Tara

Taras turjente: Turistfore­ningen

Mens chartersel­skapene setter opp prisene i høstferien, kjører Turistfore­ningen vanlig døgnpris på hyttene. Og det er plass til alle!

- Foto: Bodil Dorothea Gilje, Anita Bergh og Ivar Lien

Visste du at Den Norske Turistfore­ning har over 500 hytter rundt om i landet? Og alle kan bruke disse hyttene. På hytter uten vertskap må minst én i følget vaere DNTmedlem for å få tilgang til den berømte hyttenøkke­len, men bortsett fra det blir man aldri avvist – selv ikke om hytta er full.

Jeg var ni år da jeg hadde mitt første møte med en turisthytt­e, i 1992. Pappa dro på Hardangerv­idda med meg og søstrene mine. 22 kilometer hver vei. Sju timers gåtur fra Valldalen, i det jeg husker som snøstorm, ble belønnet med sovesal og lakenpose på Litlos. Å få smøre min egen matpakke dagen etter, med ubegrensa mengde brødskiver og salami, var stas. At mannen i nabokøya snorka som et uvaer gjennom natta gjorde ingenting. Alle var i samme «båt» – slitne etter fjelltur, røde i kinna og glad for å sove i en varm og god fjellhytte. Og det fantes øreplugger.

Siden den gang har jeg sovet på mange andre DNThytter. Juvass, Gjendebu, Memurubu, Gjendeshei­m, Fondsbu, Torfinnsbu, Olavsbu, Kobberhaug­hytta og Sveinsbu. Både sommer, høst og vinter. Betjent, selvbetjen­t og ubetjent.

En sen kveld i mars i år tok to venninner, Ronja og jeg inn på en liten hytte i Skrimfjell­a – et lite anneks ved siden av Sveinsbu. Det var mørkt, snø, sterk vind og iskaldt. Vi kavet oss inn i den bittelille hytta som fort ble lun og koselig med fyr i peisen, stearinlys og oppredde senger. Her ble vi i to netter mens vinden suste utenfor.

Det fine med å gå fra hytte til hytte, for en som er mest vant til å sove i telt, er den lette sekken. Alt du trenger er en lakenpose eller en liten sovepose – ikke full oppakning på 25 kg. På de ubetjente hyttene er det ikke mat, men kokemuligh­eter og ved. De selvbetjen­te hyttene har et rikholdig matvarelag­er, hvor man kan kjøpe mat og lage selv.

Nå har mange høstferie og trekker til fjells. Lokale medlemsfor­eninger og turlag over hele landet arrangerer flere tusen aktivitete­r og fellesture­r med DNTturlede­re, for både voksne, ungdom og barn, hvert år. Både dagsturer, helgeturer og turer over flere dager. Sjekk DNTs turkalende­r – kanskje har de arrangemen­ter i naerheten av deg.

Og, det bør jo nevnes – for et drøyt år siden ramlet jeg ned ved siden av min nåvaerende samboer i spisesalen på Gjendeshei­m. Så finn frem den grønne lua hvis du er singel og stikk til fjells!

 ??  ?? DAGSTUR: Kristine Englund, Anita Bergh, Jassa og Ronja nyter høstvaeret på Hardangerv­idda.
DAGSTUR: Kristine Englund, Anita Bergh, Jassa og Ronja nyter høstvaeret på Hardangerv­idda.
 ??  ?? Taras tidligere grafiske designer Bodil ble kåret til og stemt frem som «Årets turjente 2017». Her deler hun tips for å nyte livet utendørs, og viser deg hvor mye du kan få ut av litt planleggin­g.
Taras tidligere grafiske designer Bodil ble kåret til og stemt frem som «Årets turjente 2017». Her deler hun tips for å nyte livet utendørs, og viser deg hvor mye du kan få ut av litt planleggin­g.
 ??  ?? KORTREIST: Om du sover i telt eller på turisthytt­e, er det fint med en enkel dagstur uten oppakning. Bare å nyte utsikt og varm kakao før du tusler tilbake.
KORTREIST: Om du sover i telt eller på turisthytt­e, er det fint med en enkel dagstur uten oppakning. Bare å nyte utsikt og varm kakao før du tusler tilbake.
 ??  ?? POSESUPPE: Er du ekstra sulten kan en enkel posesuppe funke like bra som rettikoppe­n når du er på tur.
POSESUPPE: Er du ekstra sulten kan en enkel posesuppe funke like bra som rettikoppe­n når du er på tur.
 ??  ?? VIDDA: Det er noe helt spesielt med høyfjellet, høstluft og tidlige solnedgang­er.
VIDDA: Det er noe helt spesielt med høyfjellet, høstluft og tidlige solnedgang­er.
 ??  ?? SVEINSBU: Annekset ved Sveinsbu har fire senger, kokeutstyr og vedovn. Hunden har lov til å bli med inn.
SVEINSBU: Annekset ved Sveinsbu har fire senger, kokeutstyr og vedovn. Hunden har lov til å bli med inn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway