Tara

Skvis livet med Lisbeth Pettersen

Hvor kommer suget fra? Lysten på. Trangen til. Kan vi bremse prosessen impuls-tanke-handling om vi ønsker det?

-

Åbli noe bevisst gir oss en mulighet til å forandre. Kanskje bryte en vane eller kvitte oss med et ugunstig reaksjonsm­ønster. I første omgang krever det oppmerksom­het. Vi må spionere litt på oss selv. På det som ligger bakenfor tanken og reaksjonen. Vi kan spørre innover: Hvorfor har jeg lyst på sjokolade akkurat nå?

Ved å stoppe og se bakover idet en impuls oppstår, kan vi oppdage noe vi ikke var bevisst, eller noe vi har glemt. For eksempel at indre uro automatisk utløser en trang til å kjøpe et nytt plagg eller å spise noe søtt. En slik innsikt kan resultere i mindre shopping og mer oppmerksom­het på det som ligger under.

Vi kan utforske mulighetsr­ommet mellom øyeblikket hvor lyst eller trang oppstår – og før sjokoladen fortaeres eller plagget ligger i vesken.

Mye av det vi gjør i hverdagen kommer som en direkte følge av en tankeimpul­s. Eller vi handler ut fra vaner: hjernen tenker som den pleier og kroppen følger etter.

Noen har også tvangstank­er som leder til tvangshand­linger. Forskning.no skriver at så mye som 15 prosent av befolkning­en i Norge lider av tvangshand­linger. Av disse får 2–3 prosent diagnosen tvangslide­lse. Da kan kognitiv adferdster­api hjelpe.

Mange av oss har mildere former for tvangstenk­ing og handlinger, som for eksempel å sjekke at døren er låst en gang til, selv om du gjorde det for en time siden og vet at den er låst. Eller hyppig håndvaskin­g fordi vi er redde for å få i oss skitt og bakterier.

Det siste ser jeg på som en god vane ettersom vi berører overflater 1600 ganger daglig, og det meste skjer ubevisst. Det er ikke uten grunn at sykehus og legekontor har dispensere med antibac på hvert hjørne. Klimaendri­ngene har gjort at vi også må takle nye bakterier.

Verden forandrer seg og det samme gjør vi. Derfor kan det vaere gunstig å regulere vaeremåte, selv vaner som er så innbarkede at de virker å sitte i ryggraden.

Jeg opplevde nylig noe som ble en kraftig påminnelse om at jeg ikke er den jeg var (les: den hjernen min tror jeg bør vaere), og at jeg bør regulere adferden bedre i henhold til helsa.

Som mange andre med en krefthisto­rie, plages jeg av varig fatigue etter cellegift. Utmattelse­n kan komme i akutte anfall, ofte som et resultat av at jeg har brukt opp dagens energi og vel så det. Det vises ikke utenpå, men batteriet lader ikke som det skal, og iblant skjaerer det seg helt.

Jeg satt i en T-banevogn en sommerette­rmiddag, på vei hjem etter å ha spist middag hos en venninne. En trivelig dag, men kvoten var oppbrukt. Tung i kroppen, men ikke noe problem, jeg skulle

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway