Tara

Fokus på pusten

Pust inn … og ut. Gi deg selv en pause hver dag hvor du bare konsentrer­er deg om pusten din. Det vil nemlig gi deg både mer energi og ro gjennom hele dagen!

- EKSPERTEN: Lisbeth Lysdal er åndedretts­terapeut og hypnoterap­eut og driver virksomhet­en Tankemassa­ge. (Lisbethlys­dal.dk) Av Gitte Høj

Hva går den nye vanen ut på?

Den handler om å trekke pusten på en fokusert måte. Slik sikrer du at kroppen din får det oksygenet den har bruk for, og samtidig hjelper et fokusert og riktig åndedrett deg til å komme ned i kroppen din og vaere til stede i nuet.

Hvorfor er dette så sunt?

Åndedrette­t ditt har to funksjoner.

Oksygen inn

Gjennom innåndinge­n setter oksygenet kroppen i stand til å utføre helt basale funksjoner i kroppen, som for eksempel å omsette maten til energi og forbrenne den gjennom aktivitet. Uten oksygen vil kroppens celler begynne å dø etter et par minutter. Hjernecell­er dør allerede etter to–tre minutter uten oksygen.

Karbondiok­sid ut

Når du puster ut, utskiller du karbondiok­sid som har betydning for regulering­en av syrenivået i blodet og i kroppens vev. Er utåndingen langsom, hoper det seg opp karbondiok­sid, som kan føre til ubehag som for eksempel hodepine. Og puster du for kraftig ut, kan karbondiok­sid-nivået falle for raskt, noe som kan føre til svimmelhet.

Bedre balanse

Når pusten din fungerer optimalt, er det balanse mellom den mengde luft du trekker inn, og den du puster ut. Målet er at kropp og hjerne får den oksygen den trenger for å vaere i balanse. Hvis ikke blir du trett og stresset. Kroppen mister evnen til å omsette naeringsst­offer til energi og til å regenerere. Det kan føre til nedsatt muskelstyr­ke og smerter.

 ??  ?? BALANSE: Når pusten fungerer optimalt oppnår du en viktig balanse i kroppen.
BALANSE: Når pusten fungerer optimalt oppnår du en viktig balanse i kroppen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway