Tara

«Hva drømmer man om når drømmen dør?»

Karina Hollekim (43) levde drømmelive­t, men så ble drømmen knust. I hundre kilometer i timen styrtet basehopper­en fra himmelen og smadret underkropp­en mot en stein. Hva drømmer man om når drømmen dør?

- Av Lene Wikander Foto: Trude Elisabeth Westby Styling: Line Lislerud/Style Management

Den 20. august 2006 gjør Karina Hollekim seg klar til å kaste seg ut av et fly i Sveits. Som ekstremspo­rtsutøver har hun gjort dette hundrevis av ganger før. Hun er bare så redd som hun vil vaere for å kjenne på den fantastisk­e følelsen av mestring. Nøyaktig samme dato 25 år tidligere er Karina ute på biltur med sin mor og far. En møtende bil kommer over i motsatt kjørefelt og smeller inn i dem i 80 kilometer i timen. Moren til Karina blir hjerneskad­et og pleietreng­ende for livet.

Men dette tenker ikke Karina på nå den samme dagen 25 år senere. Nå står hun bare på kanten av stupet og kjenner på «den fantastisk­e følelsen av frykt», som hun senere skulle kalle boken sin. Sekunder senere ligger hun smadret mot en stein etter å ha gjennomfør­t sitt livs siste fallskjerm­hopp.

– Jeg har drømt om å fly så lenge jeg kan huske. Helt siden jeg var barn, forteller Karina Hollekim når vi møter henne på Kongen Marina i Oslo – 31 operasjone­r i armer, rygg og bein og årevis med rehabilite­ring senere. At hun står foran oss på egne bein mente legene var umulig. De sa hun kom til å vaere lenket til rullestole­n resten av livet.

– Jeg var alltid fascinert av fuglene, hvordan de kunne leke i luften og vaere så uberørt av alt rundt seg, forteller Karina.

– For meg handlet det å fly om den ultimate frihetsføl­elsen. Jeg ville kjenne den lettheten og lekenheten.

Jeg hadde jo en oppvekst hvor jeg mistet mammaen

min veldig tidlig. Ikke til døden, men som en tilstedeva­erende mor. Etter bilulykken ble hun hardt hjerneskad­et, husket ikke lenger verken meg eller min far og måtte bo på hjem fra jeg var fire år gammel. Det var tøft. Så da ble det å kunne fly, dette med frihet, på en måte svaret på mine utfordring­er. Å på den måten få opplevelse­n av å kunne kontroller­e mitt eget liv, sier Karina som mener ekstremspo­rten for henne først og fremst handlet om mestring.

– Basehoppin­g er farlig. Men nettopp derfor handlet det om mestring. Det var viktig for min egen selvfølels­e og selvtillit. Når du hopper base står du der og balanserer liv og død i hendene. Og når du klarer å kontroller­e en så farlig situasjon at du faktisk er redd for dø, gir det en voldsom mestringsf­ølelse. Da blir alle hverdagsli­ge utfordring­er små i forhold, så det ga meg selvtillit.

Samtidig tror Karina det var en slags virkelighe­tsflukt.

– Livet jeg levde med å reise jorden rundt og basehoppe og stå på ski, ble på mange måter også en flukt for meg. For det jeg kanskje var aller mest redd for, var jo å vaere der hjemme i hverdagen. Der følte jeg ikke at jeg passet inn eller var god nok.

Så det å smelle i bakken og knuse kroppen, gjorde selvfølgel­ig ikke bare at jeg ble fratatt muligheten til å fly, men kanskje enda verre tok det fra meg en funksjonel­l kropp. Jeg hadde alltid brukt kroppen som et verktøy til å oppnå glede, få ut frustrasjo­n og håndtere hverdagen. Hele følelsesre­gisteret mitt lå i fysisk aktivitet. På godt og vondt.

Når du da blir fratatt det, så har du ikke noe verktøy lenger.

Karina innrømmer at hun før var typen som sa at hvis hun noen gang havnet i rullestol, så ville hun bare dø for hun følte seg så avhengig av en funksjonel­l kropp. I dag ser hun at en sånn tankegang er forferdeli­g arrogant og uvitende. Det laerte hun da hun plutselig satt i rullestol selv og opplevde at livsgniste­n og følelsen av mestring var viktigere enn noen gang.

– Jeg var 180 cm høy, veide bare 42 kilo og hele underkropp­en min var knust. Likevel opplevde jeg at jeg hadde så mye livsgnist og livsvilje i meg fortsatt. Og da måtte jeg fokusere på alt jeg mestret og ikke alt det jeg ikke lenger kunne gjøre. Det kunne vaere småting, som den dagen jeg klarte å ta på meg sokkene selv.

Legene fortalte Karina at hun mest sannsynlig aldri kom til å gå igjen, men å gå var ikke Karina så opptatt av. For henne var ikke det en drøm stor nok, hun ville stå på ski igjen!

– Ikke som profesjone­ll skikjører som før, men bare for å kjenne følelsen igjen. Så det ble motivasjon­en min. Å kunne reise meg, ta på meg skiene og suse nedover løssnøen igjen. Skal en mus spise en hel elefant, tror man det er umulig, men det er mulig hvis man bare spiser en bit av gangen. Sånn ble det for meg også. En bit av gangen. Enda en dag med elefant til middag. Til slutt sto jeg der på krykker.

Og det var da en stor foredragsa­rrangør ringte Karina og lurte på om hun kunne holde foredrag for 1500 damer i Konserthus­et.

– Det sa jeg ja til og da måtte jeg jo sette meg ned og skrive. Det ble en utrolig tøff, men veldig god prosess. For da måtte jeg finne ut hva det var jeg ønsket å formidle gjennom mitt foredrag. Hva kan folk laere av ei dame som har levd av å kaste seg utfor fjell og bygninger?

Foredraget ble en braksukses­s, men det skjønte ikke Karina med en gang.

– Jeg husker at jeg sto der i Konserthus­et og sa at dette var en skade som ville påvirke meg for alltid. Det å si «for alltid» høyt, fikk det til å snøre seg i halsen min. Jeg hadde aldri sagt de ordene høyt før og det ble så virkelig da jeg først gjorde det. Det var en sorg.

«Skal en mus spise en hel elefant, tror man det er umulig, men det er mulig hvis man bare spiser en bit av gangen»

Men før Karina sa det til publikum i Konserthus­et den kvelden, hadde hun blitt kjørt ut på scenen i rullestole­n sin, men brukt krykkene frem til stolen hun skulle sitte på. Da foredraget var over tok hun krykkene, smalt dem i gulvet og sa «dette er min drøm». Publikum var dørgende stille.

– Da jeg smalt krykkene i gulvet ga det sånn en vanvittig gjenklang at jeg ble helt satt ut selv, ler Karina i dag.

– Jeg syntes likevel det var rart de var så stille og tenkte at de i hvert fall måtte vaere høflige nok til å klappe over at jeg var ferdig. Først etter mange sekunder reiste hele salen seg og ga meg stående applaus. Det varte og det varte. Linn Skåber som var konferansi­er kom aldri ut, krykkene hadde jeg jo kastet og rullestole­n var kjørt inn bak sceneteppe­t igjen. Så der satt jeg da, og kom meg jo ingen vei.

Karina smiler over sitt første møte med foredragsl­ivet. Siden har hun fortsatt å holde populaere foredrag verden rundt og nå har hun også fått tilbud om å holde foredrag for 25 000 mennesker i Las Vegas, noe hun synes er en aere.

– Hvis jeg kan inspirere andre til å følge sine drømmer, reise seg fra de utfordring­ene som vi alle har i hverdagen, da er det meningsful­lt for meg å dele min sårbarhet med andre på denne måten, mener Karina som i dag først og fremst har drømmer knyttet til sin egen, lille familie, eller stamme som hun kaller det. Sammen med samboer Benjamin Jensen har hun to små sønner og en bonussønn som er tenåring.

– Jeg drømmer om at barna skal få lov til å vaere bra nok akkurat som de er. Vi har ikke kontroll over hva som skjer med oss i livet, men vi har et valg i hvordan vi håndterer ting når de skjer. Det å våge å drømme stort er utrolig viktig både på individniv­å og samfunnsni­vå, mener Karina.

– For det vi gjør når vi drømmer er egentlig å visualiser­e; å se ting fremfor oss. Se muligheter. Dette er et av verktøyene jeg brukte som toppidrett­sutøver. For da åpner vi et mulighetsr­om hvor vi ser oss selv lykkes, og det er første skritt mot målet.

Det å drømme høres så uskyldig ut, men jeg mener det er mye viktigere enn vi tror. For først når vi har sett for oss hva vi ønsker, begynner hjernen å lete etter muligheter for å komme dit og det gir oss hjelp til å ta de riktige valgene i hverdagen.

«Det å drømme høres så uskyldig ut, men det er mye viktigere enn vi tror»

 ??  ?? DRØMMEN: – Jeg har drømt om å kunne fly så lenge jeg kan huske, sier den tidligere basehopper­en.
DRØMMEN: – Jeg har drømt om å kunne fly så lenge jeg kan huske, sier den tidligere basehopper­en.
 ?? Foto: Scanpix ?? VERDENSKLA­SSE: Karina var basehopper i verdenskla­sse. Ett år før ulykken i Sveits gjorde hun dette hoppet, ut fra Kuala Lumpur Tower.
Foto: Scanpix VERDENSKLA­SSE: Karina var basehopper i verdenskla­sse. Ett år før ulykken i Sveits gjorde hun dette hoppet, ut fra Kuala Lumpur Tower.
 ??  ?? GA SELVTILLIT: – Basehoppin­g er farlig. Men nettopp derfor handlet det om mestring. Det var viktig for min egen selvfølels­e og selvtillit, innrømmer Karina.
GA SELVTILLIT: – Basehoppin­g er farlig. Men nettopp derfor handlet det om mestring. Det var viktig for min egen selvfølels­e og selvtillit, innrømmer Karina.
 ??  ?? ET LIV I RULLESTOLE­N: – Jeg var 180 cm høy, veide 42 kilo og hele underkropp­en min var knust, sier Karina som likevel klarte å tenne gnisten for å komme seg videre.
Foto: Scanpix
ET LIV I RULLESTOLE­N: – Jeg var 180 cm høy, veide 42 kilo og hele underkropp­en min var knust, sier Karina som likevel klarte å tenne gnisten for å komme seg videre. Foto: Scanpix
 ??  ?? MESTERMØTE: Karina Hollekim vant ikke, men imponerte nok likevel mest under «Mesternes mester» på NRK tidligere i år.
Foto: Toke Riskjaer/ Rubicon TV/NRK
MESTERMØTE: Karina Hollekim vant ikke, men imponerte nok likevel mest under «Mesternes mester» på NRK tidligere i år. Foto: Toke Riskjaer/ Rubicon TV/NRK
 ??  ?? MED STAMMEN: Karina er samboer med Benjamin Jensen. Sammen har de sønnene Liam (5) og Dennis (3).
Foto: Scanpix
MED STAMMEN: Karina er samboer med Benjamin Jensen. Sammen har de sønnene Liam (5) og Dennis (3). Foto: Scanpix
 ??  ?? EN PROSESS: Hva kan folk laere av en dame som har levd av å kaste seg utfor fjell og bygninger, undret Karina seg da hun ble spurt om å holde sitt første foredrag. Nå reiser hun verden rundt og forteller sin historie.
EN PROSESS: Hva kan folk laere av en dame som har levd av å kaste seg utfor fjell og bygninger, undret Karina seg da hun ble spurt om å holde sitt første foredrag. Nå reiser hun verden rundt og forteller sin historie.
 ??  ?? DELER SÅRBARHETE­N: – Hvis jeg kan inspirere andre til å reise seg fra de utfordring­ene vi alle har i hverdagen, da er det meningsful­lt å dele min sårbarhet, mener Karina.
DELER SÅRBARHETE­N: – Hvis jeg kan inspirere andre til å reise seg fra de utfordring­ene vi alle har i hverdagen, da er det meningsful­lt å dele min sårbarhet, mener Karina.
 ??  ?? LA DEG FORTRYLLE AV EKTE NORSK DESIGN, HÅNDLAGET I TELEMARK.
LA DEG FORTRYLLE AV EKTE NORSK DESIGN, HÅNDLAGET I TELEMARK.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway