Tara

Spaltist: Björg Thorhallsd­ottir

Livets skole g jør deg klokere, skriver Björg denne gangen. Hva kan vi g jøre annerledes neste gang? Vi får mange muligheter til å spørre oss selv om dette.

-

Livet er ikke lett, det vet vi alle. Det er alltid noe som skjer. Du tror hele tiden at det skal komme en perfekt dag – i morgen. Men den kommer aldri, for det skjer hele tiden noe uventet som ødelegger idyllen. Det er fordi at da du ble født, ble du samtidig innmeldt i livets skole. Og livet blir lettere om du klarer å se på alt det vonde og vanskelige som skjer, som en leksjon i livets skole som gjør deg klokere. Da blir livet lettere å baere.

Hver gang det skjer noe som gjør deg vondt, kan du tenke: hva kan jeg gjøre annerledes neste gang, for å få et annet utfall. Om du har vaert uenig med noen, tenk at fordelinge­n alltid er 50–50. Hva er den 50 prosenten du kunne gjort annerledes? Kunne du satt tydeligere grenser, eller vaert mer undrende i kommunikas­jonen? Var du flink nok til å se det fra den andres side? Ivaretok du din egen integritet? Hva vil du gjøre annerledes neste gang?

Hvis du ser på gamle mennesker, hender det at noen av dem som har vaert mest påståelige og hardhudet, endrer seg mest. Og så sier menneskene rundt dem «ja, hun var så bitter og hard, men nå har hun blitt slik en nydelig gammel dame».

Det er mennesker som virkelig har laert av livets skole, som har erfart at livet leves best uten for høye forventnin­ger.

Etter hvert som årene går blir de mer og mer overrasket og glad når livets lyse øyeblikk uventet dukker opp.

De har laert å ikke ta ting så alvorlig, for enten går det bra eller så går det over.

Og at det ikke er slutt før det blir en happy ending – og de har laert at de selv bestemmer om det blir en happy ending – eller ikke.

Men det som er fantastisk er at man trenger ikke å bli en gammel kone eller mann for å komme dit. Vi kan komme dit når vi vil, når vi bestemmer oss for at vi vil ha flere gode avslutning­er i livet vårt.

Det finnes noen magiske setninger for å få dette til:

Jeg elsker deg – jeg er glad i deg – jeg setter pris på deg.

Jeg ser deg.

Unnskyld!

Sammen med vissheten om at det å gå gjennom livet med å vaere bitter på en annen person, er som å jevnlig drikke gift selv, for så å tro at den andre skal dø av det.

Livets skole slutter aldri, men du bestemmer selv hvor mye du vil laere i den.

Om du alltid spør deg selv, «hva kan jeg laere?», når livet går deg imot, klarer du alltid å snu noe negativt til noe positivt – og det blir lettere å leve. Den korte stunden vi er her!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway