Tara

Spaltist Tove Nilsen

«Jekk deg ned, din jaevla lesbe!», overhørte Tove en vakker høstdag da hun passerte skolen i nabolaget. Maktspråke­t de unge guttene brukte da de ropte etter en jente, fikk henne til å undre seg over hvor dette kommer fra.

-

Det var en av de siste oktoberdag­ene med sol fra skyfri himmel. Dagen var mildest talt fargesprak­ende, rød villvin på uthusvegge­n, svarttrost i rognebaert­reet og en branngul lønn som ennå ikke hadde mistet bladene.

De mørke regnvaersd­agene kommer tidsnok. Denne dagen er for fin til å sitte ved skrivemask­inen, bestemte jeg og suspendert­e slavedrive­ren som bor inne i meg. Bakerst i skapet med henne! Fram med hun som ikke er redd for å skulke og som vet å nyte stjålen frihet og ubekymrete stunder.

Som sagt, så gjort. Jeg ville gå en lang skogstur, men først stakk jeg innom naermeste handlesent­er og kjøpte meg både leppestift og neglelakk. Kvinner 50 pluss gjør lurt i å sminke seg diskré, røde lepper kan få deg til å se eldre ut, leste jeg nylig. Bakerst i skapet med det rådet! Jeg testet øyeblikkel­ig kjøpet og gikk videre med knallrøde lepper og stigende humør. Livet er for kort til å bekymre seg om alt man ikke bør gjøre fordi man er en godt voksen kvinne, tenkte jeg og kjente hvor glad jeg er for å leve i Norge på 2000tallet med den friheten det innebaerer.

Mer rakk jeg ikke å tenke, før jeg passerte en ungdomssko­le. Like ved skoleporte­n sto tre–fire unggutter, de mumlet noe etter en jevnaldren­de jente. Hun svarte ikke og da kom ropet:

– Jekk deg ned, din jaevla lesbe!

Jeg skulle ønske hun hadde snudd seg og takket for kompliment­et, det gjorde hun ikke. Lesbisk kan brukes som en hedersbete­gnelse, men jaevla lesbe er maktspråk. Jeg så på de unge guttene, forhåpentl­igvis sine mødre og fedres stolthet. Hvor kommer språket deres fra? Det er et naivt spørsmål. Jeg er vokst opp med østkantspr­åk, jeg hadde også uttrykk jeg brukte ute, aldri inne. Jeg vet hvordan det er å tøffe seg for jevnaldren­de, men innerst inne vaere en ålreit type. Det kan vaere mange motiver bak en tøff tone, alt fra skjult forelskels­e til frykt for ikke å få henge med de kuleste. Dessuten er få mer homofobe enn de som får panikk ved å kjenne sine egne skeive sider, kanskje han som ropte var livredd for å bli kalt homo.

Jeg gikk videre, i et helt annet humør. Jeg lever, som mange av oss, i det jeg tenker på som et frisinnet miljø der alle er motstander­e av undertrykk­ing og de fleste støtter Thorbjørn Egners kardemomme­lov: «Man skal ikke plage andre, man skal vaere grei og snill, og forøvrig kan man gjøre hva man vil». Likevel husker jeg alle gangene jeg har overhørt replikker som:

– Tror du hun kan vaere lesbisk? Hun ser jo ikke sånn ut, men ... (bekymret tonefall).

– Hun MÅ jo vaere lesbisk, sånn som hun ser ut (nedlatende tonefall).

– Det er greit at de lever annerledes, men de behøver vel ikke å demonstrer­e det (aggressivt tonefall).

– Man kan jo ikke noe for legningen sin (medlidende tonefall).

Som jeg skulle ønske at ordet legning kunne fjernes fra språket. Hva skal vi med et ord som skiller i stedet for å forene?

Hva skal vi med et ord som vipper faretruend­e mot gamle dagers diagnoser? Uten bakteppet av fordommer, ingen vits i å snakke om legninger. Alle kommer vi i ulike og berikende varianter. Noe Prideparad­er viser, men også blir angrepet for i ulike land. Det siste gjør at selv tilsynelat­ende uskyldig tenåringss­pråk om jaevla lesber kan virke alarmerend­e.

Alt dette tenkte jeg på mens jeg fortsatte dagens skulketur innover i skogen.

Hjemme igjen, deilig sliten, åpnet jeg pcen og googlet bøker om kvinner som elsker kvinner. Det var ikke vanskelig å finne titler, anbefaling­ene er mange og varierte. Blant annet har Skeiv.no en liste med skjønnlitt­eratur om problemfri homofili. På en annen liste fant jeg «Fargen bortenfor» av Alice Walker, utnevnt som en milepael blant norske oversettel­ser. Boka handler om de to afroamerik­anske søstrene Celie og Nettie og deres livskamp i et samfunn som holder dem nede. «The color purple» er originalti­ttelen, og det er en både fargerik og livsbejaen­de roman. Ikke minst handler den om hvordan kvinner kan forløse styrke og følelser hos hverandre. Og hvem trenger ikke det?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway