Tara

Forfatterm­øtet: Hanne Ørstavik

Forfattere­n bak suksessrom­anen «Kjaerlighe­t» innså at for å kunne tillate seg selv å bli elsket, måtte hun kvitte seg med selvforakt­en og laere å elske seg selv. – Det er skamfullt å ikke kjenne kjaerlighe­t, og jeg har skammet meg mye, sier nygifte og bok

- Av Lisbeth Skøelv Foto: Svein Finneide «Kan noe dø i en kropp som er levende?» Fra «Roman. Milano»

Hva inspirerte deg til å skrive «Roman. Milano»?

– Utgangspun­ktet for boken er at jeg fikk en italiensk kjaereste og flyttet til Milano. Så skjedde det som ofte skjer når en ny roman naermer seg, og det er at det oppstår et forhold mellom meg og stedet, det er nesten som en forelskels­e, en ladning. Jeg bare kjenner at det ligger en roman her, og da må jeg sende min hovedperso­n inn i landskapet for å finne ut hva dette handler om.

Hvor mye påvirket det skrivingen at du var i et nytt forhold?

– Jeg hadde ikke levd sammen med en mann siden jeg ble skilt fra pappaen til datteren min i 2005, så det var også en stor bevegelse, et stort vågestykke i mitt liv å både flytte til et nytt land og en ny mann. Det er klart at det har påvirket både meg og skrivingen.

Hovedperso­nen Val bor i Milano og har italiensk kjaereste. Du er jo kjent for å skrive selvbiogra­fisk i romanene dine – er det egentlig Hanne du skriver om?

– Jeg pleier å si at jeg er sannhetssø­kende, ikke selvbiogra­fisk i bøkene mine. Jeg har skrevet frem Val lyttende, for hun er en som ikke er meg, men så er det jo jeg som har skrevet henne, så hun kommer likevel fra meg. Det er det som er så magisk med skrivingen, at straks det blir litteratur, så er det ikke meg lenger. Jeg skriver denne romanen for å forstå noe jeg ennå ikke vet hva er.

Denne boken virker mer optimistis­k enn dine tidligere romaner. Føler du det selv også?

– Jeg blir jo preget i skrivingen min av at jeg er på et godt sted i livet, jeg er nygift og har det veldig bra. Jeg har holdt på romanen i nesten tre år – helt siden jeg møtte han som nå er mannen min. Den bevegelsen som Val i boken gjør mot Paolo, som er hennes italienske kjaereste, er på sett og vis den samme bevegelsen som jeg har undersøkt i forhold til min kjaereste. Jeg har møtt en mann som er glad i meg – også når jeg ikke er glad i meg selv. Det er så stort. For meg er «Roman. Milano» å gå inn i rom som er så ensomme

og så smertefull­e at jeg ikke vet om jeg kunne gjort det om jeg ikke hadde hatt den kjaerlighe­ten med meg. At det å ha det godt gjør det mulig å åpne opp for noe veldig sårt.

For hovedperso­nen i boken ble forlatt av sine foreldre da hun var liten. Hvordan påvirker noe sånt følelsesli­vet?

– Ja, hva skjer med en liten kropp når den må lukke seg for den smerten det er å bli forlatt? Jeg tror at man kanskje forlater noe eller stenger noe i seg selv, man stenger tilgangen til å kjenne etter, for å kjenne etter gjør vondt. Et barn kan ikke rasjonalis­ere, og velger i stedet å stenge av den fysiske følelsen. Men hvordan greie å åpne opp igjen, så farlig som det kan vaere? Jeg er utdannet rosenterap­eut, og grunnlegge­r av rosenmetod­en, Marion Rosen, sa at den følelsen vi gjemmer aller mest bort, det er vår egen kjaerlighe­t. Vi er ikke mest opptatt av å skjule svakhetene våre, men kjaerlighe­ten, for det er der vi blir såret mest. Den prisbelønt­e romanen din «Kjaerlighe­t» fra 1997 er nå er solgt til 29 land. Hvordan opplever du suksessen?

– Boken bare fortsetter å reise. Den er forresten nettopp kommet ut på koreansk. På en måte er det ganske abstrakt for meg, for jeg er jo fysisk i min egen hverdag. Jeg ser bare det som blir lagt ut på nettet eller jeg får eksemplare­r av de utenlandsk­e utgivelsen­e i posten. Men jeg har opplevd eventyrlig­e ting også med den romanen. Da den ble kortlistet til National Book Award for Translated Literature, fikk jeg reise til New York og gå på rød løper og greier. Det var helt fantastisk!

Tenk om du hadde visst hvor suksessrik den skulle bli da du skrev boken …?

– Ja, tenk. Jeg skammet meg sånn over «Kjaerlighe­t», i dag tror jeg det var fordi den handler om det jeg egentlig alltid skriver om, som er skammen over å ikke vaere elsket. Det er så skamfullt å ikke kjenne seg elsket. Hvorfor er ingen glad i meg? Det gjør så vondt. Da jeg skrev boken visste jeg ikke det jeg sier til deg nå, men nå har det gått mange år og jeg har kommet andre steder i meg selv.

Hvordan opplevde du følelsen av å ikke vaere elsket?

– Det er universelt å ønske å føle kjaerlighe­t, å finne den ene personen man føler seg hjemme hos. En av de store utfordring­ene i mitt eget liv, og som jeg også har jobbet med i romanen, er å kjenne kjaerlighe­t. Det var også derfor jeg utdannet meg til rosenterap­eut. Hvis kjaerlighe­t bare er et ord, en

konstruksj­on, eller noe du tror du kan skjønne, da er du ikke kommet hjem. For kjaerlighe­t kjenner du.

Og den har du ikke kjent så mye på?

– I de siste tre romanene før denne, tror jeg at jeg har skjønt at med tanke på å bli elsket, så handler det om i hvor stor grad jeg kan elske meg selv. Selvforakt­en min har ofte vaert i veien, og hvis du ikke ser den i ansiktet, så er det vanskelig for andre å slippe til med sin kjaerlighe­t. Hvis du ikke kan fordra deg selv, så gjør du det vanskelig for andre. Man må jobbe med å vise kjaerlighe­ten til det barnet man var og fortsatt på en måte er. Hvis ikke jeg hadde jobbet med det, hadde jeg aldri kunnet ta imot den kjaerlighe­ten jeg har fått. Jeg ville ikke sett den

– og jeg ville ikke våget det heller.

Du fikk kritikk fra noen som mener å ha kjent igjen seg selv i en av bøkene dine. Går slikt inn på deg?

– For meg handler skrivingen om å vaere aerlig. Jeg tror absolutt alle forfattere skriver om tematikk som er brennende i deres eget liv, hvis ikke ville man ikke satt seg ned og skrevet bok. Når jeg skriver er det min sannhet jeg jakter på, jeg er ikke ute etter å utlevere eller henge ut noen andre. Men vi holder faktisk på med kunst, og kunst er noe annet enn nyhetsjour­nalistikk. Når vi naermer oss et verk, er det da så viktig hva som kan spores tilbake til forfattere­ns biografi eller er det viktig hva romanen genererer av eksistensr­om for den som leser den?

Så når du skriver tenker du ikke på at du kan såre eller krenke andre?

– Nei, jeg er sånn sett totalt hensynsløs, jeg skriver bare frem det jeg synes er viktig å si.

Etter 14 romaner – er du fortsatt like nervøs på mottagelse­n før en utgivelse?

– På en måte vet jeg ikke før kritikken begynner å komme hvor sårbar jeg er for den. Noen ganger er jeg mer sårbar enn andre ganger. Den forrige romanen min, «Over fjellet», skammet jeg meg så veldig over, og det kom også veldig overrasken­de på meg. Et halvt år etter opplevde jeg en knugende, nesten forkrøplen­de skam. Og jeg vet ikke hvorfor, men jeg må forholde meg til det. Det er også en del av den utforskend­e prosessen jeg driver med, at noe berører meg dypt og også avdekker smertefull­e ting. Men dypest sett kjenner jeg at jeg har skrevet boken, den er som den er, den er ute nå, og jeg har gjort mitt. Etter hvert har jeg også innsett at det ikke er f.eks. Aftenposte­n som mener noe om min bok, det er én kritiker som skriver i avisen og som har lest min bok. Verre er det ikke. Det er mye viktigere hva leserne synes. Men egentlig skriver jeg aller mest for meg selv!

«Jeg har møtt en mann som er glad i meg – også når jeg ikke er glad i meg selv. Det er så stort»

 ??  ?? Lisbeth intervjuer hver gang en aktuell forfatter med utgangspun­kt i temaet i boken.
I DETTE NUMMERET: HANNE ØRSTAVIK
som nylig ga ut sin 14. roman, «Roman. Milano». Er oversatt til 29 språk, og feirer i år 25 år som forfatter.
Lisbeth intervjuer hver gang en aktuell forfatter med utgangspun­kt i temaet i boken. I DETTE NUMMERET: HANNE ØRSTAVIK som nylig ga ut sin 14. roman, «Roman. Milano». Er oversatt til 29 språk, og feirer i år 25 år som forfatter.
 ??  ?? LIVSVIKTIG: – Skrivingen har vaert og er for meg en enorm livsforand­rende, livsutdype­nde og livsberike­nde bevegelse som aldri tar slutt, sier Hanne Ørstavik. Den prisbelønt­e forfattere­n er aktuell med en ny bok om og fra sin nye hjemby Milano.
LIVSVIKTIG: – Skrivingen har vaert og er for meg en enorm livsforand­rende, livsutdype­nde og livsberike­nde bevegelse som aldri tar slutt, sier Hanne Ørstavik. Den prisbelønt­e forfattere­n er aktuell med en ny bok om og fra sin nye hjemby Milano.
 ??  ?? AERLIG: – Når vi leser er vi kanskje på vårt aerligste med oss selv, mener forfatter Hanne Ørstavik.
AERLIG: – Når vi leser er vi kanskje på vårt aerligste med oss selv, mener forfatter Hanne Ørstavik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway