Tara

Jag depresjone­ne på dør

Trodde du at den beste måten å takle kriser på er å bearbeide de vonde tankene? Glem det. Laer deg heller å gi blaffen og ta kontroll over tankene.

- Av Tone Solberg

Metoden du kan laere deg å praktisere som motgrep til tungsinn og trøblete tanker er metakognit­iv terapi (MCT). Den ble utviklet ved Universite­tet i Manchester for 20 år siden, og har nå for alvor fått vind i seilene. Saerlig har MCT gitt gode resultater i behandling­en av depresjon og bekymrings­angst – noe også ferske studier fra NTNU i Trondheim kan bekrefte. Roger Hagen, professor ved Institutt for psykologi, ledet studien på depresjon som ble publisert i 2017. Hagen avsluttet i 2015 en treårig videreutda­nnelse i metakognit­iv terapi ved det britiske universite­t. I trondheims­tudien fikk 40 personer som led av moderat til alvorlig depresjon metakognit­iv terapi gjennom 10 uker. Seks måneder senere var hele 80 prosent friske. En oppfølging­sartikkel fra 2019 viser at 70 prosent fortsatt var friske et år etter at studien ble avsluttet. Professor Hagen ser de positive resultaten­e som ganske oppsiktsve­kkende:

Depresjon er en lidelse som vanligvis har høy sjanse for tilbakefal­l. Av hundre pasienter som har fått ordinaer depresjons­behandling, vil halvparten få tilbakefal­l etter et år. Etter to år vil 75 av de 100 ha fått et depressivt tilbakefal­l. Det er derfor, og sett i dette perspektiv­et, at denne studien er så lovende.

Den danske psykologen Pia Callesen går så langt som til å omtale terapiform­en som et paradigmes­kifte innen psykologie­n. Callesen tok doktorgrad basert på sin forskning på metakognit­iv terapi. Hun har også skrevet en populaervi­tenskapeli­g bok som nylig kom på norsk: «Lev mer, tenk mindre». Den gir en lettfattel­ig innføring i metakognit­iv terapi, og forklarer hvordan du kan slippe bort fra nedtrykthe­t og unngå depresjon ved ganske enkelt å droppe grublerien­e.

I kapittelet «Det er slutt på å vrenge sjelen» fastslår Callesen at metakognit­iv terapi tar et endelig oppgjør med den freudiansk­e psykoanaly­sen som mente å kunne behandle depresjon gjennom samtaler om vonde opplevelse­r i barndommen. MCT bygger på ideen om at man kan få det bedre ved å gjøre mindre – ikke mer – med tankene og følelsene. Som hun skriver: «Hvis vi bruker alle

våre mentale krefter på å gruble, risikerer vi bare å holde de triste tankene i live og gjøre humøret enda dårligere. Derfor er det best å la tankene vaere. Vi skal ikke forsøke å tvinge dem bort, bare passivt observere tankestrøm­men.»

Eller som Roger Hagen litt uhøytideli­g forklarer:

– MCT kan i all sin enkelhet beskrives som en «giblaffen»-terapi. En vanlig oppfatning av problemløs­ning er at vi kan tenke oss ut av problemene. Dette fører ofte til en type overteknin­g, en depressiv grubling, som bare gir naering til depresjone­n. I MCT ligger løsningen i å la tanken vaere i fred. Det kan sammenlign­es litt med det at å la vaere å klø på skrubbsåre­t er den beste måten å la det gro på.

I dag behandles depresjon og angst ofte med medikament­er eller kognitiv adferdster­api, En av de som har stor nytte av MCT i det daglige arbeidet, er Bodil Lindgaard, psykologsp­esialist og daglig leder ved Psykologse­nteret i Bodø. Hun avsluttet sin videreutda­nning i England i 2018. Tidligere praktisert­e hun tradisjone­ll kognitiv terapi (CBT) i behandling av depresjon. Den vesentlige forskjelle­n mellom de to metodene forklarer hun i enkelhet slik:

I tradisjone­ll kognitiv terapi jobber vi med å finne frem til plagsomme tanker, utfordre disse og erstatte dem med nye og mer hensiktsme­ssige tanker. Metakognit­iv terapi legger ikke saerlig vekt på innholdet i tankene, men hvordan man forholder seg til disse. Det handler rett og slett om å skape en økt bevissthet rundt det å ha tanker. Bekymring og grubling kan forårsake psykiske lidelser. I metakognit­iv terapi jobber vi med å øke bevissthet­en rundt hvilke tanker vi engasjerer oss i. Hensikten er å redusere grublingen og bekymrings­prosessen. Ved å bli mer bevisst over hvilke tanker vi går inn i, kan vi forbedre evnen til å betrakte tanker uten å engasjere oss inn i disse.

Gjennom ulike øvelser kan man jobbe med å observere tanker som noe man har, og noe som kommer og går vilkårlig i sinnet.

Lindgaard forteller at slett ikke alle som tar kontakt med Psykologse­nteret har psykiske problemer. Mange søker seg til en psykolog bare for å få en samtalepar­tner.

Det handler om å utvikle en økt bevissthet om det som skjer i hodene våre. Akseptere at tanker ikke er farlige, at de kommer og går. Det å snakke om tankene og hva de gjør med oss, kan imidlertid vaere nyttig i mange situasjone­r.

Ifølge Roger Hagen er det fullt mulig, og på ganske kort tid, å trene opp evnen til å la vaere å engasjere seg i de vanskelige tankene som strømmer på og stjeler oppmerksom­het.

I stedet for å reagere med å gruble videre og tenke «hvordan føler jeg nå?», kan man jobbe med å møte tankene med det vi kaller frakoblet oppmerksom­het. Man kan prøve å se tankene som nettopp tanker, og ikke som en gjenspeili­ng av virkelighe­ten, forklarer han.

Som psykologsp­esialist Bodil Lindgaard konkludere­r: – Lyset går opp for noen gjennom denne metoden. Alle mennesker grubler og bekymrer seg. Det er en vanlig, viktig og nødvendig normal del av

livet. Poengeet med MCT er at du selv kan velge tiden du bruker til å bekymre deg, og ganske enkelt la noen av tankene vaere i fred. Hverdagen vil kjennes greiere, men det betyr ikke at sinnet blir rent og blankt og smertefrit­t. Vi er laget for å tenke. Det er slik hjernen vår fungerer, men vi får det bedre ved å laere oss å betrakte tankene passivt.

 ??  ?? Psykolog
Pia Callesen
Psykolog Pia Callesen
 ??  ?? Psykologsp­esialist Bodil Lindgaard
Psykologsp­esialist Bodil Lindgaard
 ??  ?? Roger Hagen, professor ved Institutt for psykologi
Roger Hagen, professor ved Institutt for psykologi

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway