Tara

SPICY LAKSEMAKI

Antall: 4 ruller

-

sushiris

200 g laks

2 ss sterk chilisaus (sriracha) eller chilimajon­es

1 ts sesamolje

2 vårløk

4 noriflak ristede sesamfrø, gjerne både lyse og svarte chilimajon­es ørret- eller lakserogn avokado (kan sløyfes) soyasaus til servering syltet ingefaer til servering

Hakk eller skjaer laksen i små biter. Ha laksen i en liten bolle og rør inn chilisaus, sesamolje og finsnittet vårløk. Kle bambusmatt­en med plastfilm. Legg et noriflak på bambusmatt­en med den glatte siden av flaket ned.

Fordel et tynt og jevnt lag ris på flaket. Klem det forsiktig utover slik at hele flaket er dekket av ris. Dryss over sesamfrø. Løft opp hele flaket og vend det rundt slik at risen ligger ned på plastfilme­n (og bambusmatt­en). Legg en fjerdedel av laksen som en jevn stripe på tvers av noriflaket, litt nedenfor midten. Rull den naermeste langsiden over fyllet og rull risen videre sammen som en stram rullekake ved hjelp av bambusmatt­en. Skjaer rullen i seks til åtte biter med en fuktig og sylskarp kniv.

Med avokado: Legg avokadoski­ver på utsiden for et ekstra lekkert utseende. Skjaer en halv (renset) avokado i så tynne skiver som du klarer, skivene skal fortsatt sitte inntil hverandre slik at avokadoen bevarer formen. Løft avokadoen over på et stykke plastfilm med den pene (grønne) siden ned. Press den forsiktig ned slik at skivene glir fra hverandre og blir liggende som et lite teppe. Legg «teppet» på makirullen, eller legg avokadoen på makirullen (det viktigste er at det blir pent) slik at avokadoen fester seg til risen. Skjaer i skiver og pynt for eksempel med litt chilimjone­s og rogn. Legg skivene slik at fibrene går på tvers av sushibiten. Da blir det lettere å tygge over biten.

Bruk laks, kveite, kokte kongereker, steinbit, torsk, tunfisk, kamskjell, råreker m.m. Serveres med syltet ingefaer, soyasaus og wasabi. I Japan har alle bitene tilstrekke­lig med wasabi (grønn pepperrot) ved servering. mens i vest blander man wasabi i soyasausen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway