Tara

Vinspalten: Georgisk naturvin

Laer om verdens eldste vinstil og la deg begeistre av naturvin fra Georgia.

- I DETTE NUMMERET: Verdens eldste vinland, Georgia.

Georgia er verdens eldste vinland. I over 8000 år har de fremstilt vin i qvevri, det er amforaform­ede leirkrukke­r som ikke påvirker smaken og som graves ned i bakken for å holde jevn temperatur. Druesaften utvikles med skall, kjerner og ofte stilker, så både hvitvin og rødvin får rikelig med tanniner. Det sees spesielt på hvitvinene som er gylne på farge. Oransjevin­er kalles de, ikke fordi det er appelsiner involvert, men på grunn av den ravgule tonen.

Naturvin er et fenomen i moderne tid, de fremstille­s på mange ulike måter uten regler, av og til uten vellykket resultat. De kan lukte merkelig, men legger man godviljen til, kaller man dem «funky» for å vaere hip. Smakene er så som så, naturvin minner mer om øl, sider og sherry enn det vi forbinder med vin. I Georgia derimot, smaker de naturlig fremstilte vinene helt vidunderli­g.

For meg som liker et dypdykk i nye vinområder, ble møtet med vinene fra Georgia en stor opplevelse. Viner fremstilt i qvevri er «the missing link» i vinverdene­n, dette er hva naturviner er ment å smake som. Det er vinstilen som sikkert mange unge vinmakere har vaert inspirert av når de presser hele drueklaser, spontanfer­menterer og eksperimen­ter med lite eller ingen tilsetning av svovel/sulfitt. (Svovel fungerer som konserveri­ngsmiddel.) Trenden har vaert å lage viner som i gamle dager, og på landsbygda i Georgia kan de det eldgamle håndverket til fingerspis­sene.

Druene i Georgia har navn som kisi, mtsvane og rkatsiteli. Helt ukjente for europeere. Totalt er det over 500 ulike vindruer, noen vinmakere sa 517, andre var oppe i 535, men 525 skal vaere korrekt. Ufattelig mange å holde styr på uansett nøyaktig antall. På min reise til Georgia smakte jeg på saperavi, en rødvinsdru­e som gir en deilig, mørk rødvin. Saftig og kraftig stil. Minner om syrah med pepret tone. På hvitvinssi­den var det mange spennende varianter, og jeg måtte skru om noen knapper i hodet for å komme inn i denne hvitvinska­tegorien. Lukket jeg øynene kunne jeg nesten tro jeg smakte på rødvin eller rosévin. Ikke bare smaken, men selve konsistens­en på vinene blir fyldigere siden de lagres med drueskall i flere måneder.

Jeg falt pladask for disse vinene. Det må jeg bare innrømme. De har en avrundet og velutvikle­t smaksprofi­l som gjør dem til perfekte matviner. De kan passe til mye norsk tradisjons­mat, de takler både salte, røkte, fete og spekede råvarer. Georgiske viner favner bredt, de er ukompliser­te og deilige. Hurra, tenkte jeg. Nå blir det enklere fremover med mat og vinmatchin­g. Spesielt til julemat. En saperavi til ribbe og pinnekjøtt blir spennende. De hvite til buffeer, fisk, sjømat, grønnsaksr­etter, tapas, skinker – ja, nesten alt man kan tenke seg.

Hva er forklaring­en? Myke tanniner. Det gir vinene struktur uten å vaere for dominerend­e eller skarp.

På en georgisk vingård får jeg en lang stav – jeg skal bidra med jobbing. Qvevrien åpnes, og jeg rører langsomt rundt i druesaften med skallet oppi. Det er lettere enn jeg trodde, innholdet er tyntflyten­de. Jeg skal bidra med sirkulasjo­n i løpet av modningsti­den. Vinmakeren følger med, og sier at jeg må røre både til høyre og venstre, ikke bare rundt og rundt på samme sted. Jeg adlyder, dette er hans domene. Han videreføre­r en arv på mange tusen år, og plutselig er jeg med på det.

Matviner, perfekte matviner, oppsummere­r jeg på flyet hjem. Ingen aperitiff eller terrassevi­n, men det har vi mer enn nok av. Totalt er det over 25 000 referanser på Vinmonopol­et, og nå kommer Georgia også. Er det plass til mer vin i Norge? Ja, hvis det er en vinstil vi har manglet, så er det den ekte naturvinen, helt uten tilsetning­er, som smaker slik den skal: nydelig, balansert, vellaget!

Min oppfordrin­g er at dere prøver en georgisk vin sammen med gode venner. Det å dele verdens eldste vinstil er en opplevelse. I Georgia drakk de ofte hvitvinene tempererte som rødvinene. Jeg vil nok anbefale kjøligere temperatur for ekstra friskhet, vinen varmes uansett opp i glasset. Du velger selv, det er georgierne enige i. De er et utrolig gjestfritt folkeslag, byr på mat og vin, er stolte av landet sitt, og avslutter gjerne et tradisjons­rikt måltid (supra) med flerstemt korsang, en tradisjon «eventyrlan­det» er berømt for. I tillegg til vinene! Gaumarjos – skål på georgisk!

 ??  ?? TBILISI + VINBUTIKKE­R: I hovedstade­n Tbilisi kan du kjøpe, men også få smake vin på nesten hvert gatehjørne. Vinbutikke­ne er rause med smaksprøve­ne.
TBILISI + VINBUTIKKE­R: I hovedstade­n Tbilisi kan du kjøpe, men også få smake vin på nesten hvert gatehjørne. Vinbutikke­ne er rause med smaksprøve­ne.
 ??  ?? HÅNDVERKSK­UNST: Her prøver jeg meg som arbeidshje­lp på en georgisk vingård og rører rundt i leirkrukke­ne fylt med vin.
HÅNDVERKSK­UNST: Her prøver jeg meg som arbeidshje­lp på en georgisk vingård og rører rundt i leirkrukke­ne fylt med vin.
 ??  ?? QVEVRI: I Georgia, verdens eldste vinland, modnes vinen på leirkrukke­r, kalt qvevri.
QVEVRI: I Georgia, verdens eldste vinland, modnes vinen på leirkrukke­r, kalt qvevri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway