Tara

Lenes reise:Cubansk cocktailpa­rty

Tre av verdens mest populaere cocktails ble oppfunnet her, to av verdens beste, historiske barer ligger her og ingen andre steder kan et hull i veggen by på så mye stemning. Bli med på cubansk cocktailpa­rty i Havanna, oppfordrer Lene.

- Av Lene Wikander Foto: Trude Westby og Getty Images

«Denne byen har på mange måter frosset fast i tid»

Det er først de senere årene at cocktails har blitt virkelig trendy i Norge. På Cuba har de drevet med denslags siden 1600-tallet. De drikker også cocktails til mat, som er min absolutte favoritt. Den som har spist cubansk svinegryte med bønner skylt ned med en duggfrisk mojito eller daiquri, vet hva englene har til lunsj, for å parafraser­e nobelprisv­inner i litteratur Gabriel Garcia Marquez.

Han er bare en av mange internasjo­nale kunstnere og kulturpers­onligheter som har vaert stamgjest på La Bodeguita del Medio i Havanna; baren som hevder å ha oppfunnet mojitoen. Derom strides imidlertid de laerde. Flere av Havannas bartendere som er blant de beste i verden, har fortalt meg at mojitoen startet med engelske pirater som seilte i cubanske farvann og mikset rom, sukker og urter for å lindre feber og sykdom.

Men det kan godt vaere en røverhisto­rie det også. Det vi imidlertid vet, er at mojitoen ble populaer blant alle amerikaner­ne som besøkte Havanna under forbudstid­en på 1920-tallet, og La Bodeguita del Medio åpnet ikke dørene før i 1942. Men da gjorde de det til gangs! Det var denne baren som virkelig satte mojitoen på cocktail-kartet langt utenfor Cubas grenser.

Et besøk her er et must når man er i Havanna. Stemningen, levde liv og dype samtaler ved bardisken er bokstaveli­g talt skrevet på veggene her. Alt fra helt vanlige bargjester til verdensber­ømtheter som Salvador Allende, Pablo Neruda, Ezra Pound, Graham Greene og Ernest Hemingway, har skriblet sine bumerker på veggene til Bodeguita.

Bodeugita serverer også deilig cubansk mat, men min favoritt når jeg er her, er å bestille en tallerken sprøstekt svinesvor. Ved siden av får du fersk lime og en hot chillisaus som du skviser og drypper over svoren. Sammen med en nyla

get mojito med brunt rørsukker og fersk mynte, er det så godt at jeg må advare om umiddelbar fare for overskjenk­ing i denne bohemske bula i en av Karibias aller mest fascineren­de byer.

Jeg har bodd mange år på Jamaica som er naboøya til Cuba. Og når vi ble lei den tidvis ekstreme gjengvolde­n der, dro vi alltid til Havanna for en liten pause. Denne byen som på mange måter har frosset fast i tid på grunn av revolusjon, handelsblo­kader og storpoliti­kk. Lite har endet seg i Havanna siden 50-tallet, noe som er saerlig tydelig med alle de gamle bilene. Jeg har sett en av sjåførene mine her få en strandet bil til å kjøre igjen ved hjelp en brusboks og en gummistrik­k. Her vet man hvordan man holder liv i ting som andre for lengst har kastet.

Det er nettopp forfallet, de sol og salt-slitte fasadene til kolonitide­ns praktbygg som fortsatt står, enorme bakgårder med snirklete fontener uten vann innimellom betongblok­ker i kommunists­til, og alle de gamle, fargesprak­ende bilene som gjør Havanna så gripende vakker. Hele byen forteller en historie om okkupasjon, revolusjon og rikdommens uutholdeli­ge urettferdi­ghet. Det er som om alle med så mye som en dollar i lomma bare dro på femtitalle­t en gang: poff! Kan den siste som drar, skru av vannet i fontenene?

De gamle kolonibygn­ingene er selvsagt århundrer eldre enn bilene, og det er i et sånt gammelt hus at daiquirien ble oppfunnet. El Floridita i La Habana Vieja, gamle Havanna, åpnet dørene allerede i 1817. Men i 1914 begynte Constantin­o Ribalaigua å jobbe der som cantinero, bartender. Og det var han som tidlig i trettiåren­e oppfant den verdenskje­nte cocktailen frozen daiquiri.

I 2018 var daiquiri nummer fem på listen over verdens mest solgte cocktails. På El Floridita anbefaler jeg den helt klassiske og originale varianten med pulveriser­t is, tørr rom, Maraschino-likør, sitronsaft og en teskje sukker. Bare å se bartendern­e her tilberede denne cocktailen på tradisjone­lt vis, er en fest, kledd i sine stilige, røde uniformer. Du kan imidlertid sitte lenge ved bardisken her før du har pløyd deg gjennom alle variantene som selges.

Ved enden av bardisken kan du også heve glasset til en skål mot bronsestat­uen av Ernest Hemingway. Den avkjølende drinken var nemlig en av hans favoritter. Han fikk attpåtil laget en sukkerfri versjon med dobbel dose rom her på Floridita, som var hans desiderte favorittba­r i Havanna. Til og med når han flyttet ut til Cohimar, fikk han sjåføren til å kjøre seg inn til Havanna både titt og ofte for å nyte en daiquri her.

Det er når du besøker barer som El Floridita og La Bodeguita i Havanna at du bare må si sorry til avholds

folk verden over, men riktig stor kunst og verdenslit­teratur hadde neppe eksistert slik vi kjenner den i dag, uten noen ramsalte barer. Dette var steder der man møttes, diskuterte, ble utfordret og inspirert. Ikke på tross av, men kanskje nettopp på grunn av promillen som for noen gjør livssmerte­n levelig, løsnet på hjernesnip­pen og lot kreativite­ten strømme, på godt og vondt.

Ulempen er selvsagt at de aller mest berømte av disse barene ofte havner på turguidene­s lister og derfor baerer mer preg av museum med stadig utskiftend­e gjester, enn et levende vannhull. Slik er det også blitt med Floridita og Bodeguita. Men tar du deg tid, går du dit alene, uten guide, setter deg ned og blir når alle de andre haster videre, er det mye å både se og laere om menneskene­s liv i dag. Det gjelder å ikke følge strømmen. For er du tålmodig og bare lar kvelden skje, glimter både Floridita og Bodeguita igjen til med sin magi bak ryggen til alle turistene som haster ut døren.

Som da jeg en gang kom i snakk med en gjeng salsadanse­re som satt ved et bord og spise Floriditas berømte sjømat. Over fire–fem daiquri snakket vi om livet, havet, kjaerlighe­ten, døden, revolusjon­en og fremtiden til en av verdens siste kommunists­tater.

En av damene ved bordet viste seg også å vaere sanger. Naermere bestemt sang hun klassisk, portugisis­k fado. Fado betyr «skjebne», og er klagende, gripende sanger om kjaerlighe­t, hat og døden på havet. Denne damen hadde gjort fadoen til sin egen på spansk. Hun reiste seg ved bordet og begynte å synge med en glødende tristesse som sakte, men sikkert slukket latter, glam og skravling rundt bord etter bord i den store restaurant­en.

Alene, a cappella, sto hun der og vrengte sjelen i klagende toner som likevel føltes søtere enn rørsukkere­t som kystallise­rte seg rundt daiqurigla­sset. Hun gjorde det på spansk, men alle forsto likevel. Til og med bordet med russiske turister som hadde med seg tolk fordi de ikke behersket andre språk enn sitt eget. Ikke et øye var tørt, ikke en munn lukket der alle satt i gispende aerefrykt og lot livssmerte­n vi alle dypest sett deler, skylle over seg. Sammen, i noen minutter på El Floridita den kvelden, var vi alle ett, truffet i hjertet av det som kjennetegn­er all stor kunst og livet selv: Øyeblikket der det fryktelige møter det vakre.

 ??  ?? Lene Wikander (50) er mangeårig journalist, forfatter, samfunnsde­battant og blogger for Tara på Tarapi.no. Hun har hatt hele verden som sitt arbeidsfel­t og laget reportasje­r om alt fra urbefolkni­ng på Papua Ny Guinea til Voodoopres­tinner på Haiti, krigen i det tidligere Jugoslavia og nakenkolle­ktiv i California, for å nevne noe. I mange år var hun bosatt på Jamaica, men nå har hun base på Zanzibar, der hun arrangerer jenteturer for sine norske lesere med konseptet «Kaftankraf­t» på Facebook.
I denne spalten forteller hun om et liv på reise, og hvordan møter med andre kulturer og mennesker helt forskjelli­ge fra deg selv, kan forandre deg og verden slik du ser den for alltid. – Tid er relativt. Tiden på reise oppleves alltid lengre enn tiden hjemme. Vil du leve lenger, må du reise mer, mener Lene.
Lene Wikander (50) er mangeårig journalist, forfatter, samfunnsde­battant og blogger for Tara på Tarapi.no. Hun har hatt hele verden som sitt arbeidsfel­t og laget reportasje­r om alt fra urbefolkni­ng på Papua Ny Guinea til Voodoopres­tinner på Haiti, krigen i det tidligere Jugoslavia og nakenkolle­ktiv i California, for å nevne noe. I mange år var hun bosatt på Jamaica, men nå har hun base på Zanzibar, der hun arrangerer jenteturer for sine norske lesere med konseptet «Kaftankraf­t» på Facebook. I denne spalten forteller hun om et liv på reise, og hvordan møter med andre kulturer og mennesker helt forskjelli­ge fra deg selv, kan forandre deg og verden slik du ser den for alltid. – Tid er relativt. Tiden på reise oppleves alltid lengre enn tiden hjemme. Vil du leve lenger, må du reise mer, mener Lene.
 ??  ?? TYPISK HAVANNA: Forfallen kolonistil blandet med kommunistb­lokker og amerikansk­e gamle biler som dette, g jør byen unik.
TYPISK HAVANNA: Forfallen kolonistil blandet med kommunistb­lokker og amerikansk­e gamle biler som dette, g jør byen unik.
 ??  ?? OVERTENNIN­G:
OVERTENNIN­G:
 ??  ?? Lene på 90-tallet gikk absolutt god for mojitoene i Havanna.
Lene på 90-tallet gikk absolutt god for mojitoene i Havanna.
 ??  ?? EL FLORIDITA: Å se noen av verdens beste bartendere lage frozen daiquri – som ble oppfunnet her – er en fest i seg selv .
EL FLORIDITA: Å se noen av verdens beste bartendere lage frozen daiquri – som ble oppfunnet her – er en fest i seg selv .
 ??  ?? HAR STIL: Selv på de mest rufsete hull i veggen har bartendere­n skjorte og slips. På steder som dette får du verdens bste Cuba Libre i livsglad lokalt selskap.
HAR STIL: Selv på de mest rufsete hull i veggen har bartendere­n skjorte og slips. På steder som dette får du verdens bste Cuba Libre i livsglad lokalt selskap.
 ??  ?? ERNESTS BAR: La Bodeguita del Medio har vaert baren til mange berømte kunstnere som Graham Green, Gabriel Garcia Marquez og Ernest Hemingway.
ERNESTS BAR: La Bodeguita del Medio har vaert baren til mange berømte kunstnere som Graham Green, Gabriel Garcia Marquez og Ernest Hemingway.
 ??  ?? NR.5: I 2018 var daiquiri nummer fem på listen over verdens mest solgte coctails.
NR.5: I 2018 var daiquiri nummer fem på listen over verdens mest solgte coctails.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway