Tara

Bak med brunost

For søstrene Ane Nordvik Hasselberg og Gry Nordvik Karlsen var det ingen tvil om at brunosten fortjener å løftes frem. Det resulterte i et dypdykk i historien, salte og søte smaker og eksperimen­tering – og til slutt en egen bok om vår folkekjaer­e ost.

- Av Cecilie Espensen Foto: Ane Nordvik Hasselberg og Gry Nordvik Karlsen

Iforordet skriver søstrene: «Vi ønsker å hente frem den gode følelsen som brunostsma­ken gir ved bruk av stemningsf­ulle bilder som inspirerer og gir gode assosiasjo­ner. Vi vil også vekke minner fra utallige matpakker, nystekte vafler, og duften av nybakt brød med brunost.»

«Brunost. Fra farmors lefser til fjelltaco og brunostkar­ameller» er Ane og Grys andre bok som både tar for seg fortiden og vår tids nye spisevaner. Her finner du oppskrifte­ne på tradisjons­maten som vi elsker, som reinskav, lutefisk og tynnlefser med brunostfyl­l – side om side med nye, spennende oppskrifte­r med nasjonalsy­mbolet som nøkkelingr­ediens. Som fjelltaco, sjokoladek­ake og en vri på den lille portugisis­ke terten pastéis de nata – som du kan laere å lage på de neste sidene.

Hvor godt brunost faktisk er i salt mat overrasket søstrene noe. For Gry var det risotto med scampi som begeistret, mens for Ane var det viltburger­en.

– I oppskrifte­n «Vill burger» har vi puttet raspet brunost i kjøttdeige­n sammen med einerbaer, salt og pepper. Disse burgerne ble utrolig gode og saftige med små smeltede smaksbombe­r av ost og det smakte som viltkjøtt. Overrasken­de og enkelt å lage.

Gjennom arbeidet med sin første bok, «Takkemat», erfarte de at mange er glad i og opptatt av tradisjons­mat og da falt det dem helt naturlig å ta for seg det norskeste av det norske: Brunosten. At de bor på to forskjelli­ge steder hindrer ikke Ane og Gry i å skrive nok en kokebok sammen.

– Jeg reiste to ganger til Ane i Trondheim og Ane kom to ganger til meg i Valnesfjor­d. Dessuten har vi jobbet masse på ettermidda­ger og i helger med telefonen på høyttaler og sendt hverandre bilder, forteller Gry.

– Gry har bakgrunn fra «matverdene­n» med blogg og kan og vet «alt» om matlaging. Jeg har kreativ bakgrunn og er vant til å tenke idé, konsept og visuell fremstilli­ng. Vi utfyller hverandre veldig godt, skyter Ane inn og fortsetter:

– Det har vaert mange timer på telefonen der vi har diskutert ideer og oppskrifte­r og utfordret hverandre: «Kan man frityrstek­e brunost?» «Kan man tørke brunost?» «Kan man dekorere sin egen brunost?» – svaret på det finner dere i boken.

Boken er delt inn i en rekke kapitler med brunosten som selvskreve­n ingrediens i oppskrifte­ne, fra hvordan lage den søte osten til bakst, desserter, søte saker, småmat og middagsret­ter. Etter all eksperimen­teringen sitter søstrene igjen med noen personlige favoritter fra boken.

– Min favoritt er møsbrømlef­se fra hjemtrakte­ne (selvsagt) og blåbaersup­pe med brunostrør­e, den må bare prøves, sier Gry.

– Jeg hadde lyst til å lage enkle karameller som smakte brunost. Så fant jeg en metode der du smelter sukker i vann og så tilsatte jeg raspet brunost. Karamellen­e ble så gode at jeg vurderte å starte produksjon og selge dem til turist- og museumsbut­ikker, sier Ane og fortsetter:

– Brunostkar­amellene ligner Smørbukkka­rameller, bare at de smaker brunost i tillegg. Ellers må jeg trekke frem «Brunostfyl­te sveler» med brunt sukker toppet med rømme. Ferske sveler med smeltet brunost inni. Nam! Smaken kan minne om møsbrømlef­sa fra Salten, men tar mindre tid å lage.

Søstrene er så begeistret for brunosten at de nå jobber med å få trykket opp t-skjorter med tekster som «Grip osten!» og «– Sa du brunost?». Ellers har de gode tips hvis du allerede nå tenker på julegaver.

– Hvorfor ikke prøve deg på å lage din egen brunost som du «pynter» ved å bruke for eksempel sølvskjeer?

Oppskrifte­n på hvordan du gjør det finner du i boken. I mellomtide­n kan du prøve deg på «Eplepaikak­e med brunost» og «Crème Brûlée med brun geitost» som du får oppskrifte­n på her – bla om!

 ??  ??
 ??  ?? MASSE INSPIRASJO­N: Har du, som de fleste andre, en brunost i kjøleskape­t? I boken «Brunost» får du 98 tips til hvordan du kan bruke brunost som smakfull ingrediens i matlaginge­n din. Kagge Forlag, 399 kr.
MASSE INSPIRASJO­N: Har du, som de fleste andre, en brunost i kjøleskape­t? I boken «Brunost» får du 98 tips til hvordan du kan bruke brunost som smakfull ingrediens i matlaginge­n din. Kagge Forlag, 399 kr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway