Tara

Våre venner bakteriene

– Bakteriene som g jør oss syke får all oppmerksom­heten. Men de er i et stort mindretall, sier forskeren Jessica Lönn-Stensrud som er bokaktuell med «Vi må snakke om bakterier».

- Av Torunn Pettersen

Hva var det overordned­e målet med boken? – Jeg har skrevet boken fordi jeg synes bakteriene har et ufortjent dårlig rykte. Når folk flest snakker om bakterier er det de farlige bakteriene som gjør oss syke som får all oppmerksom­heten. Men de er i stort mindretall, de alle fleste bakteriene er harmløse. Mange av dem er også viktige for oss. De beskytter oss mot inntrenger­e gjennom å dekke alle overflaten­e på kroppen vår, de lager vitaminer og de lager også mat til oss: yoghurt, ost, rakfisk, oliven, spekepølse og mye mer!

Hva mener du om folks bakteriefr­ykt?

– Bakteriene har levd her på jorden omtrent siden livet ble til. Det betyr at mennesket har utviklet seg i samspill med bakteriene. Derfor har bakteriene viktige roller i livene våre. For eksempel er de vårt førstelinj­eforsvar mot inntrenger­e. Du kan tenke på bakteriene som en form for usynlig rustning som dekker hele deg. Dermed blir det vanskelige­re for farlige bakterier eller virus å slippe til. Derfor burde vi heller passe på og ta vare på bakteriene våre. Mye tyder også på at bakteriene spiller en viktig rolle i utviklinge­n av oss til å bli den du og jeg er. Foreløpig vet vi ikke helt hvordan alt henger sammen, men risikoen for å miste viktige bakterier synes jeg er skremmende.

Du slår et slag for den viktige håndhygien­en. Hva mener du om antibac vs. håndvask?

– Jeg er ikke en veldig stor fan av desinfeksj­onsmidler hvis det ikke er i helsevesen­et, der har det absolutt en viktig rolle. Det er også greit å bruke hvis man ikke har noe annet å bruke, men det skjer jo relativt sjelden her i Norge. Jeg er heller en stor fan av å vaske hendene med såpe og vann. Det er jo skitten på hendene jeg vil få bort, det er der eventuelle forkjølels­esvirus eller magesykevi­rus finnes. Med såpe og vann blir skitten også borte, det blir den ikke med desinfeksj­onsmidler. Desinfeksj­onsmidler inneholder alkohol, og det ødelegger blant annet bakteriene­s cellemembr­an. Er du skitten på hendene vil alkoholen i desinfeksj­onsmiddele­t ha problemer med å komme i kontakt med bakteriene. Desinfeksj­onsmiddel har også liten effekt på norovirus som gir omgangssyk­e. Derfor synes jeg håndvask med såpe er best. Hvordan er bakteriene en berikelse i ditt eget liv?

– I tillegg til at jeg er veldig glad i bakteriene mine som passer på meg, så synes jeg de er utrolig kule! De både snakker med hverandre og bygger samfunn der de samarbeide­r og fordeler oppgaver seg imellom. Jeg er også veldig glad i mat, og faktisk så er bakteriene med på å lage all den maten jeg er mest glad i: yoghurt, ost, surdeigsbr­ød, oliven og rakfisk!

 ??  ??
 ??  ?? BAKTERIE-BOK: «Vi må snakke om bakterier» av Jessica Lönn-Stensrud. Kagge, 399 kr.
BAKTERIE-BOK: «Vi må snakke om bakterier» av Jessica Lönn-Stensrud. Kagge, 399 kr.
 ??  ?? FORFATTERE­N: Jessica Lönn-Stensrud.
FORFATTERE­N: Jessica Lönn-Stensrud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway