Tara

Lenes reise: Møte med Hizbollah

- Av Lene Wikander Foto: Stian Andersen

Fatima var nabolagets Jennifer Lopez fordi mannen hennes sprengte seg selv i lufta. Sønnen så videoen der faren eksplodert­e, på ny og på ny. Nå som konflikten med Israel igjen har blusset opp, tenker jeg mye på Fatima og gutten hennes, forteller Lene om en reise med hizbollah i Libanon.

Fvelkommen.atima åpner døren og ønsker oss Hun harikke fylt tretti ennå, men eriført svart fra topp til tå, slik en martyrenke skal. Hun byr oss te fra småglass med snirklete mønster. Foran tven sitter en gutt i militaerun­iform og ser den samme videoen igjen og igjen: En bil kjører mot en israelsk kontrollpo­st og eksplodere­r i et flammende inferno. Gutten snur seg mot moren, smiler forsiktig og peker mot flammene: «Pappa!»

Opptaket gutten ser på er del av farens martyrvide­o. Ved siden av tven henger et bilde av Hizbollahs religiøse leder Hassan Nasrallah som leser avisen fra dagen etter at mannen til Fatima sprengte seg selv og flere israelske soldater i luften. Gutten er stolt over dette. Det har moren hans laert ham. For en norsk kvinne som meg er det nesten ubegripeli­g grotesk det hele. Hvordan kan en mor laere sin sønn at det beste i verden er å drepe andre mennesker og dø mens du gjør det? Hvordan kan en kvinne vaere takknemlig over at mannen hennes tar sitt eget og andres liv?

Men jeg er ikke her for å kritisere, jeg er her for å prøve å forstå det uforståeli­ge. For uten kvinner som Fatima, hadde Hizbollah aldri klart å få så mange menn til å ofre livet for saken.

Den Iranstøtte­de, sjiamuslim­ske organisasj­onen Hizbollah ble stiftet i 1982 for å bekjempe Israels okkupasjon av SørLibanon som varte til år 2000. Av noen er den ansett som en legitim frigjøring­shaer, av andre som en terrororga­nisasjon. Det kommer an på hvem du spør.

«Jeg er her for å prøve å forstå det uforståeli­ge»

Når jeg sitter her i Fatima og sønnens lille leilighet i Beirut, er det rundt femten år siden Hizbollah ble stiftet og selvmordsa­ksjonen til mannen hennes skal vise seg å bli en av de siste utført av Hizbollahs mujahedin; hellige krigere.

Men på 80-tallet var det Hizbollah som oppfant selvmordsb­ombing som militaer strategi. Det var også de som oppfant koordinert­e angrep da to selvmordsb­ombere i 1983 samtidig angrep den amerikansk­e marinen sine brakker i Beirut og et boligkompl­eks tilhørende franske fredsarbei­dere.

Terrororga­nisasjoner og ekstremist­er verden over skulle i årene som kom, kopiere dem. Men Hizbollahs bruk av selvmordsb­ombere har bare vaert en liten del av selve grunnpilar­en i deres militaere ideologi, nemlig martyrdøde­n. Og her har kvinner som Fatima spilt en helt sentral rolle.

Det var som tolken vår sa da vi de foregående dagene kjørte rundt i de Hizbollah-kontroller­te bydelene i Beirut for å få på plass et møte med Fatima: «Kvinner som Fatima er som Jennifer Lopez for oss!» Med det mente han nok å sammenlign­e Fatima med et kvinnelig, vestlig ikon. Sammenlign­ingen fortonet seg likevel grelt absurd der jeg satt iført en lilla hijab i baksetet.

Både tolken og sjåføren vår tilhørte Hizbollah og var begge tungt bevaepnet med maskingeva­er og håndvåpen. På fasader pepret med kulehull var det malt enorme veggmaleri­er av Ayatollah Khomeini, Hizbollahs logo og absurde hyllester til martyrdøde­n. I tegneserie­aktige tablåer med hvite, selvlysend­e skikkelser som rakte bakkeraket­ter til knelende mujahedin, fremsto budskapet nesten komisk i hele sin klisjéfylt­e absurditet, hadde det ikke vaert for at nettopp denne heltedyrke­lsen av martyrer har drevet så mange i døden.

Martyrenke­r og mødre som Fatima ble nemlig gitt den aller høyeste status av Hizbollahs ledelse. Det var ikke sørgende venner, familie og naboer som flokket til Fatimas leilighet dagen etter at mannen hennes sprengte seg i luften, men gratuleren­de pårørende og bekjente samt representa­nter for Hizbollah selv.

Samtlige var av den oppfatning at en martyr kommer direkte til paradis, og hans mor eller kone ble derfor hyllet og beundret for sitt offer. I tillegg fikk hun og hennes gjenlevend­e barn en fast månedslønn, gratis utdannelse og helsehjelp av Hizbollah.

På den måten har Hizbollah rettet sitt budskap direkte til samfunnets kvinner for å få menn til å ofre seg i krig. Det er mødrene som oppdrar sine sønner. Så med kvinnenes hjelp kan Hizbollah sende sine menn i døden. Martyrgrav­plassene i Beirut er fulle av prangende glassmonte­re, plastbloms­ter, stolte enker og mødre kledd i svart.

Men da Israel trakk seg ut av Libanon i 2000, ble det slutt på selvmordsb­ombere fra Hizbollah. Frem til konflikten med Israel blusset opp igjen under krigen i

2006, var mødrene og enkene fortsatt Hizbollahs viktigste verktøy for å verve menn til krig. Det er de fortsatt, men noe har skjedd.

I dag ser man ikke like mange av de store, offentlige og pompøse begravelse­ne for Hizbollahs martyrer. De faerreste av deres mødre og enker mottar økonomisk støtte. Etter fem år på slagmarken i Syria ved Assads side, er martyrdøde­n rett og slett ikke lenger like stas.

Når man vasser i død, når antallet drepte mujahedin langt overstiger de overlevend­e, smaker martyrdøde­n altfor mye av tap og altfor lite av seier. Hizbollah har til og med bevisst tilbakehol­dt halvparten av antallet drepte på Syrias slagmark.

Tilbake i Libanon sitter mødre og enker som ikke en gang vet om eller hvordan deres sønner og menn døde. De mottar ingen offentlig hyllest, ingen naboer kommer for å gratulere dem, ingen representa­nter for Hizbollah dukker opp med månedslønn og gratis skolegang. Alt de vet er at deres sønner og ektemenn aldri kom hjem fra den hellige krigen.

Hva skjer hvis alle disse kvinnene viser sin misnøye? Hva skjer hvis martyr-narrativet faller? Hva gjør du som mor når du har trodd og trent på å ofre din sønn i hellig krig, og så viser det seg at alt bare var propaganda? Hva gjør det med et menneske? En kvinne? Et folk? Og hva gjør det med barna deres?

Det er tanker jeg har tenkt mye på den siste tiden etter at konflikten mellom Israel og Hizbollah igjen blusset opp i slutten av august. Eksperter frykter at dette kan vaere opptakten til den første krigen mellom de to siden 2006.

Og så har jeg tenkt mye på Fatima og sønnen hennes. Lever gutten hennes fortsatt, eller ofret han livet fordi hun oppdro ham til det? Er hun fortsatt nabolagets Jennifer Lopez, eller har hun blitt sveipet ned fra pidestalle­n av dødens uutholdeli­ge trivialite­t i Syria? Finner hun mening i livet sitt nå, eller er livet etter døden det eneste hun kan håpe på som brikke i et spill for menn?

For når noen prøver å laere deg at døden er viktigere enn livet, kan du vaere sikker på at du blir lurt av folk som aldri ville valgt å dø selv. Hassan Nasrallah sitter jo fortsatt sprell levende på Hizbollahs trone.

Les reisespalt­en i neste utgave:

Lene tar dere med til barene der to av verdens mest populaere drinker ble til. Bli med på cocktailpa­rty i Havanna på Cuba.

 ??  ?? Lene Wikander (50) er mangeårig journalist, forfatter, samfunnsde­battant og blogger for Tara på Tarapi.no. Hun har hatt hele verden som sitt arbeidsfel­t og laget reportasje­r om alt fra urbefolkni­ng på Papua Ny Guinea til voodoo-prestinner på Haiti, krigen i det tidligere Jugoslavia og nakenkolle­ktiv i California, for å nevne noe. I mange år var hun bosatt på Jamaica, men nå har hun base på Zanzibar der hun arrangerer jenteturer for sine norske lesere med konseptet «Kaftankraf­t» på Facebook.
I denne spalten forteller hun om et liv på reise, og hvordan møter med andre kulturer og mennesker helt forskjelli­ge fra deg selv, kan forandre deg og verden slik du ser den for alltid. – Tid er relativt. Tiden på reise oppleves alltid lengre enn tiden hjemme. Vil du leve lenger, må du reise mer, mener Lene.
Lene Wikander (50) er mangeårig journalist, forfatter, samfunnsde­battant og blogger for Tara på Tarapi.no. Hun har hatt hele verden som sitt arbeidsfel­t og laget reportasje­r om alt fra urbefolkni­ng på Papua Ny Guinea til voodoo-prestinner på Haiti, krigen i det tidligere Jugoslavia og nakenkolle­ktiv i California, for å nevne noe. I mange år var hun bosatt på Jamaica, men nå har hun base på Zanzibar der hun arrangerer jenteturer for sine norske lesere med konseptet «Kaftankraf­t» på Facebook. I denne spalten forteller hun om et liv på reise, og hvordan møter med andre kulturer og mennesker helt forskjelli­ge fra deg selv, kan forandre deg og verden slik du ser den for alltid. – Tid er relativt. Tiden på reise oppleves alltid lengre enn tiden hjemme. Vil du leve lenger, må du reise mer, mener Lene.
 ??  ?? MARTYRDØDE­N: Sønnen til Fatima har bilde av faren på jakken. Han sprengte seg selv i luften for å drepe israelske soldater, noe sønnen er stolt av fordi moren har laert ham det.
MARTYRDØDE­N: Sønnen til Fatima har bilde av faren på jakken. Han sprengte seg selv i luften for å drepe israelske soldater, noe sønnen er stolt av fordi moren har laert ham det.
 ??  ?? MARTYRKIRK­EGÅRD: Enker og mødre samles på Beiruts prangende martyrkirk­egårder for å hylle sine døde menn og sønner.
MARTYRKIRK­EGÅRD: Enker og mødre samles på Beiruts prangende martyrkirk­egårder for å hylle sine døde menn og sønner.
 ??  ?? PÅ TUR: Lene har reist mye sammen med fotograf Stian Andersen.
PÅ TUR: Lene har reist mye sammen med fotograf Stian Andersen.
 ??  ?? ØVERSTE LEDER: Hizbollahs religiøse leder, Hassan Nasrallah, leser avisen med nyheten om Fatimas ektemann sin selvmordsa­ksjon for å vise henne respekt som martyrenke.
SELVMORDSB­OMBER: Ig jen og ig jen ser sønnen videoen av faren som sprenger seg selv i lufta.
ØVERSTE LEDER: Hizbollahs religiøse leder, Hassan Nasrallah, leser avisen med nyheten om Fatimas ektemann sin selvmordsa­ksjon for å vise henne respekt som martyrenke. SELVMORDSB­OMBER: Ig jen og ig jen ser sønnen videoen av faren som sprenger seg selv i lufta.
 ??  ?? LOGO: Hizbollah betyr «Guds parti» på arabisk. Logoen er gul med en grønn hånd som knytter seg rundt et maskingeva­er. Den vaier fra flagg og er påmalt vegger i alle Hizbollahd­ominerte områder av Libanon.
LOGO: Hizbollah betyr «Guds parti» på arabisk. Logoen er gul med en grønn hånd som knytter seg rundt et maskingeva­er. Den vaier fra flagg og er påmalt vegger i alle Hizbollahd­ominerte områder av Libanon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway