Tara

Ny vane: Drikk nok vann!

Små plager kan ofte forklares med at du får i deg for lite å drikke. Det positive er at du raskt vil merke forskjell når du blir bedre til å holde styr på ditt daglige vanninntak.

- Av Gitte Høj Foto: Getty Images

Hva går den nye vanen ut på?

Legg opp en strategi for vanninntak­et ditt, og forebygg på den måten både hodepine, tretthet og økt apetitt. Dette handler først og fremst om at du sørger for å få i deg nok vaeske hver eneste dag. Og hvor mye er det? En tommelfing­erregel er at du trenger 2 liter vaeske hver dag. Men dette avhenger også av hvor mye du beveger deg, svetter og så videre.

Hvorfor er det så sunt?

Vann og vaeske er en av hjørnestei­nene for helsen din, fordi vann inngår i stort sett alle kroppens prosesser og du utskiller daglig vaeske gjennom å puste ut, svette, urin og avføring. Og alt dette skal dekkes gjennom vaesken du får i deg.

• Mindre appetitt

Som 40+ har du kanskje oppdaget at det noen ganger kan vaere vanskelig å merke at du er tørst. Det er ikke uvanlig at følelsen av tørst blir nedsatt og forveksles med følelsen av sult. Dette betyr igjen at du spiser mer, når det kroppen egentlig trenger er vaeske. Derfor kan det lett legge seg noen ekstra kilo både her og der. Spesielt på de mest usunne stedene: magen og rundt de indre organene.

• Mindre hodepine og tretthet

Har du hodepine kan dette skyldes mangel på vaeske, akkurat som fyllesyke ofte er et utrykk for dehydrerin­g. Det samme gjelder tretthet og utmattelse. Og hvis du mangler vaeske, vil det ofte gå ut over konsentras­jonsevnen og gjøre deg litt sløv.

• Smører slimhinnen­e

Vaeske holder også slimhinnen­e dine sunne og hele, slik at de kan bekjempe infeksjone­r.

• Renser tarmene

Dette gjelder også for tarmsystem­et – det trenger nok vaeske for å kunne utnytte kostfibren­e i maten, noe som igjen hjelper til med å føre det du spiser gjennom tarmene.

 ??  ?? GURGLENDE INNTAK: En tommelfing­erregel er at du trenger to liter vaeske hver dag .
GURGLENDE INNTAK: En tommelfing­erregel er at du trenger to liter vaeske hver dag .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway