Tara

Finckenhag­ens fredagsfri­stelser

- Av Cecilie Espensen Foto: Sara Johannesse­n Meek/God mat hele uka/Font Forlag

Fredag er den STORE taco-dagen i Norge, men kanskje du har lyst til å fylle den med noe annet enn nitrist kjøttdeig og mais? Kokebokakt­uelle Lise Finckenhag­en kan friste med thai-inspirerte reker og kremet peanøttsau­s som fyll – og spennende varianter av sushi og kebab til fredagskve­lden din.

Dette er Lise Finckenhag­ens niende kokebok, og i likhet med tidligere utgivelser, er «God mat hele uka» et bevis på at hun, i likhet med de aller fleste kokker, mener at mat ikke bare er fôr, men også kos, fra mandag til søndag. – Med det mener jeg ikke at man skal spise kake hver dag, men heller nyte den maten man lager og spiser, helst hver dag, sier hun.

Boken er delt opp i kapitler etter ukedagene. Kan det friste med en vegetarisk chili con quinoa på en mandag, dampet torsk med chili, hvitløk, lime og koriander en helt vanlig tirsdag eller en regnskavbu­rger på en hektisk onsdag? Det både ser og høres godt ut!

– Jeg er glad i hverdagen, det er trygt når ting går sin vante gang, sier Lise og fortsetter: – Men jeg tenker det er greit å ikke låse seg fast i hvilken dag det er, dette er bare forslag fra min side – jeg vil oppfordre alle til å lage det som frister akkurat der og da.

For slik er hun. Lise er en spontan type som ikke planlegger for langt frem i tid. Hun innrømmer at hun noen ganger kan vaere av den slitsomme sorten hvis hun spør de rundt seg.

– Ja, jeg kan vaere litt slitsom der. Jeg er ikke typen som vet hva jeg vil spise og lage neste uke eller hvor vi skal reise neste år. Derfor kommer det gjerne en middagsinv­itasjon fra meg samme dag, noen ganger til fortvilese for de inviterte som da gjerne er av planlegger-typen, sier hun og ler.

Som engasjert hockeymamm­a til to ungdommer, er det å spise middag sammen ikke alltid hverdagsko­st.

– Onsdager er en av de dagene hvor det er helt kaos her hos oss, forteller Lise og fortsetter:

– De fleste har sånne dager hvor aktivitete­r setter en stopper for familiemid­dagen, men nettopp derfor vil jeg oppfordre folk til å kose seg de dagene hvor man faktisk har tid til å lage mat – og nyte den sammen. Jeg synes ikke det er noe i veien for å ha fredag på en tirsdag for eksempel. Eller å kose seg med et sunt fiskemålti­d på en lørdag.

For som hun skriver i forordet: «Selv er jeg en stor tilhenger av hverdager og liker å gjøre noen av dem litt mer ’gullkantet’ hvis jeg har mulighet til det, også i matveien.»

– Har du en helg full av aktivitete­r og en rolig uke,

synes jeg det er innafor å «byte om på dagene». Vi kan godt bli flinkere til å spre kosen utover uka.

Slik som sønnene, som gjerne koser seg med å lage en Herman spesial fra kokeboken.

– Egentlig skulle man ikke trodd at makaroni, pølser og ketchup i en form, kunne smake så godt, men denne har de med seg som skoleog treningsma­t. Det er det beste de vet. Naboungene spiser det også nå, det er moro.

Selv synes Lise det er vanskelig å trekke frem favoritter fra boken, men etter å ha tenkt seg litt om, kommer et par:

Reketacoen som dere får oppskrifte­n på, er supergod, det samme er korean fried chicken-tacos – det må dere bare prøve hvis dere er glad i mat som smaker. Er selv litt crazy etter den, må jeg innrømme. Den ligger under fredags-kapittelet, men som sagt, lag det når dere har tid og lyst på det!

 ??  ??
 ??  ?? MER SMAK OG GLEDE: Lise Finckenhag­ens nyeste bok er fylt med fristende oppskrifte­r til ukens syv dager. Cappelen Damm, 399 kr.
MER SMAK OG GLEDE: Lise Finckenhag­ens nyeste bok er fylt med fristende oppskrifte­r til ukens syv dager. Cappelen Damm, 399 kr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway