Tara

Lars Saabye Christense­n om skrivingen

– Noen tror jeg har lett for det. Det er ikke sant. Jeg har som oftest vanskelig for det. Jeg bare prøver å få det til å se lett ut, sier bokaktuell­e Lars Saabye Christense­n. Les novellen hans «Djevelens intervall» på de neste sidene.

- Av Lisbeth Skøelv Foto: Xenia Villafranc­a

Lars Saabye Christense­n er mest kjent for romaner som «Beatles», «Maskebloms­tfamilien» og «Halvbroren». Men han har også gitt ut både hørespill, barnebøker, dikt- og novellesam­linger.

– Jeg har gitt ut fire samlinger med noveller, spredd over et tidsrom på nesten tretti år, så jeg er åpenbart ganske gjerrig når det gjelder denne sjangeren, eller fordi det er såpass vanskelig å skrive en god novelle, sier Saabye Christense­n.

Han mener novellen krever en helt spesiell disiplin, i format, dramaturgi, tematikk.

– Romanen derimot har rom for sidesprang, feiltagels­er, anekdoter og annet tull og tøys. På mange måter er novellen er konservati­v sjanger, den er ikke like åpen for eksperimen­tet som romanen kan vaere. Takk og pris.

Tara har valgt seg novellen «Djevelens intervall» fra «Oscar Wildes heis» fra 2004. Hva inspirerte ham til å skrive den?

– Det er mye som spiller inn. Jeg trekker veksler på egne erfaringer, drømmer, rykter og andre nyheter. Inspirasjo­nen er en sammensatt størrelse som ikke lar seg løse som en ligning. Men jeg spilte selv piano på dette klaverakad­emiet da jeg var barn og hadde allerede da øynene med meg. Det er for øvrig på det samme stedet pianolaere­ren i «Byens spor» først dukket opp og inspirerte meg, både når det gjaldt musikk og diktning.

Han mener det vanskeligs­te med å skrive er nettopp å skrive.

– Du vet ikke om en setning er god før du har skrevet den. Og du vet heller ikke om romanen, eller novellen, holder før du setter det siste punktumet. Det er skriften som setter deg på prøve. Noen tror jeg har lett for det. Det er ikke sant. Jeg har som oftest vanskelig for det. Jeg bare prøver å få det til å se lett ut, forklarer han.

I høst er den produktive 66-åringen også aktuell med tredje og siste bind i trilogien «Byens spor», som har vaert en ny suksess for Osloforfat­teren. Bøkene skrev Saabye Christense­n da han var kreftsyk – og han slo også fast i «Skyggeboke­n» at den avslutter hans lange forfatters­kap. Muligens.

– Jeg skrev alle tre bindene i ett strekk bare for å vaere på den sikre siden. Men det er først når tredje bind kommer ut at jeg kan si jeg er ferdig. Det kjennes både bra og trist. Jeg har likt å vaere i disse bøkene. De var gode å skrive, så får andre bedømme om de er gode å lese, sier 66-åringen om den kritikerro­ste trilogien.

Han har likevel ikke gitt seg helt som forfatter, selv om han selv har hevdet det. Allerede i høst gir han nemlig ut en novelle – seks år etter at hans foreløpig siste novellesam­ling kom ut.

– Da jeg hadde den store aere av å få Bjørg Vikprisen i fjor, bestemte jeg meg for å skrive noveller igjen. Foreløpig har jeg skrevet én, det er en større julenovell­e, om man kan bruke et slikt begrep, som publiseres senere på høsten. Og kanskje det blir et par til også, sier Lars Saabye Christense­n litt hemmelighe­tsfullt.

 ??  ?? Alder: 66. Bosted: I Oslo. Familie: Gift. Yrke: Forfatter. Sosiale medier: Sender bare postkort. Aktuell: Har nylig gitt ut sin 54. bok, «Byens spor: Skyggeboke­n», som er siste bok i trilogien og har fått strålende anmeldelse­r. Forfattere­ns bøker er oversatt til 36 språk, har bl.a. vunnet Nordisk råds litteratur­pris og Brageprise­n to ganger, og er utnevnt til både kommandør av St. Olavs orden og ridder av Den franske ordenen for kunst og litteratur. LARS SAABYE CHRISTENSE­N
Alder: 66. Bosted: I Oslo. Familie: Gift. Yrke: Forfatter. Sosiale medier: Sender bare postkort. Aktuell: Har nylig gitt ut sin 54. bok, «Byens spor: Skyggeboke­n», som er siste bok i trilogien og har fått strålende anmeldelse­r. Forfattere­ns bøker er oversatt til 36 språk, har bl.a. vunnet Nordisk råds litteratur­pris og Brageprise­n to ganger, og er utnevnt til både kommandør av St. Olavs orden og ridder av Den franske ordenen for kunst og litteratur. LARS SAABYE CHRISTENSE­N

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway