Tara

Fiks hårfargen hjemme

Bare deg, et par tynne plasthansk­er og en flaske med hårfarge – hva kan vel gå galt? Ingenting – hvis du før du begynner leser Taras store guide til å farge håret selv.

- Av Therése Hallberg

Pleier du å farge håret hjemme? Du er ikke alene. Ifølge en undersøkel­se fra Henkel Beauty farger nesten to av tre kvinner håret på egen hånd foran baderomssp­eilet. Men heldigvis har det skjedd mye på hjemmefarg­ingsfronte­n de siste årene. Ikke nok med at vi nå kan velge mellom alle regnbuens farger – produktene vi kjøper i dag inneholder også nye ingrediens­er som både pleier og farger hårstråene samtidig. Vil du bare gjøre en mindre, tilfeldig forandring, så er det bare å eksperimen­tere i vei! Men husk å lese nøye – og lese igjen – instruksjo­nen på esken for ikke å bli skuffet eller unngå større hårkatastr­ofer.

Så vaer så god, her er alt du trenger å vite!

DU VIL: FARGE HÅRET MED PERMANENT FARGE

Fordi en permanent farge ikke kan vaskes bort, er det ekstra viktig at du er nøye med å lese på pakningen og sjekke før- og etter-bildene for å få en følelse av hvordan fargen kommer til å se ut på ditt hår. 1. Farg håret når det ikke er nyvasket. Et nyvasket hår savner de naturlige oljene som finnes i hårstråene og som trengs for å absorbere fargen skikkelig. Dessuten fungerer disse oljene som en beskyttels­esbarriere mot eventuelle irritasjon­er, ikke minst i hårbunnen.

2. Farg først en liten lokk bak i nakken. På denne måten finner du ut om resultatet blir slik du har tenkt deg. Ble fargen for lys eller mørk er det da lett å skjule denne lokken i resten av håret til du kan rette opp feilen. 3. Glem ikke at tynne hårstrå blekes og farges fortere enn tykke,

så kanskje trenger ikke håret ditt like lang virketid som det som står angitt på pakken.

4. Ikke vaer gjerrig med fargen! Et mellomlang­t hår trenger som regel to pakker med farge, mens du til ekstra langt hår kan behøve så mange som tre eller fire, avhengig av hvor tykt håret ditt er. 5. Ikke glem at farget hår vanligvis kommer til å reagere helt annerledes sammenlign­et med hårstrå som er helt uten farge. 6. Avslutt alltid med etterbehan­dlingen som følger med. Den gir både ekstra glans og beskytter fargen slik at den holder seg fin lenger.

DU VIL: BLEKE HÅRET

Å lykkes med hjemmeblon­dering kan vaere vanskelig, fordi naturlig brunt, svart eller rødt hår lett blir gult eller rødflammet­e. Så hvis du ikke er en naturlig blondine kan det med andre ord vaere verdt å bruke litt ekstra penger på et besøk i en frisørsalo­ng hos en profesjone­ll fargeekspe­rt som kan hjelpe deg med å få den fargen du drømmer om. Ikke bare fordi det å bleke et hår er en komplisert prosess, det er nemlig også betydelig lettere å farge et hår mørkere enn motsatt.

1. Les og følg instruksjo­nene på pakken ekstra nøye om du likevel vil bleke håret selv.

2. Følg virketiden til punkt og prikke. Bleker du håret for lenge, finnes det nemlig en farlig risiko for at det kan brytes i stykker. Kontroller gjerne fargen hvert 5–10 minutt.

3. Ikke få panikk hvis håret begynner å se rødt ut under blekeprose­ssen, hårstråene går nemlig gjennom flere stadier når de avblekes.

DU VIL: STRIPE HÅRET

Et produkt for striping gir håret ditt raskt et solbleket utseende. For et mer naturlig resultat bør du satse på en farge som er noen nyanser lysere enn resten av håret ditt.

1. Begynn med å farge en kontrollok­k bak i nakken, den gir deg en pekepinn på det endelige resultatet.

2. I bruksanvis­ningen står det ofte at du bør farge tilfeldige lokker her og der. Det kan du g jøre, men du kan også først dele opp og style håret slik som du pleier, da blir det enklere å se hvor stripene bør vaere. Tenk også på at striper som er asymmetris­ke ser mer naturlige ut.

3. Mange stripeprod­ukter inneholder ofte en spesiell børste til å applisere fargen med. Bruk heller en tannbørste, den vil gi er mer naturlig resultat. Vil du hindre at fargen blør ut i resten av håret, kan du rulle inn lokken i en bomullspad eller i kjøkkenpap­ir under virketiden. 4. La fargen sitte i like lenge som det står på pakningen. Begynner du å bli engstelig kan du vaske bort fargen på en enkelt hårlokk omtrent hvert femte minutt og kontroller­e nyansen. Velg da helst en lokk bak på hodet, fordi lokkene naermest ansiktet ser mer naturlige ut hvis de er litt lysere enn resten.

DU VIL: TONE ELLER FARGEBOMBE HÅRET

En vanlig toning holder i ca. 6–8 vask, mens intensiv toning kan holde i opptil 28. En intensivto­ning kan dekke grått hår noe, men er ikke like bra som en permanent hårfarging. En såkalt fargebombe – en innpakning med pigment – forsvinner også etter noen få vask.

1. Pass på å kjøpe riktig type toning, de holder ikke alle like lenge. Vil du dekke grått hår er en intensiv best.

2. Vil du bleke håret, forsvinner alle typer toninger raskt fordi de ikke inneholder permanente blekemidle­r og derfor ikke har en tilsvarend­e permanent virkning på hårstråene.

3. Hvis du skal bruke en fargebombe med knallfarge, er det et godt tips å investere i ekstra beskyttend­e plasthansk­er og bare bruke håndklaer og klaer du ikke er redd for å ødelegge. 4. Husk på at jo tørrere og mer bleket håret ditt er, jo raskere kommer fargebombe­n til å gi resultat. Pass derfor ekstra nøye på virketiden.

 ??  ?? NY FARGE: Det er enkelt å få til en vellykket hjemmefarg­eing – hvis du følger rådene her.
NY FARGE: Det er enkelt å få til en vellykket hjemmefarg­eing – hvis du følger rådene her.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway