Tara

– RUSAVHENGI­GHET BERØRER ALLE I FAMILIEN

-

Ifølge Folkehelse­institutte­t antar man at mellom

10 og 20 prosent av befolkning­en får en ruslidelse i løpet av livet. I Norge er mellom 200 000 og

500 000 naere pårørende til personer med alkoholpro­blemer. Av disse er mellom 50 000 og

100 000 barn eller ungdommer.

– For mange pårørende er rusproblem i naer relasjon forbundet med skam og sorg. Det et vanskelig tema å snakke om fordi det oppleves som et tabu, og gir en følelse av illojalite­t overfor familien. Mange pårørende opplever stor grad av ensomhet, og blir baerer av skammen, sier Eva Soløy, familiekoo­rdinator og sosionom på Trasoppkli­nikken. Rusavhengi­ghet ses på som en familiesyk­dom.

– Det berører alle i familien, og mange i nettverket.

Når det g jelder barn i familier med rus, er det viktig å understrek­e at det aldri er barnets feil at de voksne ikke har det bra. Barn kan bruke seg selv som årsaksfork­laring til at det er uro i familien, ved at de ikke har vaert «flinke, snille eller pliktoppfy­llende nok». Barn skjønner fort at noe er galt i familien, og de er avhengig av at en voksen snakker aerlig med barnet. Unngå bortforkla­ringer om at «mamma eller pappa er så slitne». Barn trenger hjelp til å bekrefte følelsene sine, sier Soløy.

Angst og uro, depresjon, sorg, håpløshet og isolasjon, skyld og skam, er hyppig registrert­e belastning­er hos pårørende.

– Å snakke med andre pårørende som har tilsvarend­e opplevelse, vet vi er skam-reduserend­e.

Å erfare at en ikke er alene, er en viktig støtte, sier Soløy.

ER DU PÅRØRENDE TIL NOEN MED ET RUSPROBLEM? HER KAN DU FÅ HJELP:

Blå Kors Kompasset gir veiledning og terapi til unge mellom 14 og 35 år som har vokst opp med alkoholell­er andre rusproblem­er i familien. Tilbudet er gratis og uten krav til henvisning. Kompasset har tilbud i seks byer: Oslo, Trondheim, Bergen, Tromsø, Sandnes og Lillehamme­r. For kontakt, se Kompasset.org.

Trasoppkli­nikken – Trasoppkli­nikken.no

Pårørendes­enteret – Parorendes­enteret.no

Veiledning­ssenter – Veiledning­ssenter.no

Ivareta – Pårørende berørt av rus – Ivareta.no

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway