Tara

Sunn vane: Spis mer grønt

Det behøver ikke vaere verken vanskelig eller tidkrevend­e å øke inntaket av grønnsaker. Tvert imot. Og gjør du det hele tiden, er det nettopp den vanen som gjør en forskjell.

- Av Gitte Høj

Hva går den nye vanen ut på?

Bestem deg for å bruke mer grønnsaker i alle måltidene. På den måten sprer du dagens kvote og unngår å miste motet over et råkostberg. Du øker dermed samlet sett det du inntar av grønnsaker, og det er bra for deg.

Anbefalt dagskvote av frukt og grønt er 500 gram – de såkalte «fem om dagen». Poteter teller ikke, men det gjør til gjengjeld hermetiske grønnsaker.

Hvorfor er dette så sunt? Holder vekten

Grønnsaker inneholder relativt få kalorier per 100 gram, hvilket betyr at du kan spise deg mett og samtidig begrense plassen og lysten på mye annen mat. Det betyr helt konkret at det blir enklere å holde vekten, og akkurat det er viktig når vi er blitt 40+. Et godt råd er å holde øye med det farlige magefettet.

Kan bidra til å forebygge kreft ... Det hevdes at overvekt kan øke risikoen for visse former for kreft. Det gjelder for eksempel bryst-, livmor- og tarmkreft. Ny forskning viser også at all slags kål – f.eks. grønnkål, rosenkål, spisskål og brokkoli – kan forebygge og hemme visse kreftcelle­r. Innholdet av glukosinol­ater omdannes til sulforafan, som er et kreftbesky­ttende stoff.

… og hjerte-kar-sykdommer

Grønnsaker forebygger også hjerte-karsykdomm­er. Hovedårsak­en er at de kan minske overvekt. En annen årsak er at grønnsaker med sitt rikelige innhold av vitaminer, mineraler og kostfiber har en positiv effekt på blodtrykke­t og kolesterol­et ditt og generelt holder blodårer og kretsløp sunt. Dette er relevant for deg fordi vi vet at hjerte-kar-sykdommer tar mange kvinneliv hvert år og spesielt blant de som er over 40.

 ??  ?? GRØNT OG GODT: Mer grønt i kostholdet ditt styrker deg både i forhold til hjerte- og karsykdomm­er og kreft.
GRØNT OG GODT: Mer grønt i kostholdet ditt styrker deg både i forhold til hjerte- og karsykdomm­er og kreft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway