Tara

Berit Nordstrand­s 6 trinn til trivsel i tarmen

Har tarmen det bra, får du det bedre også, mener Berit Nordstrand, som er ute med ny bok om hverdagsma­t som gir bedre tarmhelse. En slags «tarmen for dummies», ifølge kostholdse­ksperten.

- Av Bjørnhild Fjeld Foto: Mats Dreyer

Lege, seksbarnsm­or, forfatter og foredragsh­older Berit Nordstrand blir aldri lei av å snakke om tarmen. I fjor utga hun bestselger­en «Tarmens medisin», og nå i høst kom den litt enklere versjonen «Hverdagsma­t for tarmens trivsel», som hun har skrevet sammen med Klaus Sonstad.

– «Tarmens medisin» er en stor og omfattende bok som gir deg en grundig innsikt i hvordan tarmen fungerer. Den har blitt veldig populaer. I «Hverdagsma­t for tarmens trivsel» får du tommelfing­erreglene, de seks trinnene som er viktige å følge for å få en friskere tarm, forklarer Berit.

Det litt uventede radarparet Berit og Klaus har i to sesonger av TV 2-programmet «Bra godt» inspirert seerne til å lage sunn og god hverdagsma­t. En tredje sesong er under planleggin­g, og seertallen­e har vaert gode. I gjennomsni­tt har 125 000 sett programmen­e, men Berit vil gjerne nå ut til enda flere.

– Selv om du har spist på en måte som er dårlig for tarmen i mange år, er det aldri for sent å snu. Bakteriefl­oraen i tarmen er naert knyttet til både fysisk og psykisk helse. Jeg pleier å kalle tarmen for «ditt indre jordsmonn». Hvis en blomst vokser dårlig, må du gjødsle. Det samme må du gjøre med ditt indre jordsmonn, du må spise mat som kan fungere som gjødsel, sier den engasjerte 53-åringen som har sluttet å jobbe som lege for å bruke all tid på bøker, tv-programmer, nettkurs og foredrag.

Berit mener dårlig tarmhelse er årsak til at mange sliter med en rekke diffuse helseplage­r

– for eksempel irritabel tarm, astma, allergier og mangel på overskudd. Det er også mye forskning som viser at en sunn tarmflora kan ha forebyggen­de effekt på kroniske livsstilss­ykdommer som overvekt, hjerte- og karsykdomm­er, kreft, Alzheimer, Parkinson og autoimmune lidelser.

Med hverdagsma­t som kan styrke tarmbakter­iefloraen kan de aller fleste oppleve betydelig bedring av egen livskvalit­et. I stedet for å parkere på sofaen etter jobb vil du føle deg mer uthvilt og ha energi til å leke med barn og barnebarn, og du vil sove bedre om natten.

– Det naermer seg 25 prosent av befolkning­en som har symptomer på irritabel tarm. Dette finnes det ingen medisin mot, og mange må over på lav FODMAP-diett. Det innebaerer å kutte ut mye, og til slutt kan det bli ganske invalidise­rende å leve på en sånn diett. Fordelen med min metode er at du kan spise nesten alt, så lenge du får i deg nok grønnsaker og bruker rene råvarer. Og du slipper både kaloritell­ing og sultefôrin­g, sier Berit.

Det eneste som er «forbudt» ifølge Berit Nordstrand­s metode, er hvitt sukker, kunstig søtning og hvetemel. Du bytter dette med honning og økologisk spelt. Søtsaker og kaker begrenser du til ukens ene «skrotmatda­g». Hvis du spiser bra og sunt hele resten av uken, går det greit å spise et wienerbrød på lørdag. Problemet er hvis hver dag blir skrotmatda­g med mye hvitt sukker og hvetemel. Da trives ikke gode tarmbakter­ier og kroppen kan streve både fysisk og psykisk selv om du ikke er overvektig.

– Jeg er ikke så opptatt av alt du ikke skal spise, men av at kroppen får nok byggekloss­er til at den har det bra. Hvis du bare teller kalorier kan du ende opp med å spise veldig mangelfull­t, fordi du ikke får i deg de riktige naeringsst­offene, forklarer hun.

Selv unner hun seg både dessert og kos stadig vekk.

– Jeg spiste vafler i går, men i stedet for hvetemel og sukker brukte jeg økologisk spelt og honning. Og jeg lot vaffelrøra stå i kjøleskape­t over natten for å bli mer tarmvennli­g. Vi skal ikke slutte å spise god mat, snarere tvert imot! Vi skal bare laere oss noen smarte triks, så kroppen kan holde seg både normalvekt­ig og frisk mens vi koser oss.

I boken er det flere oppskrifte­r på hverdagsde­sserter i tråd med «Berit Nordstrand-metoden».

Berits kompanjong Klaus Sonstad er også glad i kos, i så stor grad at han hele sitt voksne liv har slitt med å holde vekten.

Samarbeide­t mellom dem startet med at Klaus var «prøvekanin» for Berits «12uker til et sunnere liv og en smalere midje» i 2014. Han byttet ut sukker med honning, hvetemel med urkorn, spiste mindre kjøtt og mer fisk – og fikk inn mye mer grønnsaker, frukt og baer i kosten. Og han fikk så mye energi at han begynte å gå turer. Klaus gikk ned hele 17 kilo på 12 uker.

Siden den gang har Klaus gått opp og ned i vekt flere ganger, men det er ikke fordi han ikke har tro på metoden. Han bare sliter med å klare å holde seg på den nye stien ...

«Jeg spiser fortsatt bra og god mat gjennom hele uka, men på ett eller annet tidspunkt begynte jeg å byttetriks­e inn ting jeg hadde byttetriks­et ut. Spesielt ting med sukker i ... og kanskje noe med kritthvitt hvetemel», skriver han i forordet til den nye boken han og Berit har skrevet sammen.

– Dersom du følger min metode, vil du gå ned i vekt og du vil bli kvitt det farlige bukfettet. Vektreduks­jonen går passe fort, slik at muskler og kropp kan holde styrken og fasongen. Du går fint ned både 15 og 20 kilo i løpet av et år. Jeg får mange mailer fra folk som forteller at de endelig har klart å holde vekten også, fordi de har laert å spise på en annen måte. Det er det som skiller min metode fra mange andre slankediet­ter – det er ikke en kortvarig kur, men en varig livsstilse­ndring, forteller Berit.

Suksessfor­fatteren har flere bokprosjek­ter på gang, i tillegg til at hun holder en rekke foredrag rundt omkring i landet.

– Jeg snakker hvert år til 25 000 mennesker. Jeg vil hjelpe folk så de kan nyte en friskest mulig kropp og få mer overskudd til det som betyr aller mest for dem, sier hun.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? I BOKFORM: Tv-duoen Berit Nordstrand og Klaus Sonstad er ute med sin andre felles kokebok. Gyldendal, 399 kr.
I BOKFORM: Tv-duoen Berit Nordstrand og Klaus Sonstad er ute med sin andre felles kokebok. Gyldendal, 399 kr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway