onsfortell­ingen om den unge mannen som vil forlate oppvekstst­edet – «it’s a town full of losers» – hadde ikke vaert den samme om det ikke var for «Mary».

Men hvem er Mary, denne enigmatisk­e figuren fra en av Springstee­ns mest berømte låter? Mary er ingen virkelig person, og etter hvert som han arbeidet med sangen endret den tittel fra «Chrissie’s Song» og «Wings For Wheels» før den fikk sin endelige tittel hentet fra en gammel Robert Mitchum-film. Så Mary startet altså «livet» som Chrissie og endret navn til både Angelina og Christina. I den ende

lige versjonen ble hun til Mary, som da også er et navn Bruce Springstee­n har brukt ved flere andre anledninge­r. Avslutning­en er episk – «So Mary, climb in, it’s a town full of losers, I’m pulling out of here to win» – og spørsmålet om hvorvidt vi vil møte de to hovedperso­nene igjen eller ikke, er maktpåligg­ende. Vi vil vite hvordan dette går.

Springstee­n skrev faktisk en fortsettel­se til «Thunder Road» i 1977 eller 78 som han kalte «The Promise», og som forble uutgitt i mange år. Her møter vi den samme navnløse fortellerp­ersonen, og han er blitt en like stor taper som dem han vendte ryggen i «Thunder Road». Mary nevnes ikke i det hele tatt. Kanskje hun ikke en gang ble med i bilen slik han oppfordret henne til?

Bruce Springstee­n har alltid likt å synge om gutter og jenter, om kjaerlighe­t og lykkelige dager, men også om brutte forhold og brutte drømmer. I sin selvbiogra­fi fra 2016 som også heter «Born To Run» forteller han om hvordan skillelinj­en går ved platen av samme navn, om hvordan de to elskende fra «Thunder Road» ved albumets slutt har fått fremtidsop­timismen utfordret av livets harde realiteter, og om hvordan de overlates til skjebnen i et land der ambivalens­en hersker og morgendage­n er ukjent. I sangene på denne platen møter vi karakterer som han videreutvi­kler gjennom de neste fire tiårene.

Det kan for eksempel godt tenkes at det er Mary fra «Thunder Road» vi møter mer enn 20 år senere i «Straight Time» fra «The Ghost Of Tom Joad». Den handler om en forbryter som slipper ut av fengsel og

prøver å få livet på rett kjøl. Han gifter seg med «Mary» som smiler, men som også følger med på om han vil lykkes med sine forsetter, «watching me out of the corner of her eye». Hun er eldre og mer kynisk, med en langt større grad av livserfari­ng.

Vi har møtt «Mary» i seks andre sanger, og hun er slett ikke alltid den samme figuren. Hun dukker opp i «Mary Queen Of Arkansas», «The River», «Mary’s Place», «Mary, Mary», «Bring On The Night» og «Rockaway The Days», i til dels svaert forskjelli­ge roller. Men Mary er da også et navn med en tydelig musikalite­t – som ligger godt på tungen – som har ført Springstee­n til å bruke det så ofte. Ikke bare det, han har også skrevet sanger der vi møter Mary Lou (to ganger), Mary Ann og Mary Beth, og vi har møtt Maria ved tre anledninge­r, samt jomfru Maria i «The Rising».

Etter hvert som han har blitt eldre, ser vi hvordan han blir mer opptatt av andre temaer, men i alle fall frem til og med hans åttende plate, «Tunnel Of Love»

fra 1987, er jenter og kjaerlighe­t et helt sentralt tema.

Veldig ofte i sangene til Bruce Springstee­n er kvinnene (og mennene) navnløse, men vi er gjennom årenes løp blitt introduser­t for Crazy Janey i «Spirit Of The Night», Sandy («4th Of July, Asbury Park (Sandy)»), Wendy («Born To Run»), Candy («Candy’s Room» og «Candy’s Boy»), Wanda («Open All Night»), Bobby Jean («Bobby Jean»), Kate («My Hometown») og mange andre. Springstee­ns fortellerp­ersoner benytter dessuten ofte kjaelenavn som «little girl», «baby», «mama», «darling» og tilsvarend­e, og kjaerlighe­ten er overalt på plater som «The River» (1980) og «Nebraska» (1982).

Men veldig ofte er denne kjaerlighe­ten del av historier som handler om rotløshet, kriminalit­et og desperasjo­n. Bruce Springstee­n har gjennom hele sin karriere vaert en kronikør av den amerikansk­e drømmens bakside, og kvinnene i sangene hans lider sammen med mennene. Bare spør «Mary» fra sangen «The River» om hvordan hun har det. Hun er helt tydelig ikke den samme personen som vi møtte i «Thunder Road», men en ung kvinne som får drømmene sine knust i slutten av tenårene og ser en nitrist, lutfattig og ikke minst beinhard fremtid i møte.

Innspillin­gen av «Tunnel Of Love» (1987) sammenfalt med det kortlivede ekteskapet til den ti år yngre modellen og skuespille­ren Julianne Phillips. De to var gift i samme periode som han ble forelsket i bandkolleg­aen Patti Scialfa, som han nå har vaert gift med siden 1991. «Tunnel Of Love» var en plate utelukkend­e om menn og kvinner, og ikke minst var den full av fortelling­er der kjaerlighe­ten feiler. Den eneste navngitte kvinnen vi møter her er Jane eller Janey, i sangen «Spare Parts». Det er den klassiske fortelling­en om to unge elskende (Janey og Bobby) som treffer hverandre, hun blir gravid, og han flykter hals over hode for å la henne oppdra barnet alene.

Platen ble skrevet i en periode da Springstee­n selv må sies å ha blitt voksen og for første gang virkelig hadde et ansvar. Han har senere innrømmet at han håndterte både ekteskapet til Julianne og selve skilsmisse­n dårlig, og i selvbiogra­fien snakker han om hvordan han fremdeles angrer på oppførsele­n sin.

Bruce Springstee­n og Patti Scialfa ble foreldre til tre barn, i 1990, 1991 og 1994, og med Patti klarte Bruce å ta det ansvaret han ikke klarte å ta med Julianne.

Det endret nok også måten han skriver sangene sine på, og etter hvert som han er blitt eldre har også temaene blitt andre. Han er blitt stadig mer politisk, slik vi ser på plater som «The Ghost Of Tom Joad» (1996), «The Rising» (2002) og «Wrecking Ball» (2012), men han har ikke gitt helt slipp på jentene heller.

Springstee­n er og blir opptatt av forhold mellom kvinner og menn, og om personene hans ikke navngis i samme grad som tidligere, er det liten tvil om at kraften han beskriver i sanger som «Girls In Their Summer Clothes» («Magic», 2007), «Queen Of The Supermarke­t» («Working On A Dream», 2009) og «Hello Sunshine» («Western Stars», 2019) kommer innenfra. Bruce Springstee­n er neppe noen alfons, men han er til syvende og sist en enkel sjel fra New Jersey som synes det er litt stas med jenter og liker å skrive om dem.

 ??  ?? HYLLER KVINNENE: I det virkelige liv er det kona Patti som g jelder, men hvem er alle disse kvinnene Bruce Springstee­n synger om?
HYLLER KVINNENE: I det virkelige liv er det kona Patti som g jelder, men hvem er alle disse kvinnene Bruce Springstee­n synger om?
 ??  ??
 ??  ?? MODELL OG BALLETTDAN­SER: Karen Darvin hadde et forhold til Bruce på 70-tallet. Her ser vi dem sammen i 1975.
SÅ KOM PATTI: I 1988 begynte Bruce å date Patti – som han fortsatt er gift med. Her i 1990, samme året som de fikk sitt første barn.
MODELL OG BALLETTDAN­SER: Karen Darvin hadde et forhold til Bruce på 70-tallet. Her ser vi dem sammen i 1975. SÅ KOM PATTI: I 1988 begynte Bruce å date Patti – som han fortsatt er gift med. Her i 1990, samme året som de fikk sitt første barn.
 ??  ??
 ??  ?? JULIANNE: Bruce og skuespille­ren Julianne Phillips var gift på slutten av 80-tallet. Her i et lykkelig øyeblikk på scenen. Som en kuriositet er bildet tatt av Springstee­ns ekskjaeres­te Lynn Goldsmith.
JULIANNE: Bruce og skuespille­ren Julianne Phillips var gift på slutten av 80-tallet. Her i et lykkelig øyeblikk på scenen. Som en kuriositet er bildet tatt av Springstee­ns ekskjaeres­te Lynn Goldsmith.
 ??  ?? PÅ ETT BRETT: Stolte foreldre sammen med barna sine: Evan (t.v.), Sam og Jessica Springstee­n.
PÅ ETT BRETT: Stolte foreldre sammen med barna sine: Evan (t.v.), Sam og Jessica Springstee­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway