Tara

Familiefer­ie i California

Det er mange gode grunner til å ta turen til «den gylne staten» i lavsesonge­n. 20 milde grader og mye sol viste seg å utgjøre det perfekte grunnlaget for en vellykket familiefer­ie.

- Av Ida Halvorsen Kemp Foto:Ida Halvorsen Kemp, Torunn Pettersen og Getty Images

BAD I VARMT OG KALDT VANN

Selv om vannet holdt kalde 12 grader og vinden iblant blåste friskt, var det aldri snakk om å droppe badet da vi besøkte Venice Beach. Enorme bølger, store fugler og milevis med sand for oss selv, gjorde vinterbadi­ng i Stillehave­t til en magisk opplevelse. Har man først lagt turen hit, er det en fantastisk familieakt­ivitet å sykle langs stranden bort til Santa Monica og avlegge tivolipire­n et besøk. Det er også lekeplasse­r og masse spennende å se langs hele strandprom­enaden.

I California er det enklere å finne hoteller med utendørs svømmebass­eng enn uten, og de aller fleste holder høy temperatur hele året, selv nordover i staten, der temperatur­ene kryper nedover mot kun et par plussgrade­r. Antall bad i løpet av et opphold kan derfor bli ganske mange, uten at man behøver å vaere redd for helsen av den grunn. Og det er jo faktisk veldig deilig å bade i varmt vann utendørs når det er kaldt i luften.

SPIS, SPIS OG SPIS LITT MER

Å finne god mat i Los Angeles er i hvert fall ikke noe problem! Enten det er klassiske dinere med pannekaker og ubegrensed­e mengder svart kaffe, moderne brunsj-restaurant­er eller drive-thru-burgersted du er ute etter, er utvalget upåklageli­g. Frokosten på Gjusta i Venice (320 Sunset Avenue) er helt fantastisk, og nytes helst ute i bakgården deres. Er det smekkfullt kan Superba (1900 S Lincoln Blvd) eller Gjelina (1429 Abbott Kinney Boulevard) vaere gode alternativ­er. Sistnevnte serverer også nydelig pizza som take out. Du får historisk sus og ubegrensed­e mengder svart kaffe med på kjøpet når du besøker institusjo­nen Canter's Deli i Fairfax (419 North Fairfax Avenue).

Delikatess­en er faktisk døgnåpen, og cocktails står også på menyen.

Midtøsten er stort på matkartet, og du kan spise tidstypisk og rimelig på for eksempel Mh Zh (3536 Sunset Boulevard) eller Kismet (4648 Hollywood Boulevard) i Silverlake. Mange vil også mene at hamburgerk­jeden In-N-Out Burger er verdt et besøk. Med naer 250 restaurant­er i staten er de ikke vanskelige å få øye på!

I San Francisco anbefales nabolagsre­stauranten Uva Enoteca (568 Haight Street) i koselige Hayes Valley. Prøv Lolo (974 Valencia St) eller Tacorea (809 Bush Street) for ekte meksikansk. For endeløse køer (ingen bordbestil­ling), men nydelig brunsj, kan Brenda’s French Soul Food (652 Polk Street) eller Taylor Street Coffee Shop (375 Taylor Street) anbefales.

Apper som Time Out eller Yelp er supre hjelpemidl­er hvis du leter etter et sted å spise – her kan du sortere søkene dine etter brukeranme­ldelser, bydel, gate, kjøkken eller åpningstid­er. Appen Open Table er uvurderlig om man ikke har booket i tide – her finner du alle ledige bord i området.

DRA TIL UNIVERSAL STUDIOS

Mye folk er det hele året, men både turismen og temperatur­en er mer egnet for et parkbesøk om vinteren. Harry Potters magiske land var helt klart høydepunkt­et for hele reisen for våre barn, og det sier ikke lite om graden av begeistrin­g denne opplevelse­n kan vekke. Å telle penger er ikke anbefalt her, det skaper bare irritasjon (og i verste fall magesår). Dette er ikke billig, så det gjelder bare å forsøke å nyte opplevelse­n. Det er absolutt å anbefale å ha Universal Express-billetter, som gir tilgang til køer som i noen tilfeller er kun en fjerdedel av de ordinaere, det er ikke der man skal knipe inn.

Universal Studios Tour der man kjører i busser gjennom kulisser, kjente filmsett, ser bygninger som er brukt igjen og igjen (og igjen) på film og hører historier fra filmverden­en var et høydepunkt for de voksne. At det er flere butikker enn attraksjon­er totalt sett i parken kan imidlertid bli et irritasjon­smoment. Her gjelder det å spare penger på forhånd, og lukke øynene underveis.

SE EN KAMP

Los Angeles er hjemsted for en rekke idrettslag: Rams i amerikansk fotball, Clippers i basket og Dodgers i baseball. Mest berømt, men også dyrest å få med seg, er Lebron James og co i Los Angeles Lakers. En «dårlig» Lakers-billett i Staples Center – som rommer drøyt 18 000 mennesker – kommer fort på 2000 kroner per person. I samme idrettshal­l i kan man imidlertid store deler av året se hockeylage­t Los Angeles Kings, som vant NHLs Stanley Cup så sent som i 2014, til en tredjedel av prisen. Sjekk gjerne nettsteder som Stubhub for billetter. Vi ble overrasket over hvor vanvittig bra stemning det var på hockey, i en del av verden som er mer kjent for palmer og bølgeskvul­p enn vinterspor­t. Spising og drikking er selvsagt en viktig del av begivenhet­en: pizza, tacos og gigantiske hot dogs med ostesaus – det bugner av kiosker og barer som tilbyr all mulig «comfort food», øl, snacks og mineralvan­n. Den eneste gangen en trenger å reise fra de behagelige kinosetene (med egen koppholder til brusen), er for nasjonalsa­ngen. Et besøk i Staples Center (1111 S.

Figueroa Street) er også en fin anledning til å komme seg til downtown L.A., en bydel en tidligere «ikke trengte å besøke», men som nå opplever en blomstring i antall barer, ambisiøse spisestede­r og gallerier. Det finnes parkerings­plasser, men taxi (Uber) eller offentlig transport til Pico Station eller Metro Center Station er anbefalt.

KJØR MULHOLLAND DRIVE

Kjent fra David Lynch-filmen med samme navn fra 2001, men også for den spektakula­ere naturen og utsikten over byen, slynger Mulholland Drive seg gjennom Santa Monica-fjellene og Hollywood Hills med utsyn mot San Fernando Valley på nordsiden og Hollywood og Downtown LA på sørsiden.

Noen av de mest overdådige eiendommen­e i byen ligger langs denne 34 kilometer lange strekninge­n, men de fleste tilbaketru­kket fra veien og med solid vakthold. Kombiner en kjøretur med en gåtur til Hollywood-skiltet, for eksempel ved å starte i Wonder View Drive og gå Burbank Peak Trail (Wonder View Trail), som også er korteste rute.

LA ANDRE PARKERE BILEN

Ja, det kan bli mye bilkjøring og litt lite mosjonerin­g i L.A., men fordelene med bilbasert ferie er også mange. Med snacks, vann og gode sko i bilen slipper man dessuten å drasse rundt på store bager, men kan gjøre raske skift og hente seg inn mellom etappene mens man studerer palmene, fargene og arkitektur­en gjennom bilvinduen­e. Det er faktisk slik byen er laget for å brukes, så man kan like gjerne omfavne det.

Og skal man leve som en L.A.-innfødt, hvorfor ikke kjøre til Chateau Marmont i West Hollywood (8221 Sunset Boulevard), levere bilnøklene til Valet Parking, og spise lunsj i eksklusive og tradisjons­rike omgivelser? Hotellets restaurant er åpen for lunsjog middagsgje­ster, og på menyen står klassiske retter som spagetti bolognese, hamburgere, caesarsala­t, kjøttbolle­r og eggs benedict.

OPPLEV BIG SUR

Det sentrale kystområde­t mellom Los Angeles og San Francisco preges av Santa Lucia-fjellene, som stiger brått opp fra havet og gir en imponerend­e kystlinje og fjellutsik­t. Naturen og utsikten er så spektakula­er at den er verdt kjøreturen på ca. 700 kilometer mellom de to byene i seg selv. Best opplevelse oppnår man når man kjører fra nord til sør, da har man best utsikt over havet og det er enklere å stoppe underveis ved utsiktspun­ktene, men det er absolutt helt greit om man går for motsatt retning også.

Med barn i bilen kan det vaere lurt å dele opp kjøreturen og gå for to eller tre overnattin­ger underveis. I så fall er Santa Barbara, Pismo Beach, Monterey og Carmel byer det kan vaere verdt å sikte seg inn på langs kysten. (Monterey er faktisk opphavet til navnet Big Sur, som er avledet fra spanske el sur grande (det store sør), ettersom det henviser til områdets beliggenhe­t sør for byen. Men er det utelukkend­e overnattin­g man er ute etter, ligger de store hotellene – og kanskje mest strategisk­e overnattin­gsstedene – utenfor byene.

Verdt å besøke er ellers Hearst Castle oppe i fjellene ovenfor San Simeon – et enormt gods bygget til mediemagna­ten

William Randolph Hearst i 1919, og i dag et statlig landemerke. En tur på Hearst Memorial Beach kan gi en umiddelbar følelse av ro i sjela, selv om du er langtfra alene der – rundt 17 000 elefantsel­er har sitt hjem på denne stranden!

REIS MED «CABLE CAR» I SAN FRANCISCO

San Francisco er en vakker by, selv om den kanskje er mindre eksotisk for oss europeere enn for andre, og til tross for at den er sterkt preget av den økonomiske bakrusen etter Silicon Valley- og Apple-suksessen de siste tiårene. Kontrasten­e, utsikten og høydeforsk­jellene er noe av det flotteste her, og nytes kanskje aller best fra en av de gamle «Cable Car»-vognene som kjører fra Powell Street i senturm. Turene er kortvarige og morsomme, men fungerer også som forflytnin­g om du for eksempel likevel skal legge turen ned til havneområd­et rundt pir 39 eller har tenkt deg til Alcatraz. Powell/ Mason-linjen er i så fall den beste å hoppe på, og også den som byr på størst høydeforsk­jeller og best utsikt.

SE PÅ SJØLØVENE PÅ PIER 39

Etter at et jordskjelv rammet San Francisco i oktober 1989 begynte sjøløver å strømme i hopetall til området rundt denne piren. Ansatte ved marinaen søkte hjelp fra dyreverner­e, som mente at sjøløvene måtte få bli i det trygge miljøet skjermet fra større fiender i havet, og med mengder av mat i havnebasse­nget rundt. Siden har forekomste­n bare økt.

I dag er det, ikke overrasken­de, et spetakkel av restaurant­er og suvenirbut­ikker på det enorme pirområdet, som man er nødt til å forsere for å komme seg ut til de store sjødyrene. Overlever man det er det imidlertid overrasken­de underholde­nde og koselig å se på disse dyrene, som gjerne shower litt for sine tilskuere.

HER BOR DU BRA

I USA er det, i motsetning til de fleste europeiske land, ikke noe problem å finne hotellrom med plass til hele familien – neten uansett hvor mange man er. Det kan vaere lurt å ta utgangspun­kt i de viktigste kriteriene man har og søke seg frem til noen alternativ­er ut fra dette, for utvalget er enormt. I Los Angeles leide vi hus rett på Venice Beach gjennom Air-bnb, men hotell som Palihotel Melrose (Fairfax) og Best Western Sunset Plaza (West Hollywood) hadde også gode tilbud.

HER SHOPPER DU

Er det vintage du er ute etter, er Melrose Avenue i Los Angeles stedet. Her finner du også klassiske L.A.-butikker, som Glossier og Reformatio­n. Prøv også markedet på søndager.

For luksusshop­ping, eller for å se kjendisene shoppe, besøk Rodeo Drive. Streetwear-merket Supreme har butikk i Fairfax Avenue. Sjekk nettsiden for datoer for kolleksjon­sslipp, det lønner seg å stå på liste.

Abbot Kinney i Venice byr på en perfekt miks av små, selvstendi­ge butikker, vintage og hippe lunsjstede­r.

Besøk kjøpesente­ret The Grove hvis du ikke er redd for glorete skilt og kommersiel­l underholdn­ing.

 ??  ??
 ??  ?? BERØMT STRAND: Berømte Venice Beach har alt – også vakre solnedgang­er.
BERØMT STRAND: Berømte Venice Beach har alt – også vakre solnedgang­er.
 ??  ?? SANTA MONICA er en vakker kystby, der finner du også den populaere stranden Santa Monica Beach med sine karakteris­tiske strandhus.
SANTA MONICA er en vakker kystby, der finner du også den populaere stranden Santa Monica Beach med sine karakteris­tiske strandhus.
 ??  ?? PÅ MENYEN: En saftig hamburger fra den kjente kjeden In-N-Out Burger er det mange som mener er verdt å få med seg.
PÅ MENYEN: En saftig hamburger fra den kjente kjeden In-N-Out Burger er det mange som mener er verdt å få med seg.
 ??  ?? HOCKEYKAMP: En hockeykamp er en opplevelse å få med seg – på mange måter.
HOCKEYKAMP: En hockeykamp er en opplevelse å få med seg – på mange måter.
 ??  ?? UNIVERSAL STUDIOS: Harry Potters magiske land er en sikker vinner.
UNIVERSAL STUDIOS: Harry Potters magiske land er en sikker vinner.
 ??  ?? PALMESUS: Nyt livet i svalt palmesus i California.
PALMESUS: Nyt livet i svalt palmesus i California.
 ??  ?? MULHOLLAND DRIVE: Denne veistrekni­ngen på 34 kilometer følger åssiden på Santa Monica Mountains og Hollywood Hills, og kan fint kombineres med en spasertur til det kjente Hollywood-skiltet.
MULHOLLAND DRIVE: Denne veistrekni­ngen på 34 kilometer følger åssiden på Santa Monica Mountains og Hollywood Hills, og kan fint kombineres med en spasertur til det kjente Hollywood-skiltet.
 ??  ?? GETTYS HAGE: Paul Gettys villa og gigantiske hageanlegg ligger i Malibu. Her finner du rundt 300 forskjelli­ge plantesort­er.
GETTYS HAGE: Paul Gettys villa og gigantiske hageanlegg ligger i Malibu. Her finner du rundt 300 forskjelli­ge plantesort­er.
 ??  ?? RODEO DRIVE: Denne gaten i Beverly Hills er kjent for sine eksklusive forretning­er.
RODEO DRIVE: Denne gaten i Beverly Hills er kjent for sine eksklusive forretning­er.
 ??  ?? PÅ HØYDEN: I en av de gamle Cable Car-vognene kan du nyte utsikten over San Francisco.
PÅ HØYDEN: I en av de gamle Cable Car-vognene kan du nyte utsikten over San Francisco.
 ??  ?? PIER 39: På dette området finnes, foruten flere hundre sjøløver, et lass av restaurant­er og suvenirbut­ikker.
PIER 39: På dette området finnes, foruten flere hundre sjøløver, et lass av restaurant­er og suvenirbut­ikker.
 ??  ?? BIG SUR: Kystområde­t mellom Los Angeles og San Francisco er vakkert. Denne broen kjenner du kanskje ig jen fra tv-serien «Big little lies»?
BIG SUR: Kystområde­t mellom Los Angeles og San Francisco er vakkert. Denne broen kjenner du kanskje ig jen fra tv-serien «Big little lies»?
 ??  ?? HILS PÅ MEG: Sjøløvene på Pier 39 shower g jerne for sine tilskuere.
HILS PÅ MEG: Sjøløvene på Pier 39 shower g jerne for sine tilskuere.
 ??  ?? CABLE CAR: Gøy for hele familien. .
CABLE CAR: Gøy for hele familien. .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway