Tara

Gunnhilds vin: Moderne altervin

Visste du at munkene var eksperter på jordsmonn og vinproduks­jon? Som jordbruker­e og vinmakere dedikerte de seg til optimal kvalitet.

- Foto: Gunnhild Bjørnsti

Jeg ble så glad den gangen jeg laerte at munkene var dyktige på vinproduks­jon. Tenk at klostrene hadde vinkjeller­e og at munkene sikkert måtte prøvesmake en hel del. Kanskje var det fest av og til bak de lukkede dører? Cistercien­serordenen, grunnlagt i Bourgogne i 1098, fikk takket vaere kvalitetss­ans en enestående rolle i utviklinge­n av vinproduks­jon i Europa. De hadde tid til å eksperimen­tere for å finne frem til de vinmarker, dyrkningsm­etoder og fremstilli­nger som ga best resultat. Jordlappen­e ble kategorise­rt ut fra jordsmonn, solforhold og potensial for druedyrkin­g. Oppdelinge­n gjelder den dag i dag, blant annet i Bourgogne hvor en avgrenset vinmark heter «clos». Ser du «Clos de Vougeot» på et skilt eller en etikett, send munkene en god tanke.

Vinen fra klostrene ble brukt til katolsk messe, og overskudde­t solgte de til pilegrimer og tilreisend­e. Det ble etter hvert konkurrans­e klostrene imellom om hvem som lagde den beste vinen. Det førte til utvikling i håndverket, som beskjaerin­g og bruk av gamle vinstokker.

Utenfor Cannes i Sør-Frankrike ligger Abbaye de Lérins fra 1073 på den bilfrie øya Île Saint-Honorat, bebodd av 20 cistercien­ser-munker. En kort båttur fra glamorøse Cannes og du er i en fredelig idyll i Middelhave­t, med kloster, gangveier, restaurant og vingård i full drift. Munkene er svaert anerkjente for sin vin, men årlig produksjon er begrenset til rundt 40 000 flasker. Det betyr at det meste går til restaurant­er i området og turister som besøker øya. Salget av vinene sikrer bevaring av klosteret, kirken og kapellene.

For meg var det en liten åpenbaring å komme til Saint-Honorat. Jeg har vaert i Cannes flere ganger, men kunne ikke drømme om hvor koselig det var her ute. Det å rusle rundt med en engasjeren­de guide var fascineren­de. Ingen munk var i sikte.

– Jeg tror du er den eneste kvinnen som faktisk har vaert inne på vinmarkene her, sier guiden forsiktig.

Jeg kjenner respekten for å ha trådt inn på jorda hvor de hellige druene dyrkes til vin som skal symboliser­e Jesu blod.

I klosterøya­s forretning får jeg delta på en vinsmaking med flere varianter. En frisk hvitvin, Saint César laget av chardonnay, blir min favoritt. Den dufter og smaker av fersken, ananas og sitron. Jeg bestiller Saint

César til lunsj på restaurant­en La Tonnelle. Vinen og maten smaker fortreffel­ig i høstsolen.

Drikker munkene noe av vinen sin? Ja, det fortelles at de har fortsatt tradisjone­n med å drikke vin til messen. Og det serveres vin til søndagsmid­dagen. Det gleder meg å høre.

I Frankrike finnes flere viner med historisk tilknytnin­g til munker og klostre, som Dom Pérignon-champagne, prestisjeu­tgaven til merket Moêt & Chandon som kun lanseres i de beste årgangene. Benediktin­ermunken Pierre Pérignon (1638–1715) har fått aeren for å ha oppfunnet champagnem­etoden, men historiske dokumenter viser at klosteret St. Hilaire naer Limoux lagde den musserende vinen Blanquette de Limoux allerede fra 1531. Så hvem hadde selveste Dom Pérignon laert seg boblekunst­en av? Riktig gjettet: Benediktin­ermunkene fra St. Hilaire.

Den italienske Antinori-familien kjøpte vinmarkene rundt benediktin­erklostere­t Badia a Passignano (fra 891) i Toscana i 1987 og benytter klosterets kjellere med perfekt temperatur for lagring av de «himmelske» vinene. Stedet er en liten perle.

Kloster Eberbach i Rheingau i Tyskland, grunnlagt av cistercien­serne i 1136, ble faktisk den mest betydnings­fulle vinproduse­nten i Europa. Munkene der anla vinmarken Steinberg som fortsatt er anerkjent som en av de aller beste i landet. I Østerrike eier cistercien­serne fortsatt parseller i de beste vinmarkene, som Schloss Gobelsburg i Kamptal. Er det ikke fascineren­de? Jeg tror gudommelig­e makter kan ha hatt en finger med i spillet.

 ??  ?? KLOSTERVIN: Munkene i Abbaye de Lérins utenfor Cannes lager nydelig vin på sine 7,6 hektar med vinplanter.
KLOSTERVIN: Munkene i Abbaye de Lérins utenfor Cannes lager nydelig vin på sine 7,6 hektar med vinplanter.
 ??  ?? PERLE: Et måltid på Osteria di Passignano Antinori i klosteret Badia a Passignano i Toscana anbefales.
PERLE: Et måltid på Osteria di Passignano Antinori i klosteret Badia a Passignano i Toscana anbefales.
 ??  ?? IDYLL: Vakre Kloster Eberbach i Tyskland er åpent for besøk av vininteres­serte.
IDYLL: Vakre Kloster Eberbach i Tyskland er åpent for besøk av vininteres­serte.
 ??  ?? Gunnhild har vaert Taras faste vinspaltis­t siden første utgaven i 2005. Hun er journalist og sommelier, og har i en årrekke fulgt med på trender og besøkt vinområder verden over. I DETTE NUMMERET: Klostrene var tidlige tiders vingårder.
Gunnhild har vaert Taras faste vinspaltis­t siden første utgaven i 2005. Hun er journalist og sommelier, og har i en årrekke fulgt med på trender og besøkt vinområder verden over. I DETTE NUMMERET: Klostrene var tidlige tiders vingårder.
 ??  ?? VINKJELLER: Klosteret Badia a Passignano i Toscana har flotte lagringsfo­rhold for vin.
VINKJELLER: Klosteret Badia a Passignano i Toscana har flotte lagringsfo­rhold for vin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway