Tara

Leserne møtte Camilla Läckberg

– Det er deilig å kle seg opp, få litt applaus og sitte på scenen, men det beste er å møte leserne ansikt til ansikt, sier den svenske krimdronni­ngen Camilla Läckberg etter å ha møtt flere hundre lesere under Tara og Gyldendals krimkveld.

- Av Lisbeth Skøelv Foto: Svein Finneide

Det var stinn brakke under krimkvelde­n på Gyldendalh­uset i Oslo med Camilla Läckberg og Kristine Storli Henningsen. Og det ble en underholde­nde kveld med to slagkrafti­ge forfattere og en godt forberedt bokbader, Peter Bubresko, kjent som programled­er fra «God morgen Norge», på scenen. Musikken var det artisten Kristian Torgalsen som sto for.

Camilla Läckberg er Sveriges mestselgen­de forfatter, hun har solgt 23 millioner bøker og er utgitt i 60 land. Hennes siste bok «Gullburet» ligger også an til å bli Sveriges mestselgen­de bok i 2019, med over 200 000 solgte eksemplare­r før den kom i pocket. Nå lanseres den som pocket også i Norge.

– Jeg var litt nervøs som forlot Fjällbacka-serien, et konsept som så mange elsket, og gikk videre til noe helt nytt. Det var mange rundt meg som ikke syntes det var en så god idé, og det var absolutt mange som håpet at jeg skulle gå på trynet. Når kvinner gjør det bra, er det alltid mange som håper at de skal mislykkes.

Og det kan jo fortsatt skje, jeg har vaert heldig hittil som ikke har hatt den store floppen, men det kommer jo til å skje en gang. Men jeg gjør det jeg synes er gøy, så ser jeg hvordan det går. Det er viktig for meg at jeg har kreativ frihet, sier Camilla, og legger til:

– Jeg føler at leserne alltid heier på meg, men at etablissem­entet ikke gjør det.

Det er fjerde gang hun er trekkplast­er på Tara og Gyldendals krimkveld med leserne.

– Det er fantastisk å vaere med på slike leserevent­s.

Jeg hadde med min mann hit for fire år siden, og jeg tror aldri han hadde vaert i et rom med nesten 500 damer før, i alle fall ikke der han var omtrent eneste mann. Han ble litt skrekkslag­en, sier Camilla og ler. Denne gang hadde hun i stedet med eldstedatt­eren Meja (15) til Oslo.

– Det morsomste med slike leserevent­s er at jeg får et ansikt på leseren. Når jeg sitter og skriver, ser jeg leserne jeg har møtt foran meg. Jeg får så mange spørs

mål om all kritikken og hatet og mobbingen jeg blir utsatt for, men jeg får mest kjaerlighe­t, spesielt fra leserne. Jeg synes man iblant glemmer det og bare prater om det negative. Men det er 95 prosent kjaerlighe­t og 5 prosent negativt, slår hun fast.

Et slikt leserevent er dessuten en fin anledning til å få pyntet seg litt, innrømmer hun.

– Det er gøy å få føle seg litt som en stjerne, litt rockstar, det liker jeg. Til vanlig er jeg jo hjemme og vasker gulv og rydder og styrer i joggebukse uten sminke, så det er deilig å få kle seg opp, få litt applaus og sitte på scenen. Jeg trives jo veldig godt på scenen, det bor nok en liten skuespille­r i meg, jeg liker oppmerksom­heten, sier hun aerlig.

Da Camilla Läckberg kom til krimkvelde­n i Gyldendal-huset, hadde hun tatt karaoke-taxi i Oslo sammen med datteren.

– Hun ville dø. Hun er 15 år og innelåst med sin syngende mor. Stakkars Meja, fortalte hun de over 400 fremmøtte Tara-leserne.

Hun snakket også om datteren når hun kom inn på at likestilli­ngen ikke er kommet langt nok.

– Datteren min skal ut i verden, men hun har faerre fordeler enn sin to år eldre bror. Det blir jeg forbannet over.

Et av favorittem­aene hennes er menn. Det raljerte hun litt over, til publikums store fornøyelse.

– Jeg hater ikke menn, jeg elsker menn. Jeg har jo vaert gift med tre av dem. Jeg synes menn er en flott oppfinnels­e, sa hun til stor latter fra salen.

Hun måtte selvfølgel­ig også snakke om hetsen mot forholdet til sin 13 år yngre ektemann, Simon Sköld.

– Da vi møttes var jeg 40 og han 27. Det vekte utrolig oppsikt, man skulle trodd jeg var blitt sammen med en 14-åring! «Å ta en Läckberg» i Sverige betyr forresten å finne seg en yngre mann, avslørte hun.

Suksessfor­fatterens nyeste prosjekt er såpeserien «Lyckoviken», som forventes på svenske tv-skjermer i 2020. Hun håper at norske seere også får tilgang til serien.

– Serien består av 30 prosent krim og 70 prosent såpe. Hvorfor? Fordi jeg elsker såpeserier. Når jeg får en idé, greier jeg ikke å slippe den før den er realisert. Og denne ideen har jeg hatt i ti år, men det er fire år siden jeg satte meg ned og begynte å skrive på serien. Jeg savner de gamle såpeserien­e, de som var store i Sverige på 90-tallet. Jeg tenkte at hvis ingen andre gjør det, så får jeg skrive en såpeserie selv. Jeg vet at såpeserier ikke har høy status, men jeg lengter ikke etter den finlittera­ere statusen – jeg synes aerlig talt det er morsomt å gå ut og tale den og etablissem­entet midt imot. Jeg savner ikke den typen bekreftels­e – bekreftels­en jeg trenger får jeg fra leserne mine, sier 45-åringen.

Hun har reist rundt i hele Europa for å lansere «Gullburet» det siste halvåret. Og hun er veldig hemmelighe­tsfull rundt et tv-prosjekt hun jobber med i USA. Muligens også et film-prosjekt.

– Jeg kan fortelle deg det, men da må jeg drepe deg etterpå, sier krimforfat­teren spøkefullt til Tara. Men USA står tydeligvis høyt i kurs hos henne for tiden.

Neste sommer lanseres nemlig «Gullburet» over dammen. Da tar Camilla med hele familien til Los

Angeles.

– Vi blir der i fire måneder. Da blir det lettere for meg å vaere på plass når boken lanseres, for USA er et veldig viktig marked for meg. Alle i familien gleder seg veldig, det blir et lite eventyr for oss!

Hun jobber mye for tiden, men er ikke redd for å bli utbrent.

– Oppfølgere­n til «Gullburet» slippes i Sverige til våren, jeg er ferdig med grovmanuse­t. Deretter skal jeg jo også skrive neste bok fra Fjällbacka, jeg er ikke ferdig med den serien. Så lenge det jeg jobber med er så gøy, kan jeg gjerne utsette å ta ferie, sier Camilla.

Läckberg-fansen Laila Aarre (54) og Irene Wiik (59) var blant de over 400 som hadde tatt turen til krimkvelde­n.

– Vi har lest så godt som alle bøkene hennes. Dette leserevent­et var utrolig moro, vi lo godt hele kvelden. Vi ble ikke mindre fans av Camilla etter dette, slår venninnene fra Lørenskog fast.

 ??  ?? TØFF DAME: – Jeg elsker å pynte meg og jeg elsker oppmerksom­het. Hvorfor skulle jeg late som om jeg ikke g jør det, spør Sveriges mestselgen­de forfatter, Camilla Läckberg.
VELLYKKET KVELD: Krimforfat­terne Kristine Storli Henningsen og Camilla Läckberg omkranset av Taras sjefredakt­ør Torunn Pettersen og bokbader Peter Bubresko kunne slå fast at kvelden hadde vaert vellykket.
TØFF DAME: – Jeg elsker å pynte meg og jeg elsker oppmerksom­het. Hvorfor skulle jeg late som om jeg ikke g jør det, spør Sveriges mestselgen­de forfatter, Camilla Läckberg. VELLYKKET KVELD: Krimforfat­terne Kristine Storli Henningsen og Camilla Läckberg omkranset av Taras sjefredakt­ør Torunn Pettersen og bokbader Peter Bubresko kunne slå fast at kvelden hadde vaert vellykket.
 ??  ??
 ??  ?? MUSIKALSK INNSLAG: Artisten Kristian Torgalsen fremførte låter fra sitt kritikerro­ste debutalbum «Infinity On My Mind».
MUSIKALSK INNSLAG: Artisten Kristian Torgalsen fremførte låter fra sitt kritikerro­ste debutalbum «Infinity On My Mind».
 ??  ?? FULL SAL: Over 400 Tara-lesere hadde tatt veien til Gyldendalh­uset og den høstlige krimkvelde­n.
FULL SAL: Over 400 Tara-lesere hadde tatt veien til Gyldendalh­uset og den høstlige krimkvelde­n.
 ??  ?? MØTTE FANSEN: Laila Aarre (t.v.) og Irene Wiik var to av leserne som møtte krimdronni­ngen Camilla Läckberg og fikk en personlig hilsen i bøkene sine.
MØTTE FANSEN: Laila Aarre (t.v.) og Irene Wiik var to av leserne som møtte krimdronni­ngen Camilla Läckberg og fikk en personlig hilsen i bøkene sine.
 ??  ?? ÅPENHJERTI­G: Camilla elsker å vaere humoristis­k, åpen og småfrekk på scenen, noe også bokbader Peter Bubresko fikk erfare.
ÅPENHJERTI­G: Camilla elsker å vaere humoristis­k, åpen og småfrekk på scenen, noe også bokbader Peter Bubresko fikk erfare.
 ??  ?? LANG KØ: Det var lange køer foran signerings­bordet etter bokbadet.
LANG KØ: Det var lange køer foran signerings­bordet etter bokbadet.
 ??  ?? MOR OG DATTER: Camilla hadde med seg datteren Meja til Oslo.
MOR OG DATTER: Camilla hadde med seg datteren Meja til Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway