Tara

Se opp for alderdomme­n

Selvsagt synes snart 50 år gamle Guro Hoftun at det er kjipt med rynker og grånende hår. – Men verre er det at så få i dette landet tar alderdomme­n på alvor, sier forfattere­n av «Eldreliv».

- Av Tone Solberg Foto: Scanpix

Aldersdisk­riminerend­e, svarer hun kontant når hun blir oppfordret til å beskrive det norske samfunnet anno 2019. – Det er for mange arenaer der eldre mennesker holdes utenfor. I mange bransjer skvises de ut av arbeidsliv­et og lokkes med AFP og førtidspen­sjon fra de fyller 62 år. Dette til tross for at politikern­e stadig gjentar at vi alle må vaere forberedt på å stå lenger i jobb dersom arbeidsliv­et og landet skal gå rundt. I motsetning til USA, hvor presidentk­andidatene ved forrige valg var pluss-minus 70 år. I Norge finnes det knapt en synlig politiker over 60 år. Når en politiker runder 50 år, snakkes det ofte om å «slippe yngre krefter til». Det er jo ikke alder, men kompetanse og erfaring det skal stå på.

Engasjert og med argumenter som kommer i små fossefall, har Guro Hoftun slengt seg ned på en stol i det som må vaere en av Oslos kuleste kaffebarer. Litt beskjemmet titter hun ned på underarmer med opptil flere skrubbsår. Disse skyldes at hun trynet på en joggetur på St.Hanshaugen dagen før.

– Å miste balansen på en joggetur er kanskje også et tegn på at jeg er i ferd med å bli gammel? undrer hun spøkefullt.

Siden hun verken brakk ben eller pådro seg annen alvorlig skade, ender uhellet på en sti i parken som en munter historie om klønethet og distraksjo­n. Likevel inneholder den også noe av kjernen i den samtalen som skal føres gjennom en oppglødd formiddags­time. Ikke bare kan Guro innrømme at hun går til frisør for å farge bort de grå stripene i det lange, tykke håret, men også at noe av motivasjon­en for egen trening er å motvirke fysisk forfall. Drivkrafte­n er både estetisk og helsemessi­g begrunnet. På det området skiller hun seg ikke fra jevnaldren­de medsøstre, men Guro lukker ikke øynene for den virkelighe­ten som venter 20–30 år frem i tid. Hun siterer den franske feministen og forfattere­n Simone de Beauvoir som i boken «Alderdomme­n» beskrev denne fasen av livet som «en skammelig hemmelighe­t det er uanstendig å snakke om».

Det er helt klart lurt med både regelmessi­g trening og et sunt kosthold i håp om å møte alderdomme­n som frisk og før, men dersom

vi får leve, blir vi også eldre for hvert år som går, fastslår Guro, og fortsetter: – Det er heller ikke gitt at vi holder oss friske, til tross for iherdig innsats. Mye handler om gener – og flaks eller uflaks. Selv om den gjennomsni­ttlige levealdere­n i Norge har økt betrakteli­g, forskere fortelle at sykdommene rammer i omtrent samme alder som tidligere. Fremtidens eldre vil komme til å leve flere år med sykdom – og vaere pleietreng­ende. Bare et fåtall vil vaere like spreke som Olav Thon og dronning Sonja. Det er dette scenariet vi som er middelaldr­ende nå må ta inn over oss. Eldrepolit­ikk angår oss.

Gjennom tre arbeidskre­vende år har Guro Hoftun gjort et dypdypp i den siste etappen av livet få av oss orker å tenke på, før vi konfronter­es med den som pårørende – og etterhvert som aldrende selv. Resultatet er «Eldreliv», en bok som handler om det å vaere gammel i dagens Norge, og om å vaere pårørende. For å gi et så fullverdig bilde som mulig, har Guro reist over store deler av landet og møtt mennesker som har villet dele sin historie. Hun har også intervjuet fagfolk innen medisin, eldreomsor­g og samfunnsfo­rskning, for å kunne viderebrin­ge reelle og ganske dystre fakta. Med i persongall­eriet er profilerte gamle, som nygifte Olav Thon, hans kone Sissel Berdal Haga og psykiatrip­rofessor og Høyre-politiker Astrid Nøklebye Heiberg, men også mange andre eldre som har tanker og refleksjon­er rundt alderdom.

– For meg har det vaert vesentlig å formidle fortelling­er om det å bli gammel, forklarer hun.

– Personlige historier gjør sterkere inntrykk enn harde fakta. Håpet med boken er jo at den skal få folk til å forstå at den alderdomme­n som venter dem der fremme, angår dem.

Den mest personlige fortelling­en handler om hennes egen mamma. Hun er i dag 82 år gammel og trenger mye hjelp og støtte. Her gjelder det å finne en balanse mellom den gamles fortsatte ønske om å vise omsorg, og datterens forsøk på å overta oppdragerr­ollen og forklare at for eksempel det å gå ned i vekt også kan gjøre selve livet lettere. At et rollebytte var i ferd med å skje, skjønte Guro for sju–åtte år siden. Morens kropp hadde på det tidspunkt begynt å streike for alvor. Det var mye som feilte henne. Ikke minst hadde hun svaert vondt i armen som var brukket tvert av i et ublidt møte med betonggulv­et i svømmehall­en. Hun ringte sin datter Guro og ba henne følge henne til legen. Hun opplevde at det virket som om han ikke forsto alvoret og ikke ville lytte. Moren var sikker på at dette skyldtes at hun var så gammel og måtte finne seg i å leve med vondter.

For Guro ble dette spiren både til kommentare­r og reportasje­r i VG, hvor hun jobbet fast inntil for tre år

«Døden er en skjebne, men alderdomme­n er en parodi på livet» SIMONE DE BEAUVOIR

siden. Dette var også starten på bokarbeide­t. Motivasjon­en beskriver hun i forordet slik: «Jeg ville skrive om å vaere datteren til min mor i en tid da kroppen hennes svikter, mens hodet fortsatt er ungt. Hun som alltid har vaert den som passet på meg, trenger stadig mer hjelp. Omsorgsbyr­den mellom oss er i ferd med å forskyves.»

I dag omtaler Guro seg selv som omsorgspen­dler. Det er naer tre timer å kjøre fra leilighete­n i Oslo til barndomshj­emmet i Gol, men heldigvis er hun både frilanser og har egen hytte på Golsfjelle­t. Der kan hun sitte og arbeide i fred og ro, når hun ikke utfører de mange aerender som står på morens liste eller må følge opp legebesøk og sosiale aktivitete­r.

– Friheten som frilanser er gull verdt i en slik situasjon. Jeg har ikke en dag angret på at jeg sluttet i VG etter 19 år, selv om den økonomiske rådgiveren mente at jeg ville vaere for gammel til å få en fast jobb dersom jeg senere skulle ønske meg det. Jeg var da 46 år gammel. Hadde jeg selv vaert arbeidsgiv­er, ville jeg mye heller ha ansatt meg selv som 50-åring enn 27-åring. Jeg har et yrke hvor de fleste bare blir bedre med alder og erfaring.

Frilansliv­et har også gitt henne mulighet til å fordype seg i problemsti­llinger rundt den veldige eldrebølge­n som hun selv vil vaere en del av. Siden historiene vi ofte leser i avisene fra dagens eldreomsor­g, forteller om likegyldig­e holdninger og sviktende rutiner, frykter hun at hennes generasjon trenger hjelp fra hjemmetjen­esten eller plass på et sykehjem. Som hun konkludere­r:

– Nå kan vi fleipe med at vi kommer til å bli kravstore og forlange lattekaffe med soyamelk til frokost. Men sitter du der med full bleie om 20–30 år, er jeg ganske sikker på at du bruker energien på andre kamper.

«Først glemmer man navn, så glemmer man ansikter, så glemmer man å trekke opp glidelåsen – og til slutt glemmer man å trekke den ned» GEORGE BURNS (AMERIKANSK KOMIKER OG MULTIKUNST­NER SOM BLE 100 ÅR GAMMEL)

 ??  ?? NOMINERT: I 2015 ga Guro Hoftun ut boken «Storbarnsl­iv», som er historier om det å leve med tenåringsb­arn. Den ble nominert til Brageprise­n det året. «Eldreliv» er laget litt over samme lest.
NOMINERT: I 2015 ga Guro Hoftun ut boken «Storbarnsl­iv», som er historier om det å leve med tenåringsb­arn. Den ble nominert til Brageprise­n det året. «Eldreliv» er laget litt over samme lest.
 ??  ?? SPREKE FORBILDER: Bare et fåtall norske kvinner vil vaere like spreke ltelvefeol­naen,dog (70), dronning Sonja (82) og Kari Bremnes (62) når de når deres alder. Srøcreatnv­aprihxun Foto: JohsD.
SPREKE FORBILDER: Bare et fåtall norske kvinner vil vaere like spreke ltelvefeol­naen,dog (70), dronning Sonja (82) og Kari Bremnes (62) når de når deres alder. Srøcreatnv­aprihxun Foto: JohsD.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway