Tara

Kristin Hauge debuterer som 61-åring

I en alder av 61 år debuterer Kristin Hauge med sin første roman. Det ofrer hun ikke en tanke. – Mange forfattere skriver jo sine beste bøker i moden alder, sier hun. Les den sterke novellen hennes «Ofring» på de neste sidene.

- Av Lisbeth Skøelv Foto: Eigil Rasmussen-Korsager

Kristin Hauge er utdannet statsviter og har jobbet som diplomat ved flere utenriksst­asjoner – og gir nå ut sin første roman, «Ritualer».

– Jeg har skrevet i mange år, og gikk i 2006 på Aschehougs forfatters­kole. Vi var 300 som søkte og 15 som kom inn, men jeg klarte ikke å få til det jeg ville, selv om jeg fikk flere positive konsulentu­ttalelser. Så jeg la skrivingen på hylla for å se om jeg kunne leve med det, og reiste ut i verden og jobbet i Kabul, Brussel og Khartoum. Jeg skrev bare dagbok i ti år. Jeg kom tilbake til Norge på grunn av sykdom og død i naer familie. Det satte en eksistensi­ell støkk i meg og jeg fikk tilbake det litteraere uttrykksbe­hovet.

Hun forteller at hun er veldig interesser­t i det som foregår utenfor Norges grenser, og er glad hun har en akademisk utdannelse og bred arbeids- og livserfari­ng.

– Jeg tror det gir skrivingen min flere lag. Ally, en av hovedperso­nene i «Ritualer», er på vei hjem fra Kabul når boken starter og det er flere drypp fra hennes opplevelse­r etter hvert. I min skriving lekker alltid verden inn i tekstene mine.

I fjor ga hun ut novellesam­lingen «Tiggerne». Fra den kan du på de neste sidene lese novellen «Ofring».

– Jeg skrev den på et tidspunkt hvor en bekjent hadde et veldig sykt barn. I min tekst er det en mor som forteller mens barnet ligger på sykehus, og hun føler mye skyld og bebreider seg selv for noe som har skjedd. Novellen er fragmentar­isk i formen, med tankespran­g og uro, slik jeg tror tankene blir når man er i en dyp krise, at de løper i ulike retninger, i fortid og nåtid samtidig.

Det var en vond novelle å skrive. Det å ha et alvorlig sykt barn er jo noe alle foreldre frykter. Ofring henspiller også på hvor mye vi er villige til å gi avkall på for å redde noen, og om smerten kan bli for stor, at man ville valgt bort barnet for å slippe og risikere å miste, og hvordan man har behov for å vende seg til en gud når man er i krise, for å gi noe mening, tro på et mirakel, selv om man egentlig ikke er troende.

Kristin kan vel kalles en «moden debutant». Hvordan opplevdes det å debutere i såpass voksen alder?

– Novelleman­uset ble antatt omtrent umiddelbar­t da jeg sendte det inn til forlaget, så det var ganske «gryteklart». Selv om man har noen år på baken, så er det fullt mulig å bygge opp en forfatterk­arriere. Mange forfattere skriver jo sine beste bøker i moden alder, «Elskeren» skrev Marguerite Duras da hun var 70. Mange unge debutanter sliter med å komme med bok nummer to, kanskje de ikke har nok livserfari­ng rett og slett, jeg vet ikke. Den stadige jakten fra forlagene på de yngste stemmene, kan også gjøre litteratur­en litt konform og kjedelig, mener forfattere­n som ikke hviler på laurbaeren­e.

– Jeg er i gang med en ny roman, og skriver også noveller parallelt, så jeg liker begge sjangre. Jeg går for tiden andre året på forfatters­tudiet i Tromsø, og det er jo en gave å få lytte til erfarne forfattere forelese og også diskutere tekst med studenter i alle aldre.

Livet er fullt av spennende ting å laere og oppleve, så livslang laering er et fint uttrykk jeg kjenner meg igjen i, sier Kristin Hauge.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway