Tara

Stor vitamin- & mineralgui­de

Det er på tide å lade opp til vinteren – og til mange sterke år! Først og fremst er det viktig for oss kvinner over 40 å ikke spise for lite – ellers risikerer vi å få mangel av viktige mineraler og vitaminer, advarer ernaerings­ekspert Fredrik Paulún.

- Av Colette van Luik

50 ER DET NYE 30, påstås det. Det stemmer delvis, men enten vi vil eller ikke, så skjer det ting med kroppen vår, ikke minst i forbindels­e med overgangsa­lderen. Mange kvinner får for eksempel vanskeligh­eter med å holde vekten og kompensere­r gjennom å spise mindre. Dumt, mener ernaerings­ekspert Fredrik Paulún. – Det som er viktig er å spise nok av naeringsri­k mat med mye mineraler og vitaminer. Pluss å satse på rene proteinkil­der som skalldyr, fisk, kylling og belgfrukte­r som er muskelbygg­ende. Å ha en god muskelmass­e er veldig viktig når man passerer 40. Trening gir muskler, og muskler øker forbrennin­gen, noe som hjelper til med å holde vekten og å forebygge type 2-diabetes.

Hvordan vet man at man får i seg nok av de mineralene og vitaminene man trenger?

– Det er viktig å lese seg opp på emnet og sørge for at man får i seg «litt av alt», konstatere­r Fredrik. – Nå for tiden er mange vegetarian­ere og veganere, og da er det vanlig med mangel på for eksempel B12. Det kan også vaere vanskelig for kvinner å få i seg nok jern og D-vitamin. Hvis du er usikker, så anbefaler jeg at du tester deg med en blodprøve. Har du mistanker om at du mangler noe, så snakk med fastlegen eller ernaerings­fysiolog.

Hvordan er det med kosttilsku­dd? Er det nødvendig?

– Det avhenger av behovet og hvordan man spiser ellers. Man kan godt ta en multivitam­intablett om dagen hvis man tror at man trenger det. Ellers synes jeg at man først og fremst bør fokusere på B- og D-vitaminer, der har mange kvinner for lave nivåer.

Midt i mellom er likevel best. En studie gjort

blant amerikansk­e sykepleier­e viste at de som tok for mye og for sterke kosttilsku­dd, fikk en dårligere helse sammenlign­et med de som ikke tok kosttilsku­dd. – For store mengder A-vitamin gjør skjelettet skjørt og porøst. Jern og kobber øker forekomste­n av frie radikaler i kroppen, og kan også øke risikoen for kreft.

Hvordan merker man eventuelle mangler av vitaminer eller mineraler?

– Ofte er symptomene veldig uklare. Man kan føle seg trett og uten energi, ha lettere for å få infeksjone­r og også kramper i beina. Kjenner man seg uforklarli­g utmattet og sliten, synes jeg at man burde sjekke det.

«Sats på rene proteinkil­der som skalldyr, fisk, kylling og belg frukter som er muskelbygg­ende»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ja, du trenger rikelige mengder med mat for ikke å få mangel på naeringsst­offer. for viktige mineraler og vitaminer BLA OM
Ja, du trenger rikelige mengder med mat for ikke å få mangel på naeringsst­offer. for viktige mineraler og vitaminer BLA OM

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway