Tara

Taras turjente i bjørneland

Alaska er omtrent fire ganger så stort som Norge, med et innbyggert­all som kun tilsvarer Oslo. Det er flere bjørner i Alaska enn det er rådyr i Norge. Hvor ofte har du sett rådyr i hagen på morgenkvis­ten? Sånn kan det vaere å telte i Alaska.

- Tips meg! bodilgilje@me.com Foto: Bodil Dorothea Gilje og Kristine Englund Kilder: Rovdata.no, NTNU, Wikipedia.com

Da min norske venninne fortalte at hun skulle ta permisjon fra jobben og bo i Alaska i tre måneder, var det ingen tvil om at vi måtte dra på besøk. Jeg har vaert der før, en gang for tre år siden. Med den samme venninnen, Kristine. Men Alaska er et enormt villmarksp­aradis. Dessuten har min samboer, Ivar, hatt en drøm om å reise dit i mange år.

Kristine bor i en tømmerhytt­e helt alene, langt inn i tett granskog, i hele høst. Ingen strøm eller vann. Og Alaskas «black spruce» er ikke som norsk gran. Den er så tett at du ikke ser mer enn to meter inn i skogen. Vi fikk bo i en liten gjestehytt­e, 300 meter fra Kristine. Helt perfekt.

I Norge har vi opptil 150 brunbjørn

(i Sverige er det langt flere). I Alaska er det cirka 130 000, hvorav 100 000 av dem er svartbjørn og resten grizzly. Med andre ord: mye bjørn i Alaska. I tillegg er den nordamerik­anske bjørnen kjent for å vaere langt mer aggressiv enn vår europeiske brunbjørn.

Jeg har aldri fått beskjed om å passe meg for bjørnen her i Norge. Pappa sa en gang jeg skulle sove i Østmarka, at jeg var heldig om jeg fikk se ulv. At jeg burde nyte synet – for det er sjelden den viser seg for oss mennesker. Den er sky. Det har aldri falt meg inn å tenke på bjørn når jeg sover i telt. Jeg sover jo med pannekaker­ester på soveposen, sjokolade rundt munnen og kakao i koppen. For to år siden sov jeg under åpen himmel i Femundsmar­ka på høsten, vel vitende om at det var et bjørnehi like ved.

I Alaska er det noe helt annet. Det henger skilt og lapper overalt naer teltplasse­r.

«Be bearaware», «You’re in bear country». Du blir anbefalt å gå med bjørnespra­yen i beltet – ikke i sekken. Du skal ikke ha med klaer inn i teltet som du har laget mat i. Ikke engang tannkremen får bli med inn i teltet. Maten skal enten låses inn i bilen, i en helt lukt-tett beholder eller henges høyt i et tre langt unna. Det er maten som i utgangspun­ktet tiltrekker bjørn til campen. Og forstår bjørn at mennesker betyr mat – ja, da har man kanskje et problem.

Vi teltet i Alaska. Og vi hadde hver vår bjørnespra­y, samt rifle og en .44 Magnum med den kraftigste ammoen du får tak i. Middagen spiste vi 100 meter fra teltet, med håret pakket inn i lua, og ullpysjen lå trygt i bilen til vi skulle sove. Rundt campen hadde Ivar laget en snublesnor med bjørnebjel­ler. Den første natta sov vi dårlig – det blåste og var vanskelig å høre. Den andre teltnatta, en uke etter, sov vi som stein.

Med lite erfaring i bjørneland hadde vi forberedt oss på det verste. Så godt forberedt at vi ikke så snurten av bjørn. Den femten minutter lange skogsturen ned til hytta vår startet med bjeller, sang og høylytte samtaler. Mot slutten av den tre uker lange ferien tenkte vi knapt på bjørn. Erfaringen regulerte frykten for det ukjente, som slett ikke var så skummelt.

Vi skal tilbake til Alaska. Med litt mer erfaring i sekken, enda større planer, lengre turer og flere villmarkso­pplevelser. Men inntil videre skal jeg nyte matlaging i teltet, stille skogsturer og norsk brunbjørn.

 ??  ?? VILLMARK: Ivar speider ut mot Denali nasjonalpa­rk i horisonten. Uendelig store områder med urørt natur.
VILLMARK: Ivar speider ut mot Denali nasjonalpa­rk i horisonten. Uendelig store områder med urørt natur.
 ??  ?? Taras tidligere grafiske designer Bodil ble kåret til og stemt frem som «Årets turjente 2017». Her deler hun tips for å nyte livet utendørs, og viser deg hvor mye du kan få ut av litt planleggin­g.
FØLG BODIL PÅ INSTAGRAM: @bodildall
Taras tidligere grafiske designer Bodil ble kåret til og stemt frem som «Årets turjente 2017». Her deler hun tips for å nyte livet utendørs, og viser deg hvor mye du kan få ut av litt planleggin­g. FØLG BODIL PÅ INSTAGRAM: @bodildall
 ??  ?? DET ENKLE LIV: En drøm vi skal tilbake til. Hytta i skogen var enkel og koselig – fem minutter fra naboen Kristine, og en femten minutters gåtur fra bilen. I tett, tett amerikansk granskog.
DET ENKLE LIV: En drøm vi skal tilbake til. Hytta i skogen var enkel og koselig – fem minutter fra naboen Kristine, og en femten minutters gåtur fra bilen. I tett, tett amerikansk granskog.
 ??  ?? FØRSTE VINTERNATT: Vår andre teltnatt våknet vi uthvilte, til nysnø på teltet og soloppgang over Denali Highway. En elg tuslet forbi campen i grålysning­en, men bjørnen uteble.
FØRSTE VINTERNATT: Vår andre teltnatt våknet vi uthvilte, til nysnø på teltet og soloppgang over Denali Highway. En elg tuslet forbi campen i grålysning­en, men bjørnen uteble.
 ??  ?? FROKOSTFES­T: Vi kunne vi søle og spise ved teltet. Ingen bjørner i sikte, og straks var vi trygt avgårde i bilen.
FROKOSTFES­T: Vi kunne vi søle og spise ved teltet. Ingen bjørner i sikte, og straks var vi trygt avgårde i bilen.
 ??  ?? ALASKA-NORDLYS: En tissetur i natten viste seg å bli et eventyrlig lysshow over hytta vår.
ALASKA-NORDLYS: En tissetur i natten viste seg å bli et eventyrlig lysshow over hytta vår.
 ??  ?? .44 MAGNUM: Det er ikke ofte jeg får øve meg på å skyte med bøffel-ammo og kraftig håndvåpen.
.44 MAGNUM: Det er ikke ofte jeg får øve meg på å skyte med bøffel-ammo og kraftig håndvåpen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway