Tara

Lenes reise: De dødes by

Et besøk i denne byen gir deg nye og helt andre tanker om døden enn de vi er vant til fra en protestant­isk kristen kultur med høy velstand, slik vi har i Norge, forteller Lene om de dødes by i India.

- Av Lene Wikander Foto: Stian Andersen

Det er noen byer i verden som er hellige fordi mennesker tror at det guddommeli­ge har et spesielt tilhold der og har hatt det siden tidenes morgen. Et slikt sted er for eksempel Mekka i Saudi Arabia, et annet er Jerusalem som jeg har skrevet om i denne spalten før. Varanasi er kanskje en av de mest ekstreme slike byene i verden. Duppende ved elven Ganges’ bredd i delstaten Uttar Pradesh i India, er Varanasi riktignok bare en av de sju viktigste hellige byene i hinduismen, men et besøk her setter spor i deg for livet og gir deg nye og helt andre tanker om døden enn de vi er vant til fra en protestant­isk kristen kultur med høy velstand slik vi har i Norge.

Vi er vant til å se på døden med en viss distanse og aerbødighe­t. Å dø er noe vi helst skal gjøre i en komfortabe­l seng, godt gjemt på et aldershjem eller sykehus. Vi har ikke utpreget fattigdom og er ikke vant til å se menneskeli­g lidelse og død som en del av hverdagen. I Norge skal døden helst vaere klinisk, verdig, ren og pen og ikke ta for stor plass i hverdagsli­vet. Det er ikke en gang vanlig at folk får dø hjemme i Norge i dag. Kanskje distansere­r vi oss slik fra døden fordi vi vil glemme at den gjelder oss alle og fordi vi har råd til det?

I Varanasi er det motsatt inntil det ekstreme. Her er ikke bare døden en del av hverdagsli­vet, den dominerer hele hverdagen. I hvert fall nede ved Ganges og de 84 ghat-ene; eldgamle palass, nå ofte omgjort til hoteller for de døende, med trapper ned til elven.

Varanasi er en av verdens eldste kontinuerl­ig bebodde byer og er nevnt allerede i Rig Veda som ble nedtegnet rundt år 1200 før vår tidsregnin­g. På Buddhas tid var byen sentrum for et blomstrend­e rike og Buddha selv holdt sin første tale i den lille byen Samath rett utenfor Varanasi.

Ifølge tradisjone­n skal Varanasi ha blitt grunnlagt av guden Shiva. Blant annet derfor er den et viktig pilegrimsm­ål for hinduer. Et bad i Ganges visker ut dårlig karma, og er du så heldig å få dø i Varanasi, oppnår du Nirvana og slipper å bli gjenfødt. Derfor kommer folk hit for å dø.

Gatene, templene og trappene ved Ganges’ bredd i Varanasi, er livets siste utpost, et sted der døden alltid venter fordi livet bestandig tar farvel med de levende. Her er bare døden evig og

«Her er bare døden evig og konstant mens de levende kommer og går»

konstant mens de levende kommer og går, mange gamle og syke på skjelvende ben, noen unge og sterke med sykdom rivende i kroppen, små barn, fattige og rike, møtes her ved evighetens slutt, kledd i et enkelt klede, samlet i en felles bønn om å få slippe taket og endelig seile ut i intet med Ganges’ brungrumse­te vann.

På bål etter bål brennes de døde og hastende gjennom gatene rundt løper profesjone­lle likbrenner­e med døde kropper på bårer svøpt i stoff. Og det er langt ifra bare vakkert. Stanken nede ved Ganges kan vaere uutholdeli­g til tider. Over 60 000 mennesker kommer ned til ghatene hver eneste dag for å bade i Ganges’ hellige vann, der også kloakk fra byen bak dem slippes ut i elven, likrester og hele lik flyter forbi.

Risikoen for å få hepatitt, ecoli eller vannbårne sykdommer er høy ved et bad her. Synet av tusenvis av mennesker stående i vannet med hendene samlet i bønn mot soloppgang­en som farger hele verden rundt dem rosa, er likevel et av jordens mest gripende og spektakula­ere syn.

Det som kanskje slår meg aller sterkest i Varanasi, er hvor hverdagsli­g inntil det groteske døden er her. Noen av de fattigste har ikke råd til all veden som må kjøpes for å kremere hele kroppen til deres kjaere, så de

må nøye seg med det de kan, slik at forkullede menneskere­ster stadig flyter forbi. Noe er alltid bedre enn ingenting her på dødens marked.

Da jeg reiste hit på jobb med fotograf Stian Andersen for første gang for mange år siden, diskuterte vi lenge hvordan vi best kunne fange denne hverdagsli­gheten, denne dødens uutholdeli­ge letthet – og samtidig få frem det som rører deg mest i denne byen: Livets forgjengel­ighet og menneskene­s lengsel etter, men samtidig frykt for, oppfyllels­e, fred og oppfangels­e i endelighet­ens Moder Ganges.

På Ganges fløt det et kvinnelik. Da hun døde var hun gravid, og hun og barnet døde av kopper. Dette sammen med død etter kobrabitt, kvalifiser­te til direkte utsendelse på flåte i Moder Ganges, slik at man slapp kremerings­prosessen, forklarte tolken vår oss liketil. Vi endte med å sitte ved dette liket i timevis. Sånn er det ofte når du skal ta virkelig gode bilder: Du finner et element, holder fast ved det og venter på at neste element skal komme inn i bildet og skape historien.

Stanken var uutholdeli­g de gangene vinden blåste i vår retning, det var vanvittig varmt og ingen skygge. Det var like før vi ga opp, men så skjedde det: En stor båt fylt med kvinnelige pilegrimer i fargesprak­ende sarier seilte forbi. Fargene, ansiktsutt­rykkene, hvordan noen holdt sarien opp til nesen for å skjerme seg mot lukten, aerefrykte­n, vemmelsen, lengselen, alt på en gang, fanget i samme bilde. Brutalt hverdagsli­g, grusomt ekte, heslig og gripende vakkert. Akkurat som livet, døden og Varanasi selv.

 ??  ?? Lene Wikander (50) er mangeårig journalist, forfatter, samfunnsde­battant og blogger for Tara på Tarapi.no. Hun har hatt hele verden som sitt arbeidsfel­t og laget reportasje­r om alt fra urbefolkni­ng på Papua Ny Guinea til Voodoopres­tinner på Haiti, krigen i det tidligere Jugoslavia og nakenkolle­ktiv i California, for å nevne noe. I mange år var hun bosatt på Jamaica, men nå har hun base på Zanzibar der hun arrangerer jenteturer for sine norske lesere med konseptet «Kaftankraf­t» på Facebook.
I denne spalten forteller hun om et liv på reise, og hvordan møter med andre kulturer og mennesker helt forskjelli­ge fra deg selv, kan forandre deg og verden slik du ser den for alltid. – Tid er relativt. Tiden på reise oppleves alltid lengre enn tiden hjemme. Vil du leve lenger, må du reise mer, mener Lene.
Lene Wikander (50) er mangeårig journalist, forfatter, samfunnsde­battant og blogger for Tara på Tarapi.no. Hun har hatt hele verden som sitt arbeidsfel­t og laget reportasje­r om alt fra urbefolkni­ng på Papua Ny Guinea til Voodoopres­tinner på Haiti, krigen i det tidligere Jugoslavia og nakenkolle­ktiv i California, for å nevne noe. I mange år var hun bosatt på Jamaica, men nå har hun base på Zanzibar der hun arrangerer jenteturer for sine norske lesere med konseptet «Kaftankraf­t» på Facebook. I denne spalten forteller hun om et liv på reise, og hvordan møter med andre kulturer og mennesker helt forskjelli­ge fra deg selv, kan forandre deg og verden slik du ser den for alltid. – Tid er relativt. Tiden på reise oppleves alltid lengre enn tiden hjemme. Vil du leve lenger, må du reise mer, mener Lene.
 ?? Foto: GettyImage­s ?? ET LYS: Lene sender ut en liten oljelampe på Ganges til Dew Diwali, den tiden på året da gudene selv sies å besøke Varanasi. HVERDAG: Lene og fotograf Stian ventet flere timer for å få tatt dette bildet. Dødens groteske hverdagsli­ghet møter både lengsel, frykt og vemmelse hos pilegrimer som søker å oppnå Nirvana.
Foto: GettyImage­s ET LYS: Lene sender ut en liten oljelampe på Ganges til Dew Diwali, den tiden på året da gudene selv sies å besøke Varanasi. HVERDAG: Lene og fotograf Stian ventet flere timer for å få tatt dette bildet. Dødens groteske hverdagsli­ghet møter både lengsel, frykt og vemmelse hos pilegrimer som søker å oppnå Nirvana.
 ??  ?? VED SOLOPPGANG: Hver morgen ved soloppgang kommer mer enn 60 000 pilegrimer ned til Ganges for å be. Det er et av verdens mest gripende syn. LIKBRENNIN­G: På 84 Ghats langs Ganges brennes de døde hele dagen g jennom. Dør man i den hellige byen, oppnår man Nirvana automatisk.
VED SOLOPPGANG: Hver morgen ved soloppgang kommer mer enn 60 000 pilegrimer ned til Ganges for å be. Det er et av verdens mest gripende syn. LIKBRENNIN­G: På 84 Ghats langs Ganges brennes de døde hele dagen g jennom. Dør man i den hellige byen, oppnår man Nirvana automatisk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway