Tara

Bli med til Georgia

Ved Silkeveien, i hjertet av Kaukasus, midt mellom Europa og Asia, ligger en destinasjo­n klar til å oppdages: Georgia – en av verdens eldste sivilisasj­oner.

- Av Gunnhild Bjørnsti Foto: Gunnhild Bjørnsti og Getty Images

Georgia. Den tidligere Sovjet-staten ligger mellom Svartehave­t og Det kaspiske hav og grenser til Russland i nord, Aserbajdsj­an i sørøst, Armenia i sør og Tyrkia i sørvest.

Tbilisi er hovedstade­n i Georgia, en sjarmerend­e og vennlig by, perfekt for storbyferi­e eller utgangspun­kt for en rundtur. Sentrum består av en moderne og en gammel bydel, og man går fra det ene området til det andre. Tbilisi er akkurat passe stor, med liv i gatene og god stemning, og liten nok til at man får oversikt. Prisene er lave, man får mye for pengene og byen oppleves trygg.

Kultur. En god start er å begynne oppholdet i hovedgaten Shota Rustaveli for å orientere seg, kjenne på atmosfaere­n og oppdage bygninger i middelalde­rsk, neoklassis­k og sovjetisk stil. Her er utendørska­feer, forretning­er og mange spennende museer. Skal du velge ut ett, er Georgian National Museum det viktigste. Her gis en god innsikt i Georgias historie og har en fantastisk samling av eldre smykker.

Shopping og vin. Georgia ble selvstendi­g i 1991 og er en i en rivende utvikling. Det vises på alle forretning­ene, med Zara, H&M og Burberry i spissen, men også mange lokale designere og småbutikke­r som selger egenprodus­ert håndverk. Vinbutikke­ne finnes på hvert gatehjørne, og de serverer smaksprøve­r.

Kirkebesøk. Georgierne er kristne, georgisk-ortodokse, og ekstra stolte av kirkene sine. De finnes over hele byen, så ta en titt innom en av kirkene dere passerer og studer vakre ikonmaleri­er. Eller spør etter de kjente Sameba- og Sioni-katedralen­e.

Rimelig helsejuice. Blir dere tørste på byturen, kjøp et stort glass ferskpress­et granateple­juice. Et typisk bybilde i Tbilisi

FOLKELIV:

 ??  ?? VARME KILDER: Unn dere et varmt bad med såpeskrubb og massasje i sulfurbade­ne i gamlebyen. Bygningene nede ved elven er lett g jenkjennel­ige med kupler som tak.
TBILISI: Dette er hovedstade­n i Georgia, og er perfekt for storbyferi­e.
VARME KILDER: Unn dere et varmt bad med såpeskrubb og massasje i sulfurbade­ne i gamlebyen. Bygningene nede ved elven er lett g jenkjennel­ige med kupler som tak. TBILISI: Dette er hovedstade­n i Georgia, og er perfekt for storbyferi­e.
 ??  ??
 ??  ?? VIN + MAT: De georgiske vinene har myke tanniner og er svaert matvennlig­e. Noma, kåret til verdens beste restaurant, serverer georgiske viner.
VIN + MAT: De georgiske vinene har myke tanniner og er svaert matvennlig­e. Noma, kåret til verdens beste restaurant, serverer georgiske viner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway