Tara

På tur i de italienske dolomitten­e

De berømte dolomitten­e i Nord-Italia er fantastisk vakre. Her kan du gå eller sykle turer som passer for ditt nivå. I tillegg kan du nyte spa og spise uforglemme­lig mat og drikke lokal vin, noe som g jør det til et perfekt reisemål. På toppen av fjellet k

- Tekst og foto: Anders Pihl

Bare se på det! For noen fjell, roper jeg. – Ja, men snu hodet. Sjekk bak deg, svarer personen som sitter ved siden av meg på bussen. Vi ender nesten opp med å skalle inn i hverandre når vi snur oss rundt for å se på det idylliske landskapet. Å reise med buss gjennom Val Rendena-dalen i de nord-italienske Dolomitten­e betyr at du nesten risikerer nakkesleng for å få med deg alt dalen har å tilby. I dette området er Dolomitten­es berømte taggete fjell slående vakre og imponerend­e. I dag skal vi lenger inn i dette fjellområd­et enn vi har vaert tidligere. I landsbyen Carisolo svinger bussen inn i den smale sidedalen Val Genova, som også kalles fossenes dal. Vi forstår hvorfor når bussen stopper ved enden av veien i 900 meters høyde. Vi kan gå rett ut og beundre de mektige Nardi-fallene fra parkerings­plassen. Granskogen er tett og stille rundt oss. Arrangøren av denne dagsturen deler ut sykkelhjel­mer og peker på et kart:

– Se her, på den stiplede linjen. Vi skal opp til 1600 meter til høysletten Bedole, sier han. Selv er jeg ikke i den aller beste formen, og kjenner litt på angsten med tanke på høydeforsk­jellen. 700 meters stigning? Vil jeg vaere i stand til å takle det? Først når arrangøren laster syklene av fra varebilen, slutter jeg å bekymre meg. Det viser seg å vaere helt nye og kraftige el-sykler.

Med lett summende elmotorer tråkker vi opp den kronglete og svingende veien gjennom Val Genova i Adamello Brenta nasjonalpa­rk uten for store problemer.

At Brenta-området har stått på UNESCOs verdensarv­liste siden 2009, sier litt om hvor unik natur man kan se her. Her finnes både hjort og bjørn i den

tette barskogen, men de er ikke å se. Vi passerer små landsbyer og rasteplass­er, og utsikten blir vakrere desto høyere opp vi kommer.

Blomsteren­gene her oppe ser ut til å vaere skapt for familien von Trapp i «The Sound of Music». Flere fosser kaster seg ned fra fjellsiden­e og en strøm av turkisskim­rende vann slynger seg gjennom dalen. Uten det ville ikke postkortet vaert komplett.

Etter et par timer ankommer vi destinasjo­nen vår, den høytliggen­de Bedole-sletten. Vi stopper for en lengre pause. Det tar nemlig litt tid å fordøye synsinntry­kkene fra dette stedet. Her oppe er nesten alt du ser som tatt ut av et eventyr. Brune hester med blond man beiter fredelig, omgitt av nådeløse 3000 meter høye fjell. I horisonten kan vi skimte den største isbreen i de italienske alpene, Ghiacciaio della Adamello – hele 18 kvadratkil­ometer stor. Det føles litt som å vaere våken i en drøm.

På ettermidda­gen drar vi tilbake til Madonna di Campiglio, der hotellet vårt ligger. Madonna di Campiglio ligger 1500 meter over havet, midt i den italienske alperegion­en Trentino. Ferieanleg­get er omgitt av fjell og taubaner i alle retninger, med turstier som går i forskjelli­ge høyder. De som har et ønske om å gå høyt over tregrensen trenger bare å ta en taubane til ønsket høyde.

SYKKELTURE­N I VAL GENOVA blir ikke det eneste eventyret i dag. På ettermidda­gen tar vi en kortere tur i Vallesinel­la, en dal som nås direkte fra Madonna di Campiglio. Bare 11 kilometer å gå med moderate høydeforsk­jeller gjør stien Giro delle Cascate di Vallesinel­la populaer. Turen går til Monte Spinale-fjellet, og på veien passerer vi enda flere fosser. Fossefalle­ne i Vallesinel­la skyter ut fra forskjelli­ge avsatser og retninger gjennom granskogen.

Vi kommer tilbake fra Vallesinel­la i skumringen, og det er på tide med en aperitiff for den lille gruppen vår. Apericena er en helt fantastisk oppfinnels­e. Det betyr ganske enkelt å slå sammen aperitiffe­n med en lettere middag. Drinker og vin serveres sammen med forskjelli­ge småretter. I den lille buffeen finner vi lokale Trentino-viner, som den berømte Teroldego, også kjent som «drageblod», Spressa delle giudicarie – en ost laget kun av melk fra området, samt grappa og honning.

I løpet av vår apericena oppstår det en diskusjon om hvilke fjell som er de vakreste i verden. Etter diverse fjellforsl­ag kommer vi til at få fjellområd­er er som Dolomitten­e, de er rett og slett noe helt eget. Vi hever glassene våre med Teroldego: Skål for verdens vakreste fjell!

DEN PÅFØLGENDE

kvelden spiser vi enda bedre. Vi drar til Il Gallo

Cedrone, en restaurant som ryktes å vaere blant de beste i Trentino-regionen. Som forventet får vi et førsteklas­ses måltid, inkludert restaurant­ens ravioli med blåmuggost og andemousse. Lille Madonna di Campiglio har kun 700 fastboende innbyggere. Men byen har ikke mindre enn tre restaurant­er med Michelin-stjerner. I tillegg til en hel rekke flotte kroer og puber. Med natur, mat og vin i en gudsbenåde­t klasse, mangler det bare musikk for å gjøre helheten komplett. Heldigvis er vi i

Madonna di Campiglio under musikkfest­ivalen I Suoni delle

«Det tar tid å fordøye alle synsinntry­kkene»

LITT HISTORIE

De spisse fjelltoppe­ne i Dolomitten­e er et resultat av at fjellet en gang var et gammelt korallrev liggende på et undervanns­platå av lavastein. Lavasteine­n er erodert bort, mens de forkalkede korallreve­ne gjennom millioner av år har blitt presset stadig høyere over havet av bevegelsen­e til kontinenta­lplatene. Dette er forklaring­en på at toppene her er omtrent like høye, ca. 3000 meter.

Dolomiti. Denne årlige festivalen pågår i et par sommermåne­der på forskjelli­ge steder Trentino, og ikke minst i Val Rendena. Hvert år kommer flere store navn innen klassisk musikk hit. Festivalen­s avslutning­skonsert finner sted på et overrasken­de tidspunkt. Om kvelden tar jeg taubanen opp på Monte Spinale og tar inn på Rifugio Stoppani, en fjellstue som befinner seg svimlende 2500 meter over havet. Vekkeklokk­en min ringer kl. 4, og frokostser­veringen har allerede åpnet. Jeg får i meg en varm kopp kaffe og en nybakt cornetto før jeg går ut i mørket. Her er lommelykt et must.

TIL Å BEGYNNE MED SER JEG BARE SILHUETTER og hører kun stemmer. Men snart ser jeg lysene fra hundrevis av fakler opp skråningen. Vi er alle på vei til daggry-konserten, for flere er dette festivalen­s årlige høydepunkt. Stien som funksjonae­rene hjelper oss med å finne i mørket, fører til en liten senkning i det karrige alpelandsk­apet. Akkurat idet solens første stråler treffer orkesterle­der Mario Brunellos cello, begynner han konserten med Adagio fra Konsert for to celloer av Bach. Musikerne fra Kremerata Baltica-symfoniker­ne står bak ham. Etter Bach følges konserten opp med stykker av både Mozart og Tsjaikovsk­ij. Trenger jeg å si at det ble en konsert jeg sent vil glemme? Og et verdig punktum på reisen til Dolomitten­e.

 ??  ?? LETT PÅ FOT: Fra Madonna di Campiglio er det enkelt å ta taubanen opp til de høyere høydene.
LETT PÅ FOT: Fra Madonna di Campiglio er det enkelt å ta taubanen opp til de høyere høydene.
 ??  ?? HØYT TIL FJELLS: Fjellstasj­onene konkurrere­r om å ha den mest spektakula­ere beliggenhe­ten.
MAJESTETIS­K: Dolomitten­e fremheves med rette for sin dramatiske storslagen­het.
LYDEN AV DOLOMITTEN­E: I Suoni delle Dolomiti er en helt unik musikfesti­val.
HØYT TIL FJELLS: Fjellstasj­onene konkurrere­r om å ha den mest spektakula­ere beliggenhe­ten. MAJESTETIS­K: Dolomitten­e fremheves med rette for sin dramatiske storslagen­het. LYDEN AV DOLOMITTEN­E: I Suoni delle Dolomiti er en helt unik musikfesti­val.
 ??  ?? FOSSER FREM: Vallesinel­la har mengder av fossefall som stuper nedover i alpeskogen.
FOSSER FREM: Vallesinel­la har mengder av fossefall som stuper nedover i alpeskogen.
 ??  ?? DOLOMITTEN­E
Alle stedene vi besøkte i reportasje­n ligger naer hverandre i denne delen av Italia.
DOLOMITTEN­E Alle stedene vi besøkte i reportasje­n ligger naer hverandre i denne delen av Italia.
 ??  ?? LØYPE – HER KOMMER VI: Bare rundt Madonna di Campiglio er det 26 mountainbi­ke-løyper.
TILFREDSST­ILLER: Madonna di Campiglio er en behagelig base.
LØYPE – HER KOMMER VI: Bare rundt Madonna di Campiglio er det 26 mountainbi­ke-løyper. TILFREDSST­ILLER: Madonna di Campiglio er en behagelig base.
 ??  ?? EVENTYRLIG: Hestene beiter på den høytliggen­de Bedole-sletten i nasjonalpa­rken Adamello Brenta.
EVENTYRLIG: Hestene beiter på den høytliggen­de Bedole-sletten i nasjonalpa­rken Adamello Brenta.
 ??  ??
 ??  ?? OVERVELDEN­DE: Dolomitten­e byr på drømmelign­ende scenarioer fra de mange vandringsl­øypene.
TIL TOPPS: Et rikt nett av taubaner tar deg til uante høyder. Foto: Getty Images
OVERVELDEN­DE: Dolomitten­e byr på drømmelign­ende scenarioer fra de mange vandringsl­øypene. TIL TOPPS: Et rikt nett av taubaner tar deg til uante høyder. Foto: Getty Images
 ??  ?? MUSIKK PÅ HØYT NIVÅ: Avslutning­skonserten under festivalen I Suoni 500 meters høyde.
MUSIKK PÅ HØYT NIVÅ: Avslutning­skonserten under festivalen I Suoni 500 meters høyde.
 ??  ?? MED STRØMMEN: Nye solide elsykler g jør syklingen til en nytelse.
MED STRØMMEN: Nye solide elsykler g jør syklingen til en nytelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway