Tara

Sunn vane: Strekk ryggen

Ta vare på ryggen – så tar den vare på deg. Følg ekspertens gode råd slik at du holder ryggen smidig og smertefri lengst mulig.

- Av Gitte Høj

Hva går den nye sunne vanen ut på?

Som 40+-kvinne har du et stort behov for å holde ryggen din smidig og smertefri, for den skal jo gjerne holde deg oppreist i enda mange år. Bruk derfor noen minutter hver dag på å skjemme bort ryggen med varierte bevegelser – hvor du bøyer, strekker og sidebøyer. Eller roterer som i øvelsen på neste side.

Hvorfor er den sunn?

Veldig mange av oss har en jobb hvor vi tilbringer mange timer i samme stilling. Og har gjort det i mange år. Enten det er å stå eller å sitte mye. Noen opp til fem–åtte timer foran en skjerm. Det betyr at kroppen sakte tilpasser seg, og for mange innebaerer det at man blir stiv, svak og begrenset i bevegelses­friheten. For mange timer i den samme stillingen gir en monoton belastning på ledd, muskler og bindevev, og derfor opplever mange kvinner både stivhet og ømhet i ryggen. I tillegg kan overgangsa­lderen også gi stivhet, nedsatt styrke og leddsmerte­r i blant annet ryggen.

Med denne øvelsen får du:

Økt fleksibili­tet i ryggen.

Den sikrer deg sunne ledd i ryggen, da det er gjennom bevegelse at for eksempel brusken i leddene dine får naeringen sin.

Den stimulerer pusten din og sikrer god oksygentil­førsel til kroppen – og til hjernen.

Den avlaster trykket du får i ryggen av å sitte i den samme stillingen lenge.

Økt smidighet i nakken, som også ofte lider under det statiske trykket.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway